Güncel
Asırlık demiryolu projesinde sona doğru
Tarihi ipek yolunu canlandıracak olan Bakü-Tiflis Kars Demiryolu, yeni sene gelmeden seferlere başlamaya hazırlanıyor. Demiryolu sayesinde Bakü’den kalkan tren, Tiflis’ten üzerinden Kars’a kadar kesintisiz bir güzergâhta hem yolcu hem yük taşınabilecek.
Ä°pek yolunu yeniden canlandırmak amacıyla Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan’ın ortaklaÅŸa hayata geçirdiÄŸi Bakü-Tiflis-Kars (BTK) Demiryolu projesinde sona yaklaşılıyor.
Geçtiğimiz ay uluslararası seferlerde test sürüşleri gerçekleştiren üç ülke için kesintisiz seferlerin başlamasına sayılı günler kaldı.
Demiryolunun tamamlanmasıyla Azerbaycan’ın baÅŸkenti Bakü’den kalkan tren, Gürcistan’ın BaÅŸkenti Tiflis’ten geçerek Kars’a kesintisiz bir hat üzerinde binlerce yolcuya seyahat imkânı sunacak.
Ayrıca tonlarca yük taşıma kapasitesine sahip olacak demiryolunun sağlayacağı hızlı ulaşım, ülkeler arası ticari ilişkileri kolaylaştıracak.
BaÅŸlangıçta Kars’tan Bakü’ye kadar tek hat üzerinden gerçekleÅŸecek seferler sonraki aÅŸamada Bakü’den sonra hem Kazakistan hem de Türkmenistan üzerinden ikinci hatla Çin’e kadar yol alacak.
Projenin maliyeti ne kadar?
Toplam 839 km uzunluÄŸundaki hattın Türkiye’den geçen kısmı 76 km’lik bir güzergahı kapsıyor. Bu güzergahta inÅŸa edilen demiryolunun Türkiye’ye maliyeti ise 600 milyon doları bulacağı belirtiliyor.
Demiryolu seferlere başlamasıyla birlikte ilk hedef yılda 1 milyon yolcu 6.5 milyon ton yük taşıma kapasitesine ulaşmak.
Türkiye’nin kasasına ne kadar para girecek?
Asırlık projeyle inÅŸa edilecek demiryolu üzerindeki her seferle Türkiye’nin kasasına milyarlarca lira para akacak. Özellikle Avrupa’dan Çin’e seferlerin yoÄŸunlukta olacağı hat üzerinde trenler Türkiye’ye her giriÅŸ yaptıklarında para ödeyecek. Avrupa ile Çin arası yolculuÄŸu 45-62 gün arası süreden 12-15 gün arası süreye düşüren demiryolunun çoÄŸunlukla tercih edileceÄŸinden Türkiye’nin kasasına en az 1 milyar dolar gireceÄŸi öngörülüyor.
Henüz yorum yapılmamış.