Sosyal Medya

Güncel

ABD, İran Devrim Muhafızlarını terör örgütü ilan edebilir

ABD yönetimi ile Tahran arasında füze denemeleri ve nükleer anlaşmanın akıbetinden sonra İran Devrim Muhafızları konusunda da kriz patlak verdi.



Ä°ran DışiÅŸleri, ABD’nin bu oluÅŸumu terör örgütü kabul etmesi halinde yanıtlarının “ezici” olacağını bildirdi. Tansiyon yükselirken Rusya, Fransa ve Almanya’dan, “gerilim düşmeli” mesajı geldi.
 
'Ä°RAN DEVRÄ°M MUHAFIZLARI' KRÄ°ZÄ°
 
ABD BaÅŸkanı Donald Trump’ın, Ä°ran ile BM Güvenlik Konseyi Daimi Ãœyeleri ve Almanya’nın oluÅŸturduÄŸu P5+1 grubunun imzaladığı nükleer anlaÅŸmayı rafa kaldırmayı düşündüğüne dair sinyalleri sonrasında Tahran ile Washington arasında bu kez de “Ä°ran Devrim Muhafızları” krizi çıktı.
 
Washington’ın Ä°ran Devrim Muhafızları’nı “terör örgütü” ilan etmeye hazırlandığını öne süren Tahran’dan üst üste çok sert açıklamalar geldi. 
 
Ä°ran Devrim Muhafızları (Ä°DM) Komutanı General Muhammed Ali Caferi bunun gerçekleÅŸmesi halinde önceki gün, “Ä°DM, ABD ordusunu DEAÅž ile aynı görecektir” demiÅŸti. Dün de Ä°ran DışiÅŸleri, ABD’nin Ä°ran Devrim Muhafızları’nı “terör örgütü” kabul etmesi halinde yanıtlarının “kararlı ve ezici” olacağını duyurdu. Bakanlık Sözcüsü Behram Kasımi, “ABD’nin bu stratejik hatayı yapmayacağını ümit ediyoruz” dedi.
 
OLUMSUZ SONUÇLAR DOĞURACAK
 
Ä°ki baÅŸkent arasında yükselen tansiyona diplomatik tepkiler gecikmedi. Moskova, Trump’ın anlaÅŸmadan vazgeçmesinin “olumsuz sonuçlar” doÄŸuracağını bildirdi.
 
Rusya Devlet BaÅŸkanı Putin’in Sözcüsü Dimitriy Peskov, “Özellikle de ABD gibi kilit bir ülke anlaÅŸmayı terk ederse, bunun olumsuz sonuçları olacak. Yalnızca bu sonuçların doÄŸasını tahmin etmeye çalışabiliriz. Åžu anda da bunu yapıyoruz” dedi.
 
‘KRÄ°ZDEN KAÇININ’ MESAJI
 
Fransa DışiÅŸleri Bakanlığı Sözcüsü “Bölgesel istikrarsızlık ortamında Fransa, krizleri alevlendirecek her tür eylem karşısında tetiktedir. Bunu akılda tutarak, bölgesel devletlerin kendilerini dizginleme ve bir sorumluluk hissiyatı içinde davranmak üzere oynamaları gereken özel bir rolü var” dedi. 
 
ALMANYA: ENDÄ°ÅžE EDÄ°YORUZ
 
Almanya DışiÅŸleri Bakanı Sigmar Gabriel de gerilimle ilgili dün bir açıklama yaptı. Gabriel, “ABD’den gelen sinyallerin ABD BaÅŸkanı’nın Ä°ran’la nükleer anlaÅŸmayı reddedeceÄŸi anlamına gelmesinden endiÅŸe ediyoruz” dedi. Gabriel, anlaÅŸmanın iptal edilmesinin Kuzey Kore’ye kötü emsal teÅŸkil edeceÄŸi uyarısında da bulundu. (Hürriyet)

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.