Sosyal Medya

Dünya

NATO'dan Rusya açıklaması

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya'ya uluslararası sorumluluklarına uyma çağrısında bulunarak, NATO'nun faaliyetlerinin savunma amaçlı olduğunu, yeni bir Soğuk Savaş istemediğini belirtti.



Stoltenberg, Bükreş'te NATO Parlamenter Asamblesi Genel Kurulu açılış konuşmasında ittifakın gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

NATO'nun "sözünü tutan" bir ittifak olduÄŸunun altını çizen Stoltenberg; "Ne yaptığımızı açıklıyoruz ve taahhüt ettiklerimizi de yerine getiriyoruz." dedi.

Stoltenberg, NATO'nun yeni güvenlik ortamının getirdiği sınama ve tehditler karşısında evrildiğine değinerek, ittifakın güneyde ve doğuda varlığını arttırdığına dikkat çekti.

Estonya, Letonya, Litvanya ve Polonya'daki NATO birliklerinin tam anlamıyla işlevsel hale geldiğini aktaran Stoltenberg, bu birliklerin, "Bir müttefike yapılan saldırı tüm ittifaka yapılmış sayılacaktır" mesajını net şekilde verdiğini bildirdi.

''NATO YENÄ° BÄ°R SOÄžUK SAVAÅž Ä°STEMÄ°YOR''

Stoltenberg, Rusya'nın NATO müttefikleri sınırlarında askeri yığınak yapmasından dolayı endiÅŸe duyduklarını belirtti.

NATO faaliyetlerinin orantılı, uluslararası sorumlulukları bağlamında tamamıyla savunma odaklı olduğunu ifade eden Stoltenberg, Rusya'nın özellikle "ZAPAD 2017" tatbikatı sırasında yeterince şeffaf davranmaması yönünde eleştiride bulundu.

Stoltenberg, Rusya'ya uluslararası sorumluluklarını yerine getirme çağrısı yaparak, "Rusya, bizim kalıcı komşumuz. Rusya'yı izole etmek istemiyoruz. NATO yeni bir Soğuk Savaş istemiyor." diye konuştu.

''İŞİD SAHADA GÜÇ KAYBEDİYOR''

NATO'nun İŞİD'e karşı mücadelede uluslararası koalisyonun üyesi olduÄŸunu hatırlatan Stoltenberg, erken uyarı uçaklarıyla ittifakın mücadeleye önemli katkıları olduÄŸunu vurguladı. 

Stoltenberg, NATO'nun Irak güvenlik güçlerine eÄŸitim verdiÄŸini, böylelikle İŞİD'e karşı mücadeleye katkıda bulunduÄŸunu bildirdi. 

İŞİD'e karşı mücadelenin ilerleme kaydettiğine dikkati çeken Stoltenberg, "İŞİD sahada güç kaybediyor, kaçmaya başladılar." dedi.

''BRÃœKSEL ZÄ°RVESÄ°'NE HAZIRLIK DEVAM EDÄ°YOR''

Stoltenberg, bir sonraki NATO zirvesinin 2018'de Brüksel'de gerçekleÅŸeceÄŸini belirterek, zirve hazırlıklarının devam ettiÄŸini söyledi. 

Galler ve Varşova zirvelerinde alınan kararlar üzerinde çalışmaya devam edeceklerine işaret eden Stoltenberg, şunları kaydetti:

"Brüksel Zirvesi'nde ortak savunmamızı geliÅŸtirme, doÄŸu ve güney kanadımızda istikrar ve güvenliÄŸi arttırma, Rusya ile iliÅŸkiler, Avrupa BirliÄŸi'yle iÅŸbirliÄŸi ve ittifakın modernleÅŸtirilmesi gibi konulara odaklanacağız." 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.