Sosyal Medya

Kültür Sanat

Yolcu Dergisinin yeni sayısı: 'Ne Kadar Gitsek O Kadar Uzak'

Yolcu Dergisinin 84. sayısı 'Ne Kadar Gitsek O Kadar Uzak' temasıyla yayında...



KERVANDAKÄ°LER:

*ömer idris akdin *hikmet kızıl *mehmet aycı *bülent sönmez *mustafa yıldız *zeki aygur *mahir müjde *günay taşdemir *mustafa ışık *harun sönmez *banu özbek *ali korkmaz *fadıl karlıdağ *mustafa uçurum *ismail kormaz *dursun ali sazkaya *bilal can *a. fahri kurtdereli *faik öcal *lütfi bergen *ümran yaka *hamza çelenk *ferhat korkmaz*naman bakaç *hasan doğan *rıza kemal g. *ibrahim arpacı *bünyamin doğruer *selçuk küpçük *hulusi üstün

Ömer İdris Akdin SEYİR DEFTERİ'NDE yazdı:

"Bu gün OrtadoÄŸu özelinde oluÅŸturulmaya çalışılan yeni devlet ve toprak düzeni, içinde ülkemizin de yer aldığı coÄŸrafyaların yeniden tanzim edilmesini içeriyor. Bölgemizde sürmekte olan kaos, sadece Kudüs’ü iÅŸgal altında tutan ve Filistin’de gayri meÅŸru yerleÅŸim merkezleri kurmaya devam eden Ä°srail’in iÅŸine yarıyor. Müslümanların birbirlerine karşı etnik ve mezhepler üzerinden geliÅŸtirdikleri husumet, kullandıkları ayrıştırıcı dil bir Siyonist projesi olarak yürürlükte kaldığı sürece Ä°srail’in tedirgin olmasına gerek yok. Güneyini Etiyopya’dan kopardığı Eritre ile güvence altına alan bu Siyonist yapı, kuzeyde Irak ve Suriye’nin parçalanması ile Kürdistan adı altında baÅŸka bir güvenlik bölgesine kavuÅŸmakta.  Bir tarihi ve turistik mekan olmasının ötesinde Kudüs, çağın ÅŸahitleri olarak bizlere olmakta olanların arka planını feraset ve basiretle görmemizi saÄŸlamıyorsa yeniden düşünmemiz gerekiyor."

Ahmet Fahri Kurtdereli "Meselesi Olanların Macerası Olur" başlığı altında Erol Olçok portresini denedi:

"Erol Olçok, cesur bir liderdi. Güçlü sezgisi ile sorun alanlarını önceden fark ederdi. Olaylara karşı soÄŸukkanlı yaklaşımı ile kriz zamanlarını baÅŸarılı bir ÅŸekilde yönetirdi. Feraseti ile olayların gideceÄŸi yönü çok iyi görebilir, etkileyici hitabeti ile çevresindekileri ikna eder ve doÄŸru yönde ilerlemelerini saÄŸlardı.  
Bu yeteneklerini sadece iş hayatında değil, sosyal hayatında da sevdikleri için, dostları için kullanır, her durumda onlara faydalı olmaya çalışırdı.
Balık burcundandı. Duygusaldı, romantikti. Åžiirlere ve türkülere tutkundu. Bir de klasik arabalara ve antika kokusuna…"

Lütfi Bergen, Şehir Umran ve Millet başlığı üzerinden bir deneme kaleme aldı:

