Sosyal Medya

Coğrafyamız

Barzani kaybetti ama yeni tehlike HaÅŸd-i Åžabi!

Irak ordu birlikleri ile İran yanlısı Haşd-i Şabi güçleri Kerkük kentini Peşmerge’den aldı. Fakat şimdi bölge için yeni bir tehlike söz konusu...



IKBY yönetimi tarihi Türkmen ilini Kürt kenti yapmaya kalkışmıştı. Bunun üzerine Ciddi bir askeri gücü olmadığı bilinen Irak ordusu, Ä°ran destekli HaÅŸdi Åžabi güçlerini kullanarak kentin her mahallesine girdi. 

Kerkük ve Musul'daki Haşdi Şabi varlığı bölgede yaşayan Türkmen, Arap ve Kürtler için yeni bir tehdit olarak algılanıyor.

HAŞDİ ŞABİ'YE YASAL STATÜ KAZANDIRMIŞLARDI

Şii milis gücü Haşdi Şabi'ye Kasım 2016'da Irak parlamentosundan geçirilen yasayla kolluk gücü yetkisi verilerek, resmi ordu ve polis güçleriyle aynı haklardan yararlanma ayrıcalığı tanınmıştı.

Ä°RAN ETKÄ°SÄ°

Öte yandan HaÅŸdi Åžabi içerisinde yer alan grupların, askeri mühimmat ve lojistik açıdan Ä°ran tarafından desteklendiÄŸi açık. HaÅŸdi Åžabi ile birlikte Ä°ran’ın Irak’taki etkisinin de hissedilir derecede arttığı görülüyor. 

TÃœRKÄ°YE'YÄ° BÄ°LE TEHDÄ°T ETMÄ°ÅžLERDÄ°

HaÅŸdi Åžabi içerisindeki bazı milis grupların Türkiye’ye yönelik olumsuz (yer yer tehditkar) tavırlar içinde oldukları da dikkat çekiyor. Özellikle BaÅŸika krizinden sonra, HaÅŸdi Åžabi'ye baÄŸlı bazı milis grupların liderleri, Türkiye’yi tehdit eder boyutta açıklamalar yapmıştı.

BÖLGE İÇİN YENİ TEHLİKE

Bölgede Ä°ran destekli ve PKK eksenli bir silahlı grubun varlığının güçlendirilmesi yeni bir tehlike olarak görülüyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.