Ekonomi
Şanlıurfa turizminde 'serinlik' bereketi
Tarihi ve doğal güzelliklerinin yanı sıra inanç turizminde de önemli potansiyele sahip Şanlıurfa'da, aşırı sıcak geçen yaz mevsiminin ardından havaların serinlemesiyle ziyaretçi yoğunluğu yaşanmaya başlandı.
İnanç ve kültür turizminin önemli merkezlerinden olan ve "Peygamberler şehri" olarak bilinen Şanlıurfa, havaların serinlemisiyle turizmde yoğun bir döneme girdi.
Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) ile her anlamda gelişme kaydeden Şanlıurfa, son yıllardaki çalışmalarla turizm sektöründen de payına düşeni alıyor.
Aşırı sıcak geçen yaz mevsiminin ardından havaların serinlemeye başlamasıyla yeniden turistlerin gözdesi haline gelen kent, adeta ziyaretçi akınına uğruyor.
Kentte özellikle hafta sonları yaşanan ziyaretçi yoğunluğu nedeniyle, oteller rezervasyonsuz müşteri kabul edemiyor.
Şehirde en fazla ilgiyi ise Hazreti İbrahim'in doğduğu ve dönemin hükümdarı Nemrut tarafından ateşe atıldığı yer olarak rivayet edilen Balıklıgöl Yerleşkesi görüyor.
Türkiye'nin en geniş koleksiyonlarından birine sahip Şanlıurfa Müze Kompleksi, şehre 18 kilometre uzaklıktaki, "tarihin sıfır noktası" olarak nitelendirilen Göbeklitepe arkeolojik kazı alanı ile Hazreti Eyyüp'ün çile çektiği makam olarak kabul edilen mabet, turistlerin merak ettiği mekanlar arasında yer alıyor.
Konik kubbeli evleri ve farklı mimarisiyle dikkati çeken tarihi Harran ilçesi de ziyaretçilerin uğrak yeri oldu. Dünyanın ilk İslam üniversitesi kalıntılarının bulunduğu ilçede, rasathane ve Emeviler döneminden kalma tarihi Ulu Camii, ziyaretçilerin ilgisini çekmeye devam ediyor.
"Ziyaretçi sayısında 900 bini bulacağımızı düşünüyoruz"
Kültür ve Turizm İl Müdürü Aydın Aslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentteki turizm hareketliliğinde serin havaların etkili olduğunu belirterek, gelecek aylardada bunun devam etmesini beklediklerini ifade etti.
Bölgenin turizm potansiyelinin çok fazla olduğuna işaret eden Aslan, şunları kaydetti:
"Geceleme sayısında 2014 yılında en yüksek rakamlara ulaştmıştık ve 800 bini aşan ziyaretçimiz olmuştu. 2015 ve 2016 yıllarında ise durgunluk yaşandı ama bu yıl ocak ayından itibaren yoğun bir ziyaretçi ağırladık. Hatta sekiz ayı değerlendirdiğimizde, en iyi olduğumuz 2014 yılının daha üstünde bir geceleme almış durumdayız. Sezon sonunda konaklayan ziyaretçi sayısında 900 bini bulacağımızı düşünüyoruz. 2018 yılı için daha iyi planlarımız var. Çok daha yüksek hedefler koyduk ve inşallah bunun gerçekleşeceğine inanıyoruz. Çünkü bölgeye olan ilgi sürekli artıyor. İnsanlar gerçekten bölgemizi merak ediyorlar. Güvenlik noktasıyla ilgili yanlış bir algı vardı. İnsanlar artık bu algıyı da atlattılar. Ülkemizin ve bölgenin güvenli olduğunu biliyorlar. Sonbaharla birlikte de yoğunluk yaşıyoruz, özellikle yatak kapasitemiz dolmuş durumda, ciddi bir yoğunluk var ve kendi misafirlerimize bile bazen yer bulamıyoruz."
Aydın Aslan, bölgedeki turizm canlılığını gören ve daha önce kente hiç tur düzenlemeyen turizm acentalarının da artık program yapmaya başladığını dile getirerek, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Valilik, belediyeler ve ilgililerle ortak hareket edip, kentin potansiyelini ortaya çıkarmaya çalıştıklarını anlattı.
Aslan, yakın dönemde Şanlıurfa'nın bölge turizminin lokomotifi olacağına inandığını sözlerine ekledi.
Henüz yorum yapılmamış.