Sosyal Medya

Güncel

50 bin kişilik ordu harekete geçti!

50 bin kişilik Irak ordusu, Ovaköy’ün karşısındaki Dayrabun ve Bacid’de operasyona hazırlanıyor.



Barzani’nin Irak’ı bölme amaçlı korsan referandum hamlesinin ardından bölgeye yönelik yaptırımlar kapsamında Türkiye, Habur’un alternatifi Ovaköy’ü hayata geçirecek. Sınır bölgesinde altyapı çalışmaları baÅŸlarken Irak ordusu burayı iÅŸgal altında tutan Barzani’ye baÄŸlı PeÅŸmerge’ye karşı operasyona hazırlanıyor. DEAÅž’a karşı mücadele eden 50 bin kiÅŸilik Irak ordusu, Havice’yi örgütten temizledikten sonra Barzani iÅŸgalindeki Musul, Kerkük, Diyala, Dayrabun ve Bacid’e yöneldi. Dayrabun ve Bacid, yapımı düşünülen Ovaköy Sınır Kapısı’nın Irak’a açılan noktası konumunda. Karşılıklı restleÅŸmeye sahne olan bölgedeki iÅŸgalci PeÅŸmergeler, BaÄŸdat yönetimine “Burası bizim kontrolümüzde ve bölgeye yaklaÅŸan kim olursa vururuz” tehdidinde bulundu. Irak Hükümeti’nden ise cevap gecikmedi: “Tehditlere boyun eÄŸmeyeceÄŸiz, tartışmalı bölgelerden çekilin!”

BARZANÄ° PANÄ°KLEDÄ°

Irak Merkezi Hükümetinin yayınladığı ültimatom kapsamında sınır kapıları, petrol sahaları ve havalimanlarının devri öncelik taşıyor. Türkiye ve Irak arasında Habur’u by-pass edecek olan Ovaköy konusunda büyük oranda mutabakat saÄŸlandı. Bu geliÅŸme, can damarının kesileceÄŸini anlayan Barzani cephesinde paniÄŸe yol açtı. Toplam savaşçı sayısı 130 bin olarak açıklanan PeÅŸmerge ile Irak ordusunun çatışmasının an meselesi olduÄŸu belirtiliyor. Halen 50 bin kiÅŸilik kuvvetle operasyon sürdüren BaÄŸdat güçlerinin bölgeye 70 binlik daha takviye yapabileceÄŸi kaydedildi. Merkezi ordu toplamda ise 220 bin askerden oluÅŸuyor.

KERKÃœK Ä°ÅžGAL ALTINDA

Halen Musul, Kerkük ve Diyala’da 1500’den fazla yerleÅŸim biriminde iÅŸgalci konumunda olan PeÅŸmerge güçleri aynı zamanda ülkenin en önemli petrol yataklarının kontrolünü elinde bulunduruyor. DEAÅž bahanesiyle buralara yerleÅŸen PeÅŸmerge, örgüt temizlenmesine raÄŸmen kritik kentleri terk etmemekte ısrar ediyor. Kerkük’te PeÅŸmerge’ye 5 kilometre uzaklıkta olan Dibis’te konuÅŸlu Irak birliklerinin operasyona baÅŸlama ihtimaline karşı PeÅŸmerge’ye ‘hazır olun’ talimatı verildi. DEAÅž’a karşı Irak ordusuyla birlikte hareket eden HaÅŸdi Åžabi milislerine ise “Tel Afer, Tuzhurmatu ve Tazehurmatu’dan çıkmayın” talimatı iletildi. Barzani ve müttefiklerinin mezhep savaşı kozunu elinden almak için alınan kararla PeÅŸmerge karşısında oluÅŸacak askeri hatta yalnızca merkezi ordu askerleri bulunacak.

BARZANÄ°’YÄ° KORKU SARDI

Uyarılara raÄŸmen gayrimeÅŸru referandumda ısrar eden Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin operasyon korkusu sardı. IKBY Güvenlik Ajansı, Irak merkezi hükümetinin Kerkük vilayetine yönelik operasyon hazırlığında olduÄŸunu ileri sürdü. Güvenlik Ajansı’nın Twitter hesabından yapılan yazılı açıkamada, “Irak güçleri, HaÅŸdi Åžabi ve federal polis güçlerinin Kerkük’ün güney ve batısıyla Musul’un kuzeyinden saldırıya geçeceÄŸine dair mesajlar alıyoruz.” denildi. Irak hükümeti, “Kerkük vilayetine yönelik operasyon hazırlığında oldukları” yönündeki iddiaları yalanladı. Irak güçlerinin Kerkük’e baÄŸlı toprakların yüzde 40’ını terör örgütü DEAÅž’tan geri aldığını kaydeden Hadisi, “uyuyan hücrelerin faal duruma geçmemesi, güvenliÄŸin saÄŸlanması ve sığınmacıların evlerine geri dönmesi için buranın güvenliÄŸinin merkezi yönetime baÄŸlı güçler tarafından saÄŸlanacağını” ifade etti.

Kaynak: YeniÅŸafak

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.