Sosyal Medya

Güncel

'Kerkük özerk olmalı'

Irak Ordusunun Kerkük'e operasyon düzenlemesinin ardından , kentin geleceği ile ilgili konuda tartışılmaya başlandı. Kerkük'te çözümün Irak Anayasası olduğu belirtildi.



Irak Ordusunun Kerkük'e operasyon düzenlemesinin ardından , tarihi kentin geleceği de tartışılmaya başlandı. Kerkük'te çözümün Irak Anayasası'nın uygulanması olduğu belirtildi.

"KERKÜK ÖZERK OLMALI"

Star'da ye alan habere göre, Kerkük Irak Türkleri Derneği Genel Başkanı Mehmet Tütüncü, Irak Anayasası'na göre kente 2003 sonrası getirilen Kürt göçmenlerin tekrar IKBY bölgesine dönmesini, ardından nüfus sayımı yapılması ve referanduma gidilmesinin gerektiğini söyledi. Tütüncü, kalıcı çözüm için de kente Bağdat yönetimine bağlı özerk Kerkük Yönetimi'nin kurulmasının şart olduğunu kaydetti.

BARZANÄ° KAYBETTÄ°

Åžehrin kontrolünün Irak Ordusu'nda olsa da yer yer PKK'lı gruplarla çatışmalar olduÄŸuna dikkati çeken Mehmet Tütüncü, Irak devleti ve CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan'ın tüm uyarılarına raÄŸmen IKBY yönetiminin fiilen elinde tuttuÄŸu Kerkük'ü boÅŸaltmak zorunda kaldığını ve ‘kaybeden taraf' olduÄŸunu ifade etti. Tütüncü, “IKBY lideri Barzani'nin kurmak istediÄŸi Kürdistan'ın yaÅŸaması için Kerkük hayati önemdeydi. CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan'ın da dediÄŸi gibi bu referandum ısrarı Barzani'ye elindeki imkanları da kaybettirdi. Ama asıl olan Barzani'nin yanlışı nedeniyle bölgedeki Kürtlere oldu. Musul'da da Irak Ordusu hakim, PeÅŸmerge'nin artık bu bölgede barınması mümkün görünmüyor. Kürtler, Irak'taki kazanımlarının bir kısmını kaybedecek gibi görünüyor. Referandum öncesi hatta sonrasında anlaÅŸma yoluna gitselerdi, bunlar yaÅŸanmazdı” diye konuÅŸtu.

KERKÃœK GRÄ° ALANDA

Kerkük'te ÅŸimdi herkesin “Bundan sonra ne olacak” sorusuna yanıt aradığına dikkat çeken Tütüncü, Irak Anayasası'nın çizdiÄŸi sınırlar doÄŸrultusunda Kerkük'ün BaÄŸdat yönetimine baÄŸlı özerk bir bölge olmasını beklediklerini söyledi. Tütüncü, ÅŸu deÄŸerlendirmeleri yaptı: “Biz Türkmenler olarak, Kerkük'ün eski statüsüne dönmesi taraftarıyız. Irak'ın 2003'deki iÅŸgali sonrasında Kerkük, göçlerle KürtleÅŸtirilmek istendi. Kerkük'te 2005'ten sonra da seçim yapılmadı. Normalde, Irak Anayasası'na göre Kerkük ne BaÄŸdat ne de Erbil'e baÄŸlı. Burada, iÅŸgal öncesine dönülüp yeniden nüfus sayımı ve referandum yapılması gerekiyor. 2003'e kadar, Kerkük'ün yüzde 60'ı Türkmen'di. Ä°kinci de Araplardı... Biz buna raÄŸmen, ‘Kerkük'ü Türkmenler yönetsin' demiyoruz. Irak Anayasası'na göre, özerk bir bölge olsun ve Türkmenlerin, Arapların ve Kürtlerin eÅŸit temsil edildiÄŸi bir yönetim kurulsun.”

KENTE ÖZEL STATÜ ŞART

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu BaÅŸkan Yardımcısı Abdurrahman Mustafa da Kerkük'teki durumu deÄŸerlendirirken ÅŸunları söyledi: “Kerkük, Irak Anayasası'na göre tartışmalı bölgedir. Statüsü belli olmayan bölgedir. GayrimeÅŸru referandumda Kerkük'ü de dahil ettiler. Åžimdi de HaÅŸdi Åžabi saldırıyor, biz Türkmenler için ne o, ne de o. Kerkük'te özel bir statümüzün olması gerekiyor. Bir iÅŸgal altından çıkıp, bir baÅŸka iÅŸgal altına girmek Türkmenler için bir faciadır. Kerkük'te Arap da var Türkmen de var, Sünni kentidir. Kerkük ve Türkmenlerin özel bir statüsünün olması ÅŸarttır.”

TÃœRKMENLER SÄ°LAHLARINI ALIP KENDÄ°LERÄ°NÄ° KORUSUN 

Irak Türkmen Cephesi BaÅŸkanı ErÅŸet Salihi, Kerkük'te Türkmenlere seslenerek, kendilerini korumalarını istedi. Salihi, yaptığı görüntülü konuÅŸmasında, Türkmenlere çaÄŸrıda bulunarak “Birbirinizden haberdar olun. Tuzhurmatu ve Kerkük çevresinde çatışmalar baÅŸladı. Kimsenin hedefi olmayın ve imkanlarınız dahilinde silahlarınızı elinize alıp kapıda ve caddelerde durun, korkmayın” dedi. IŞİD veya PKK terör örgütüne mensup kiÅŸilerin Türkmen bölgelerini hedef alabileceÄŸi uyarısı yapan Salihi, “Bugünler hassas günler. Ä°nÅŸallah bugünler de biter ve aydınlığa kavuÅŸuruz” ifadelerini kullandı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.