Sosyal Medya

Coğrafyamız

300 kişi öldüğü saldırıda asıl hedef Türk üssü!

Somali’de meydana gelen ve en az 300 kişinin hayatını kaybettiği kanlı terör saldırısının esas hedefinin, Türkiye’nin Mogadişu askeri üssü olduğu iddia edildi.



Cumartesi günü Somali’nin baÅŸkenti MogadiÅŸu’da meydana gelen ve en az 300 kiÅŸinin hayatını kaybettiÄŸi kanlı terör saldırısının esas hedefinin, Türkiye’nin sınır ötesindeki en büyük üssü olan MogadiÅŸu askeri üssü olduÄŸu iddia edildi.

Amerika’nın Sesi yayın organına konuÅŸan bir Somalili istihbarat yetkilisi, 14 Ekim Cumartesi günü MogadiÅŸu’da gerçekleÅŸen ülkenin ve bölgenin son yıllardaki en büyük terör saldırısında yeni kurulan Türk üssünün hedef alındığını bildirdi. Adı açıklanmayan istihbarat yetkilisi, hem saldırıdan önce elde edilen, hem de patlamadan sonra ortaya çıkan bilgilerin, saldırının Türk askeri üssünü hedef aldığını ortaya koyduÄŸunu belirtti. Saldırıda en az 300 kiÅŸi hayatını kaybetmiÅŸ, en az 400 kiÅŸi de yaralanmıştı. MogadiÅŸu’da ÅŸimdiye kadar kullanılan en büyük patlayıcı çeyrek tondu. Ancak yetkililer, Cumartesi günkü patlamada bunun iki katı bomba kullanıldığını tahmin ediyor.

SALDIRIDA EL ÅžEBAB Ä°ZLERÄ°

Yetkili, Türk askeri üssünün saldırganlar için en stratejik öneme sahip hedef olduÄŸunu, üssün Somalili güvenlik kuvvetlerine personel yetiÅŸtirdiÄŸini ve saldırganların da bundan dolayı bu üssü önceden vurmayı amaçladığını kaydetti. Somali Ulusal Ä°stihbarat ve Güvenlik Dairesi yetkilisi, El Åžebab militanlarının Türk askeri üssüne saldırı planladığını önceden öğrendiklerini sözlerine ekledi. Saldırıyı ülkede etkin olan El Åžebab örgütü üstlenmese de terör uzmanları, örgütün bombalı saldırının arkasında olduÄŸuna inanıyor.

Somali’deki Türk askeri üssü 30 Eylül’de hizmete girmiÅŸti. Ãœste bulunan 200 Türk askeri, halen 1500 Somali askerini eÄŸitiyor. Uzun vadede üssün Somali ordusuna 10 bin asker yetiÅŸtirmesi planlanıyor. Ãœssün açılış töreninde konuÅŸan Genelkurmay BaÅŸkanı Hulusi Akar, Somali askeri bakımdan güçleninceye kadar bu ülkeye yardıma devam edeceklerini açıklamıştı. Öte yandan Somali, gelecek yıl Ekim ayında Afrika BirliÄŸi askerlerinin ülkeden tamamen ayrılmasından önce 22 bin askerden oluÅŸan bir ordu kurmayı hedefliyor.

SALDIRIDA KULLANILAN KAMYON

Somali istihbarat yetkilileri, olayla ilgili dört kiÅŸinin tutuklandığını, bunlardan birinin de el Åžebab’ın MogadiÅŸu’daki güvenlik ve istihbarat sorumlusu olduÄŸunu bildirdi. Asıl patlamada kullanılan kamyonunsa Ä°talya’dan ithal edilen ve eski bir inÅŸaatta kullanılan bir araç olduÄŸu belirtildi. Güvenlik kuvvetleri, tanıdık bir kiÅŸiyle temas kuran kamyon ÅŸoförünün MogadiÅŸu dışındaki Siinka Dheer kontrol noktasından geçmesine izin verdi. Araç eski Amerikan BüyükelçiliÄŸi önündeki ikinci kontrol noktasında durduruldu. GeçiÅŸine izin verilmesini saÄŸlayacak bir tanıdık baÄŸlantısı olup olmadığı sorulunca sürücü kimseyi tanımadığını söyledi.

Bir güvenlik yetkilisine göre kamyon bir köşeye park edildi ve telsizle durumu bildiren askerler, bomba araması yapılması talebinde bulundu. Yetkili, “Sürücüden aracı yol kenarına park etmesi istendi, ancak sürücü panikleyerek geri döndü ve gaza basarak kontrol noktasını ihlal etti. Bir asker kamyonu takibe aldı ama kamyon üç tekerlekli bir motosiklet ve bir minibüsle çarpıştı, ardından kalabalık kavÅŸakta infilak etti” diye konuÅŸtu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.