Sosyal Medya

Güncel

Bakü-Tiflis-Kars bu ay hizmete girecek

Ulaştırma Bakanı Arslan, Bakü-Kars-Tiflis demiryolu projesinin bu ayın sonunda tamamen biteceğini açıkladı. Arslan, Çin’den Avrupa’ya giden taşımaların yüzde 10’u alındığında, 30 milyon ton ilave yük kapasitesi oluşturulacağını söyledi.



UlaÅŸtırma, Denizcilik ve HaberleÅŸme Bakanı Ahmet Arslan, Bakü-Kars-Tiflis (BTK) demiryolu projesinde zorlu süreçlerin geride bırakıldığını belirterek, “Yaklaşık bir aylık çalışma sonucunda bu ay sonunda projeyi tamamen bitirip yük ve yolcu anlamında ticari hizmete baÅŸlamış olacağız” dedi. Arslan, projenin Türkiye, Gürcistan ve Azerbaycan kardeÅŸliÄŸinin, beÅŸeri iliÅŸkilerinin ve ticaretinin geliÅŸtirilmesi açısından çok önemli olduÄŸunu ifade etti. Türkiye’de yılda 26,5 milyon ton yükün demiryoluyla elleçlendiÄŸini bildiren Arslan, “Söz konusu demiryolu projesi, Londra’dan Pekin’e demiryolunu kesintisiz hale getirerek orta koridor anlamında ülkemiz üzerinden yapılan taşımaları cazip hale getirdiÄŸinde biz sadece Çin’den Avrupa’ya giden yüklerin yüzde 10’unu alabilsek 30 milyon ton ilave yük kapasitesi oluÅŸturmuÅŸ olacağız” diye konuÅŸtu. Arslan, ülke genelinde demiryoluyla yapılan elleçlemeyle kıyaslandığında sadece bu projenin ülkeye getireceÄŸi yük miktarının ciddi bir rakam olduÄŸuna dikkati çekerek, baÅŸlangıçta çok daha düşük olmak üzere zaman içinde bu rakama eriÅŸileceÄŸini söyledi. Londra’dan Pekin’e demiryolunu kesintisiz hale getirecek projeden güzergahtaki bütün ülkelerin yararlanacağına iÅŸaret eden Arslan, Türkmenistan, Kazakistan, Özbekistan’dan Pakistan, Afganistan ve Hindistan’a kadar bu hatlar üzerinden pek çok ülkeye yük taşıma ÅŸansı bulunduÄŸunu dile getirdi. Arslan, projenin özellikle CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan ve BaÅŸbakan Binali Yıldırım tarafından çok önemsendiÄŸini vurgulayarak, “Başından beri her türlü desteÄŸi verdikleri için onlara müteÅŸekkirim. Arkanızda saÄŸlam bir irade ve saÄŸlam bir duruÅŸ olursa bu projeleri rahatlıkla hayata geçirebiliyorsunuz. Onun keyfi de bir baÅŸka ÅŸeyle kıyaslanmıyor” deÄŸerlendirmesinde bulundu.

DOÄžU’YA LOJÄ°STÄ°K MERKEZÄ° Ä°NÅžAASI

Bakan Arslan, BTK projesinin bölgenin kalkınması için önemine dikkati çekerek, Erzurum’da inÅŸa edilen lojistik merkezinin bitmek üzere olduÄŸunu, Kars’taki lojistik merkezi inÅŸaatının ise devam ettiÄŸini söyledi. Bu merkezlerle Çin’den Orta Asya’dan gelen yük hareketlerinin her iki il üzerinden de Karadeniz’e OrtadoÄŸu’ya Afrika’ya dağılma ÅŸansı olduÄŸuna deÄŸinen Arslan, “Ä°nÅŸallah ‘asrın projesi’ olarak anılan Bakü-Tiflis-Kars Projesi’ni yaklaşık bir ay sonra ticari taşımalara açtığımızda hem bölge illeri, hem ülkemiz bundan çok faydalanacak. Tiflis’ten trene binip Kars’a kadar kesintisiz geldiÄŸimizde ülkem adına yaÅŸadığım hazzı, gururu tarif etmekte zorlanıyorum. Ãœlkemize hayırlı, uÄŸurlu olsun” ifadesini kullandı.    

KESÄ°NTÄ°SÄ°Z DEMÄ°R YOLU

Projede zorlu süreçlerin geride bırakıldığını belirten Bakan Arslan, şöyle konuÅŸtu: “Test sürüşü için 27 Eylül’de Gürcistan ve Azerbaycan ilgili bakanlarıyla Tiflis’ten bindik, yeni yapılan hattın tamamını Kars’a kadar demiryoluyla kesintisiz gelmiÅŸ olduk. Yaklaşık bir aylık çalışma sonucunda bu ay sonunda projeyi tamamen bitirip yük ve yolcu anlamında ticari hizmete baÅŸlamış olacağız. Taşımalarla ilgili 3 ülkeden yetkili kuruluÅŸlar birlikte çalışıyor. TCDD ve TCDD Taşımacılık da gerekli görüşmeleri yapıyor. Birçok ülkeyle yük baÄŸlantıları saÄŸlanmış durumda. Demiryolu yük taşımalarıyla ilgili yaklaşık 1 yıl önceden baÄŸlantı saÄŸlamak gerekiyor. Ä°nÅŸallah açılır açılmaz milyon rakamlarıyla ifade edebileceÄŸimiz taşımalar olabilecek.”

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.