Sosyal Medya

Coğrafyamız

Katar emiri Türkiye için düğmeye bastı

Katar, körfez ülkelerinin uyguladığı ambargo sonrası yanında olan Türkiye'ye 19 milyar dolarlık yatırım için düğmeye bastı.



Katar, yabancı yatırımcının gözdesi olmaya devam eden Türkiye'ye, tarihinin en büyük yatırımını yapmaya hazırlanıyor. Bugüne kadar farklı sektörlerde toplam 18 milyar dolarlık yatırım yapan Katar, 2018'de toplam 19 milyar dolarlık yatırım için düğmeye bastı. 15 milyar doları Katar Yatırım Otoritesi, 4 milyar doları bir diğer ülke fonu olan Q Invest tarafından yapılacak yatırımların hedefinde enerji, telekomünikasyon, turizm, gıda, sağlık, sigortacılık, savunma, bankacılık ve tersanecilik sektörleri var. Özel sektör fonlarıyla birlikte önümüzdeki yıl Türkiye'ye Katar'dan gelecek yatırımın 20 milyar doları aşacağı öngörülüyor. Bu yatırımlarla birlikte Türkiye, Katar'ın en çok yatırım yaptığı ilk 5 ülke arasına çıkacak.

YÃœZDE 50 ARTTI

OrtadoÄŸu Ekonomi Platformu BaÅŸkanı Erdin Özel, Katar'ın 2018 için Türkiye'ye 10 milyar dolarlık kaynak ayırdığını belirterek, "Ambargo sonrası Türkiye'nin gösterdiÄŸi yakın dostluÄŸun etkisiyle Katar Emiri Åžeyh Hamad Bin Halife Al Sani, yatırımları artırma kararı aldı" dedi. Katarlı yatırımcıların Türkiye'yi güvenli bir liman olarak gördüğünü aktaran Özel, IMF'nin Türkiye ile ilgili açıklamalarının ve istikrarlı ortamın da söz konusu karar üzerinde etkili olduÄŸunu kaydetti.

ASLAN PAYI ENERJÄ°NÄ°N

Enerji yatırımlarında ağırlığın termik santrallere verileceÄŸini söyleyen Özel, ÅŸunları anlattı: "Ä°stanbul'da deÄŸeri yaklaşık 1 milyar dolar olan iki otelle görüşme halindeler. Ortak oldukları Türk Telekom'a yeni yatırım planlıyorlar. Åžehir hastaneleri projeleri yakın takiplerinde. RO-RO gemileri üreten ÅŸirketlerle de görüşme halindeler." Katar'ın her sektörde yatırıma sıcak baktığını anlatan Özel, ancak Türk ÅŸirketlerin yeterince aktif olmadıklarını belirtti. Özel, "Türkler yatırımları almak için daha atak davranmalı. Referans beklemelerine gerek yok, zaten Türk olmaları büyük bir referans" diye konuÅŸtu.

GIDAYA 650 MÄ°LYON $

Ambargo sonrası Katar'ın en büyük sıkıntıyı gıdada yaÅŸadığını hatırlatan Özel, ülkenin bu alandaki yatırımlarını geniÅŸletme kararı aldığını kaydetti. Gıdada Türkiye'yi stratejik ortak olarak gördüklerini anlatan Özel, "Katar'ın tarım yatırım firması Hassad Food, 2018'de tarım ve hayvancılık alanında 650 milyon dolarlık yatırım yapacak. Türkiye Tarım Bakanlığı ile görüşmeler yaptılar" dedi

DEV FONLAR Ä°STANBUL'DA

Katar'da Organize Sanayi Bölgesi (OSB) kurulması için çalışmalar tüm hızıyla sürüyor. Buranın inÅŸaatının Türk ÅŸirketlerine verileceÄŸini kaydeden Özel, "OSB'nin inÅŸaatı için Türk ÅŸirketlerine 2.5 milyar dolar fon desteÄŸi saÄŸlanacak" diye konuÅŸtu. Erdin Özel, OrtadoÄŸu Ekonomi Platformu'nun Nisan 2018'de Ä°stanbul'da ikinci kez düzenleyeceÄŸi Uluslararası Yatırım Zirvesi'nde Körfez'in dev fonlarının ağırlanacağını kaydetti.

TÃœRKÄ°YE -KATAR TÄ°CARET HACMÄ° 834.5 MÄ°LYON $

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, yaz aylarında Körfez ülkeleriyle kriz yaÅŸayan Katar'la ilgili milletvekillerinin sorularını yanıtladı. Türkiye'de 121 adet Katar sermayeli ÅŸirketin faaliyet gösterdiÄŸini kaydeden Zeybekci, Katar sermayeli firmaların toplam sermayesinin 5 milyar lira olduÄŸunu belirtti. Zeybekci, 2002-2017 Temmuz arasında Katar'dan Türkiye'ye yapılan doÄŸrudan yatırımın 1 milyar 538 milyon dolar olduÄŸunu açıkladı. Türkiye'ye yatırım yapan ülkeler arasında Katar'ın 19'uncu sırada olduÄŸunu bildiren Zeybekci, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 2016'da 834.5 milyon dolar olduÄŸunu belirtirken bu rakamın 2017'nin ilk 8 ayında 634 milyon dolar olarak gerçekleÅŸtiÄŸini kaydetti. Zeybekci, "2016 itibarıyla ülkemiz yüzde 0.5 oranında payla Katar'ın ihracatında 25'inci sırada, yüzde 2'lik bir payla da ithalatında 14'üncü sırada yer almaktadır" bilgisini verdi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.