Sosyal Medya

Aile YaÅŸam

Çocuğunuzu tembelleştirmeyin

Çocuğunuzun tembel bir birey olmasının sebebi siz olabilirsiniz.



Ders çalışma ve ödev yapmanın sorumluluk bilincinin bir parçası olduÄŸunu vurgulayan uzmanlar, birçok ebeveynin aşırı kollayıcı ve koruyucu davranarak çocuÄŸu tembelleÅŸtirdiÄŸine dikkat çekiyor. ÇocuÄŸun gündelik hayatında kendi yapabileceÄŸi ÅŸeyleri yaparak öğrenme sürecinin iÅŸlediÄŸini vurgulayan uzmanlar, "Neyi nasıl yapacağını önce anlatın, sonra gösterin, yapamazsa yardım edin” uyarısında bulundu.

Ãœsküdar Ãœniversitesi NP Feneryolu Tıp Merkezi'nden Uzman Klinik Psikolog Esma Uygun, okulların açılmasıyla beraber gündeme gelen sorunlar arasında ödev ve ders çalışma krizleri olduÄŸunu söyledi.

Bunu yapan siz olmayın

Krizin temel nedeninin birçok ebeveynin aşırı kollayıcı ve koruyucu tutumu olduÄŸunu ifade eden Psk. Uygun, ders çalışmanın bir sorumluluk bilinci olduÄŸunu, Ã§ocukların yapabileceÄŸi ÅŸeyleri ebeveynlerin üstlenmeleri sonucunda çocukların tembelleÅŸtiklerini kaydetti.

"Birçok ebeveyn aşırı kollayıcı ve koruyucu davranarak, çocuÄŸun yapabileceÄŸi ÅŸeyleri de kendisi yapmakta ve çocuÄŸu tembelleÅŸtirmekte” diye Psk. Uygun, şöyle konuÅŸtu:

"Okul çocuÄŸun sosyal hayatı deneyimlediÄŸi ilk ortam ve kuralların ebeveynlerden bağımsız olarak iÅŸlemeye baÅŸladığı yeni bir alandır. Okulda artık sorumluluklar devreye girmeye baÅŸlamıştır. Bu nedenle ders çalışmak sorumluluk bilincinin bir parçasıdır. Bu nedenle ders çalışma eylemi, çocukların aileden edindiÄŸi sorumluluk bilinci açısından ele alınmalıdır. Ebeveyn tutumları çocuÄŸun sorumluluk bilincini geliÅŸtirmesi açısından büyük önem taşır. ÇocuÄŸun kendi disiplinini oluÅŸturması için ebeveynlerin desteÄŸine ihtiyacı vardır”

Başarmışlık hissi motive ediyor

Baskı yapmanın veya azarlamanın çocuÄŸun dersten ve okuldan soÄŸumasına neden olacağına da dikkat çeken Psk. Uygun, "BaÅŸarmışlık hissi çocuÄŸa yaptığı davranış için motivasyon saÄŸlar. Önce Ã§aba sarf etmesi gerektiÄŸini öğretir. Ama bunu yaparken üslubunuz "sen kendin yap, artık koca çocuksun” gibi itici bir üslup olmamalıdır” tavsiyesinde bulundu.

Anlatın, yapamazsa yardım edin

Psk. Uygun, çocuğun sorumluluk kazanması için ebeveynlere şu önerilerde bulundu:

- Çocuğun gündelik hayatında kendi yapabileceği şeyleri yaparak öğrenme sürecini engellemeyin. Neyi nasıl yapacağını önce anlatın, sonra gösterin, yapamazsa yardım edin.

- Ödevi yapmanın veya yapmamanın sorumluluğunu çocuğun almasını sağlayın.

Zaman planlamasını öğrenmesi için günlük plan oluÅŸturup uyum saÄŸlamasına yardımcı olun. Bunu yaparken sadece hatırlatmada bulunun.

- Asla baskı yapmayın, sabırlı ve anlayışlı bir üslup sergileyin .

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.