Sosyal Medya

Dünya

İspanya'da hükümet ve ana muhalefetten ortak 'Katalonya' kararı

Katalonya'nın bağımsızlık girişimi, İspanya'da hükümet ve ana muhalefeti birbirine yakınlaştırdı.



İspanya'da, hükümet ve ana muhalefet partisi, Katalonya'daki bağımsızlık girişimini sonlandırmak için ortak hareket etme kararı aldı.

Katalonya'daki bağımsızlık girişimlerini durdurmak için muhalefetteki kilit siyasi partilerin desteğini alan hükümet, Katalonya'nın özerklik haklarının kısmi olarak askıya alınması ve anayasal reform çalışmalarının başlatılması yönünde adımlar atacağını açıkladı.

Ana muhalefetteki Sosyalist İşçi Partisi (PSOE) lideri Pedro Sanchez, Katalonya'daki bağımsızlık giriÅŸimlerine karşı hükümetin anayasal çerçevede alacağı kararlara destek verdiklerini duyurdu. Ä°spanya BaÅŸbakanı Mariano Rajoy'un, Katalonya yerel yönetimine yönelttiÄŸi "bağımsızlık ilan ettiniz mi etmediniz mi?" sorusuna cevap verilmesi gerektiÄŸini vurgulayan Sanchez, ülke tarihinde ilk kez uygulanması gündeme gelen Katalonya'nın özerklik haklarının askıya alınması kararının "ölçülü ve kısmi" olması için hükümetle görüş birliÄŸinde bulunduklarını dile getirdi.

Sanchez ayrıca Başbakan Mariano Rajoy ile yaptığı görüşmede, Katalonya krizinin çözümü için anayasal reform çalışmalarının başlatılması yönünde karara vardıklarını söyledi. PSOE lideri, partisinin girişimiyle mecliste kurulacak özerk yönetim sistemlerini araştırma komisyonunun çalışmalarını tamamlamasının ardından 6 ay içinde anayasal reform önerisinin parlamentoya getirileceğini duyurdu.

Katalonya yönetimi ise Ä°spanya yönetimi ile diyalogun baÅŸlatılmasını istiyor. Katalonya Özerk Yönetim Hükümeti Sözcüsü Jordi Turull, Katalan televizyonu TV3'e verdiÄŸi demeçte "Åžu anda soru sorma deÄŸil, uzatılan diyalog eline cevap verme zamanı." ifadelerini kullandı. DiyaloÄŸa baÅŸlamak için Ä°spanya hükümetinden "tarih, yer ve saat beklediklerini" söyleyen Turull, "Ä°spanyol devletinin diyaloga baÅŸlama arzusunu görmek için haftalarca beklemeye gerek yok." dedi.

Sözcü Turull, özerklik haklarının askıya alınmasını öngören 155. maddenin Ä°spanya hükümeti tarafından uygulanması halinde, bunun "diyalog arzusu olmadığı anlamına geleceÄŸini ve bu durumda Katalan hükümetinin halkına verdiÄŸi sözü tutacağını" ileri sürdü.

Katalonya Özerk Yönetim Hükümeti BaÅŸkanı Carles Puigdemont ise CNN televizyonuna yaptığı açıklamada, Ä°spanya hükümetine diyalog masasına ÅŸartsız oturma önerisinde bulundu. "Ä°spanya devleti, Katalonya'da yaÅŸananları yok sayamaz. Masaya oturup konuÅŸmalılar." diyen Puigdemont, müzarekere masasında her iki taraftan ikiÅŸer temsilci olmasını istedi.

Öte yandan Ä°spanya Ulusal Mahkeme Yargıcı Carmen Lamela, "devlete karşı ayaklanma"suçlamasıyla haklarında soruÅŸturma açtığı Katalonya Emniyet Müdürü Josep Lluis Trapero ile bağımsızlık yanlısı sivil giriÅŸimlere öncülük eden Katalonya Ulusal Asamblesi (ANC) ve Omnium Cultural Derneklerinin baÅŸkanlarını 16 Ekim Pazartesi günü ikinci kez ifade vermeye çağırdı.

BAŞBAKAN, KATALONYA'NIN DİYALOG VE ARABULUCU ÖNERİLERİNİ REDDETTİ

Öte yandan, Ä°spanya BaÅŸbakanı Rajoy, Katalonya Özerk Yönetimi Hükümeti BaÅŸkanı Carles Puigdemont'un, bağımsızlık ilanının askıya alınmasındaki gerekçe olarak sunduÄŸu "diyalog kapısını açma" ve "arabulucu arama" Ã¶nerilerini kabul etmediÄŸini bildirdi.

Ä°spanya Parlamentosunda konuÅŸan Rajoy, "Ä°spanyol ulusunun bölünmezliÄŸi ve Ä°spanya'nın ulusal egemenliÄŸi müzakere edilemez." dedi.

Katalonya'nın Ä°spanya'dan ayrılmasına yönelik bir diyaloÄŸun "kabul edilmesinin imkansız"olduÄŸunu vurgulayan Rajoy, bunun dışında anayasal reform, altyapı yatırımları, ekonomik durum, dil (Katalanca) gibi diÄŸer konularda her zaman konuÅŸmaya açık olduklarını söyledi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.