"Biz ise ‘ÅŸehir’ kavramının kent-köy veya kabile-devlet çeliÅŸkisini aÅŸan baÅŸka bir kavrama (‘ÅŸehir’e) dayandığını ifade etmekteyiz. Buna göre ‘ÅŸehir’ devlet’in deÄŸil, millet’in varlığa çıktığı toplumsal sistemdir. Ä°fadelendirmeye çalıştığımız bu düşünceye göre devletler ölse dahi ‘millet’ hayatiyetini devam ettirir. ‘Ä°slâm milleti’ Hz. Âdem’den Kıyamet Saati’ne dek sürecek kesintisiz toplum varlığını temsil etmektedir. Bunun gibi Ä°slâm, Ehl-i Kitap toplumları da baÅŸka baÅŸka ‘millet’ varlığı olarak benimsemiÅŸtir. Ehl-i Kitap toplumlar ‘aile’yi koruyamadıkları için ‘ÅŸehir’ de inÅŸa edememektedir. Bu toplumların köy-kent çeliÅŸkisini yaÅŸamaları ‘ailesizlik krizi’ ile izah edilmelidir."

Naman Bakaç ve Ferhat Korkmaz, 12 Eylül sürecinde Edebiyat dergilerinin duruşunu yazdı:

"Türkiye’deki en kanlı darbe olan 12 Eylül’ün, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin emir-komuta zinciri içinde gerçekleÅŸtirdiÄŸi üçüncü açık müdahalesi olduÄŸu bilinir. 12 Eylül darbesi hayatın hemen her alanına iliÅŸkin zorlama/düzenlemeler getirmesi nedeniyle günümüzde bile hissedilir düzeyde etkisini sürdürmektedir. Bu etkinin varlığını ÅŸu dergiler üzerinde incelemeye çalıştık: DiriliÅŸ,  Edebiyat,  Hisar, Kubbealtı Akademi Mecmûası, Mavera, Milliyet-Sanat, Türk Edebiyatı, Varlık ve Yazko Edebiyat dergileri."

Bilal Can, Mustafa Kutlu öykülerinde hesap gününe bakışı inceledi:

"Bu cümleler usta anlatıcının aslında hikâyelerinin anahtar kelimelerini verir gibidir: “toplumsal deÄŸiÅŸim”, “sorumluluk”, “mizah”, “toplumsal yara”… Toplumsal mobilite, sosyal hareketlilik olarak da okunabilen bu kavram, kaygan bir zeminde dolaşıma çıkmış toplumların hareketliliÄŸini açıklamaya çalışmaktadır. Sınıflar arası geçiÅŸler, yaÅŸ ve cinsiyet dağılımları, iklimsel deÄŸiÅŸkenlikler, çalışma alanları, teknolojik geliÅŸmelerin etkisi vs. gibi unsurların yol açtığı bu hareketleniÅŸin temel çıkış noktası “kentleÅŸme, kentlileÅŸmedir”.

İsmail Korkmaz, Taklit üzerinden insani savrulmalara vurgu yaptı:

"Kendi ya da ülkesinin gelişimini başkasının aklıyla yapan ya da başkalarının gelişimi için kendi gelişimine ya da ülkesinin gelişimine engel olan bir insan aslında vatan sevgisinden uzak, devletine düşman ve insanına nefret duygusundan başka bir kazanımı olmayan insandır. Ait olduğundan başka bir değerler sistemine entegre içinde olan ve bu entegrasyonu entelektüel bir çaba ya da modernitenin bir kazanımı olarak görenler aidiyet duygusuna sahip olmayanlardır. Doğal olarak bu aydın tipinin evrensel değerlere sahip olması ile kendi değerlerine düşman olması arasındaki o nüansı analiz etmek önemlidir."

ŞİİRLERİ İLE; *hikmet kızıl *mehmet aycı *bülent sönmez *mustafa yıldız *günay taşdemir *mustafa ışık *bünyamin doğruer;

DENEME VE ÖYKÜLERİ İLE; *ömer idris akdin *zeki aygur *mahir müjde*harun sönmez *banu özbek *ali korkmaz *fadıl karlıdağ *mustafa uçurum *ali korkmaz *dursun ali sazkaya *faik öcal *ümran yaka *hamza çelenk *hasan doğan *rıza kemal g. *ibrahim arpacı *selçuk küpçük *hulusi üstün

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.