EÄŸitim
Fatma Tuncer / Ev okulları
Follow @dusuncemektebi2
Ev okullarında müzik eğitimi, sanat eğitimi, yabancı dil eğitimi, matematik ve değerler eğitimi veren eğitimcilerden yararlanılıyor. Eğitimci belirlenen etkinliklerde ailelerle çocukları bir araya getirip şarkı, masal, hikâye anlatma, sportif faaliyetler, müzik gibi etkinlikleri birlikte yapmalarını sağlıyor
Fatma Tuncer - Milli Gazete
1970’lerde Ä°llich tarafından kaleme alınan “Okulsuz Toplum” adlı eser gündeme oturmuÅŸ ve insanlar ev okullarını tartışmaya baÅŸlamışlardı. Ä°llich resmi okulların çocukların özgürlüğünü kısıtladığını ve eÄŸitimcilerin kendi ideolojilerini çocuklara aktararak onları yanlı yetiÅŸtirdiklerini vurguluyor daha özgür bir eÄŸitim sürecinin çocukların özgürce düşünme ve üretmelerine katkı saÄŸlayacağını savunuyordu. Ä°llich okulsuz bir toplumu savunuyordu. Bu süreçle birlikte alternatif arayışlar baÅŸlamış artık eÄŸitimciler, akademisyenler neler yapılabileceÄŸi üzerine tartışmaya baÅŸlamışlardı. Aynı dönem deneyimleyerek öğrenme sürecine dayanan montessori okulları, ayrımcılığın ve ırkçılığın önüne geçmek için açılan Mıknatıs okulları ve ev okulları gündeme gelmiÅŸti. Amerika ’da yaygın olarak uygulanan “Ev okulları” okul dönemindeki çocukların eÄŸitimini ağırlıklı olarak evlerde verilmesi esasına dayanıyordu. Okullarda yaÅŸanan çatışma , suç, madde bağımlılığı, ahlaki çöküntüyü gündeme getiren aileler eÄŸitimdeki yetersizlik ve disiplinsizliÄŸi gerekçe göstererek ev okullarına yönelmiÅŸ bu uygulamayı desteklediklerini ortaya koymuÅŸlardı. 1980’li yıllarda baÅŸlayan ev okulları ilk günlerde devletin engeline takılmıştı. 1983 yılında ise üç eyaletin bu okulları resmi olarak kabul etmesi ile birlikte bu sistem yaygınlaÅŸmaya baÅŸlamıştı. Bugün hâlâ devam eden ev okulları internet üzerinden yahoo grupları oluÅŸturmakta ve bu gruplar vasıtasıyla insanlarla iletiÅŸim saÄŸlamaktadır. Ayrıca bu okullarda verilen eÄŸitimi geliÅŸtirmeye yönelik konferanslar ve görüş alış veriÅŸleri de yapılıyor.
Ev okullarında müzik eÄŸitimi, sanat eÄŸitimi, yabancı dil eÄŸitimi, matematik ve deÄŸerler eÄŸitimi veren eÄŸitimcilerden yararlanılıyor. EÄŸitimci belirlenen etkinliklerde ailelerle çocukları bir araya getirip ÅŸarkı, masal, hikâye anlatma, sportif faaliyetler, müzik gibi etkinlikleri birlikte yapmalarını saÄŸlıyor. Öğrenciye kendi becerilerini keÅŸfetmesi ve geliÅŸtirebilmesi için imkân saÄŸlanıyor. Ya da evde okul adlı hazır öğrenme programı ile veliler çocukları evde çalıştırıyorlar. Mesela öğrenci ilk insanlık tarihini merak ediyorsa aile onunla birlikte kaynakları okuyor ve çocuÄŸun öğrenme evrenini zenginleÅŸtirmeye çalışıyor. Ev okullarında eÄŸitim gören öğrenciler hayata daha aktif ve daha bilinçli ÅŸekilde hazırlanıyor. O yüzden bu okulları tercih eden öğrenci sayısı günden güne artıyor…
Henüz yorum yapılmamış.