Sosyal Medya

Güncel

Kamudan ihraç edilenler dikkat! Tarih belli oldu

FETÖ suçlamasıyla devlet görevinden ihraç, rütbe alma, kurum kapatma gibi konularda itiraz başvurularını inceleyen OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu ilk sonucu Kasım ayında verecek



OLAÄžANÃœSTÃœ Hal (OHAL) Ä°ÅŸlemleri Ä°nceleme Komisyonu BaÅŸkanı Selahaddin MenteÅŸ, çalışmalarını anlatırken, kuruluÅŸ KHK’ları gereÄŸi MÄ°T mensuplarına komisyona baÅŸvuru yolunun kapalı olduÄŸunu bildirdi. MenteÅŸ, “Komisyon kurulmadan önce kiÅŸi birden çok yere dilekçesini götürüyordu. Ä°lgili valiliÄŸe ve BÄ°MER’e aynı baÅŸvuruyu yapanlar oldu. Bu itiraz baÅŸvuruları komisyonda toplandı. Biz ilk önce bu dosyaları teker teker ayırdık ve arÅŸivledik. Dosyalar ÅŸu an incelenmesi için raportörlere gönderildi. Kasım ayında ilk sonuçları almayı planlıyoruz” dedi.

500 BÄ°NÄ° AÅžACAK

MenteÅŸ’in verdiÄŸi bilgiye göre, OHAL KHK’larıyla meslekten ihraç edilenler, bursu kesilen öğrenciler, rütbeleri alınan emekli güvenlik personeli ve kapatılan kurum ile kuruluÅŸlara iliÅŸkin baÅŸvuruları deÄŸerlendiren komisyona, 4 Ekim itibarıyla 101 bin 304 baÅŸvuru yapıldı. Son KHK’larla ihraç edilen 1000’e aÅŸkın kiÅŸinin de komisyona 60 gün içinde baÅŸvuru yolu açık. BaÅŸbakanlık kayıtlarına göre ise kamu kurum ve kuruluÅŸlarına 300 bin civarında baÅŸvuru yapıldı. Yargıdaki baÅŸvuru sayısının yaklaşık 100 bin olduÄŸu dikkate alındığında, komisyona gelecek toplam baÅŸvuru sayısının 500 bini aÅŸması öngörülüyor.
BaÅŸbakanlık Bilgi Ä°ÅŸlem tarafından komisyon üyeleri, uzmanları ve görevlilerin katılımıyla yapılan toplantılarda tartışılarak özel bir yazılım sistemi geliÅŸtirildi. Bu sistemde ilk kez barkod yöntemi kullanılarak arÅŸivleme yapıldı. Ä°hraç edilenlerin görev aldığı kuruma göre 9 farklı renkte barkodlu dosya hazırlandı. BaÅŸvurucuların bilgi ve belgeleri bu dosyalara aktarıldı. Dosyaların üzerinde ihraçların hangi KHK ile gerçekleÅŸtiÄŸine yönelik bilgiler yer aldı. Komisyona yapılan bütün baÅŸvurular arÅŸivlenerek sisteme kaydedildi.

MÄ°T VE EMNÄ°YET KAYITLARI

Komisyon, 100 bini aÅŸkın baÅŸvurucunun kurumlarına tek tek “Neden ihraç ettiniz?” diye sordu. Özel formatla yöneltilen bu soruların yanıtları da kurumları tarafından yazılı olarak bildirildi. Bu yazılar da barkodlu dosyalara eklendi ve arÅŸivlendi. Bu ÅŸekilde tasnif ve hazırlıkları biten dosyalar incelenmek üzere komisyon raportörlerine gönderildi. 
Komisyon BaÅŸbakanlık, MÄ°T, Emniyet gibi kurumlara yazı göndererek, FETÖ ve diÄŸer terör örgütleriyle ilgili kurum ve kuruluÅŸlara gönderilen dosyaları, bilgileri, örgütlerle ilgili arÅŸivleri de getirtmiÅŸti. Çalışanlarına ihraç kararı veren kurumun deÄŸerlendirmesi de bu veriler ışığında kaynağından kontrol edilecek.

