Sosyal Medya

Güncel

Mısır'da DGM'ler geri dönüyor

Mısır'da 2012 yılında kaldırılan Olağanüstü Devlet Güvenlik Mahkemeleri geri geliyor.



Mısır'da Hüsnü Mübarek döneminin kapanmasını saÄŸlayan 25 Ocak devriminin ardından 2012 yılında kaldırılan "olaÄŸanüstü devlet güvenlik mahkemeleri"nin yeniden göreve baÅŸladığı bildirildi.

Mısır Başbakanı Şerif İsmail'in olağanüstü devlet güvenlik mahkemelerinin yeniden göreve başlamasıyla ilgili kararı resmi gazetede yayımlandı.

Kararın birinci maddesinde "BaÅŸsavcılık, izinsiz toplanma, izinsiz gösteri düzenleme, halkı korkutma, baltacılık yapma, çalışma özgürlüğüne saldırı, kamu malına zarar verme, terör kanunlarını ihlal etme gibi çeÅŸitli suçlar iÅŸleyenleri olaÄŸanüstü devlet güvenlik mahkemelerine sevk edebilir." ifadeleri yer aldı.

Söz konusu kararın şu ana kadar mahkemelere sevk edilmemiş davalar için geçerli olacağı ve yayın tarihinden itibaren yürürlüğe girdiği aktarıldı.

"MÜBAREK DÖNEMİNİN UYGULAMASIYDI"

Cenevre'de yaÅŸayan Mısırlı hukukçu ve araÅŸtırmacı Ahmed Mufrah, kararla ilgili AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Bu mahkemeler, yönetimi boyunca olaÄŸanüstü hal dayatan Hüsnü Mübarek döneminin uygulamasıydı ve 2012'de kaldırılmıştı. Bunlar olaÄŸanüstü hal dönemlerinde getirilen mahkemeler." dedi.

Bunların 3 Temmuz 2013'teki askeri darbenin ardından gelen yönetimin adımı olduÄŸuna dikkati çeken Mufrah, "BirleÅŸmiÅŸ Milletler Keyfi Tutuklamalar Çalışma Grubu, daha önceki raporlarında bunun olaÄŸanüstü hal ve istisnai durumlar da dahi olsa adil yargılama kriterlerine aykırı olduÄŸunu ifade etmiÅŸti. Bu mahkemelere itiraz hakkı yok. Hüküm, doÄŸrudan onaylaması ya da reddetmesi için cumhurbaÅŸkanına gidiyor." diye konuÅŸtu.

Mufrah, "Mahkemelere, adalet bakanının görüşü alınarak cumhurbaÅŸkanı ya da yetkili temsilcisi tarafından atanan hakimler bakıyor. Aralarında askeri hakimler de bulunabiliyor. OlaÄŸanüstü haller kalktığında mahkemeler bir süre kalıyor ve davalar bitinceye dek görevini sürdürüyor." ifadelerini kullandı.

Mısır'ın Ä°skenderiye ve Tanta kentlerindeki iki kiliseye nisan ayında düzenlenen ve terör örgütü IŞİD'in Ã¼stlendiÄŸi bombalı saldırılarda 45 kiÅŸi hayatını kaybetmiÅŸ, 125 kiÅŸi yaralanmıştı. Olayın ardından ülkede 3 ay süreyle olaÄŸanüstü hal ilan edilmiÅŸ, temmuz ayında da 3 ay daha uzatıldığı bildirilmiÅŸti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.