Sosyal Medya

Ekonomi

Terör azaldı ekonomi arttı

Türk halkının 2016’nın ikinci çeyreğinde yüzde 43’e yükselen terör endişesi, bu yıl aynı dönemde yüzde 24’e geriledi. Bu sonuçla tüketici güven endeksi anlamlı bir yükseliş gösterdi. En fazla güven artışı, 25-44 yaş gruplarında görüldü.



Dünyanın önde gelen araÅŸtırma ÅŸirketi Nielsen, tüketici güveni endeksi ile ilgili gerçekleÅŸtirdiÄŸi son araÅŸtırmanın sonuçlarını paylaÅŸtı. AraÅŸtırmaya göre, 2017’nin ikinci çeyreÄŸinde Türkiye tüketici güven endeksi, anlamlı bir yükseliÅŸle 107’ye ulaÅŸtı. 2016’nın dördüncü çeyreÄŸinden bu yana 3 puanlık artış gösteren global tüketici güven endeksi de 2017’nin ikinci çeyreÄŸinde 104 puana geldi. Bölgesel iÅŸ bulma ihtimali, kiÅŸisel mali durum ve anında harcama niyeti gibi etkenlerin artmasına baÄŸlı olarak Türkiye tüketici güven endeksi de önceki dönemlere göre arttı. Bu artış, özellikle 20 yaÅŸ altı ve 25-44 yaÅŸ gruplarında göze çarpıyor. Türk halkının en büyük endiÅŸesi, geçen senenin ikinci çeyreÄŸinde yüzde 38’le ve 2016’nın dördüncü çeyreÄŸinde yüzde 43’le terörizm olmuÅŸtu. AraÅŸtırma, bu durumun 2017’nin ikinci çeyreÄŸinde de hala en büyük endiÅŸe olarak kalmaya devam ettiÄŸini, ancak yüzde 24’e gerileyerek geçtiÄŸimiz yılın aynı çeyreÄŸine ve yine geçtiÄŸimiz yılın dördüncü çeyreÄŸine göre anlamlı bir düşüş gösterdiÄŸini belirtiyor. Ekonomik durum ile ilgili endiÅŸe yüzde 9’dan yüzde 20’ye yükselmiÅŸ görünüyor. SavaÅŸ endiÅŸesi ise yüzde 13’le terör ve ekonomiden sonra üçüncü en büyük endiÅŸe konumunda. Nielsen Tüketici Güveni Endeksi AraÅŸtırması, dünya genelinde gerçek tüketicilerin bölgesel iÅŸ bulma ihtimali, kiÅŸisel mali durum, anında harcama niyeti ve bunlara baÄŸlı ekonomik sorunlarla ilgili algılarını ölçmek üzere, 2005’ten bu yana üç ayda bir 63 ülkede yürütülüyor. 100 deÄŸerindeki taban çizgisinin üzerinde ya da altında yer alan tüketici güveni seviyeleri, sırasıyla iyimserlik ve kötümserlik derecelerine iÅŸaret ediyor. Ekonomik büyümenin etkisiyle birlikte tüketici güveni de artarken, bu eÄŸilimin sürmesi bekleniyor.

HARCAMALAR TATÄ°LE

Nielsen’in hazırladığı rapora göre, insanların temel yaÅŸam masraflarından geri kalan paralarını, tatillere/gezilere, ev dışı eÄŸlencelere, yeni giysilere, yeni teknoloji ürünlerine ve ev mobilya/dekorasyonlarına daha fazla harcamaya baÅŸladığı göze çarpıyor. ÇoÄŸu kiÅŸi halen artan paralarını birikimlerine eklese de boÅŸ zamanlar için daha fazla harcama yapılmaya baÅŸlandığı da görülüyor. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.