BYLOCK-BANKA KRÄ°TERÄ°

Raportör hâkimler, baÅŸvuru dosyalarındaki ByLock ve Bank Asya kayıtları gibi kanıtları tek tek inceleyerek doÄŸruluÄŸunu teyit edecek. Raportör, paraların Bank Asya’ya FETÖ talimatından sonra mı yatırıldığını, yatırılan paranın kredi ödemesi mi baÅŸka bir ödeme mi olduÄŸunu belirleyerek görüş bildirecek. Nihai kararı komisyon verecek. Kurumlardan gelen yazılarla, güvenlik birimlerinden gelen tespit ve dosyalar, itiraz baÅŸvurularıyla ilgili oluÅŸturulan kiÅŸisel dosyalara konulup incelenecek.

KHK SIRASINA GÖRE

Çalışma ilkelerini belirleyen komisyon, KHK sırasına göre değerlendirme yapacak. Ancak dosyası erken oluşan, belgelerin toplandığı kişilerin başvuruları, diğer dosyalarda evrak bekleniyorsa daha erken ele alınabilecek.

3. ARŞİV YOLDA

KOMÄ°SYON bünyesinde halen iki arÅŸiv bulunuyor. Ancak dosya yoÄŸunluÄŸu nedeniyle binadaki Mili Savunma Bakanlığı’na ait arÅŸiv de komisyon tarafından kullanılmaya baÅŸlanacak. Böylece, komisyonun arÅŸiv sayısı üçe çıkacak. Komisyonun Türkçe ve Ä°ngilizce hazırlanan internet adresinden baÅŸvurular alınıyor. Sistemle ilgili en çok sorulan sorunun internet üzerinden yapılan baÅŸvurunun takip edilip edilemeyeceÄŸiydi. Komisyon tarafından ilerleyen dönemde takip sistemi oluÅŸturulması hedefleniyor.

9 RENK

KOMÄ°SYONUN kurumlar ve KHK’lara göre sınıflandırıp renklere ayırdığı dosyalar özel arÅŸive kaldırılıyor. Bu sınıflandırmaya göre kırmızı dosyalara Milli EÄŸitim Bakanlığı, maviye Emniyet Genel Müdürlüğü, sarıya İçiÅŸleri Bakanlığı, turkuvaza SaÄŸlık Bakanlığı, kahverengiye BaÅŸbakanlık, bordoya Adalet Bakanlığı, yeÅŸile Milli Savunma Bakanlığı, griye YÖK, HSYK, Yargıtay, Danıştay, Sayıştay, laciverte ise diÄŸer kurumlardan yapılan baÅŸvurular konuluyor.

BAÅžVURU KABUL EDÄ°LÄ°RSE

ÖN incelemesi tamamlanan dosyalar, MenteÅŸ’in baÅŸkanlığındaki komisyonda gündeme alınıp görüşülecek. Komisyon, baÅŸvurunun reddi ya da kabulüne karar verecek. Meslekten ihraca itirazı kabul edilen baÅŸvurucunun dosyası Devlet Personel BaÅŸkanlığı’na gönderilecek. Daha sonra ilgili kiÅŸinin 15 gün içerisinde statülerine uygun kadro ve pozisyonlara ataması yapılacak. Komisyonun geri çevirdiÄŸi baÅŸvurulara ise yargı yolu açılacak. Kararlar kamuoyuna açıklanmayacak, ilgili kiÅŸiye tebliÄŸ edilecek. Kararlara iliÅŸkin Hâkimler ve Savcılar Kurulu tarafından yetkilendirilen idare mahkemelerinde dava açılabilecek.

KAYNAKHÃœRRÄ°YET

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.