Sosyal Medya

Güncel

AP Genel Kurulu: Katalonya yangını başka yerlere sıçrayacak

Avrupa Parlamentosu (AP) Genel Kurulu'nda 'Katalonya' oturumu düzenlendi. Kurulda Katalonya'nın bağımsızlık referandumu görüşüldü.



Avrupa Parlamentosu (AP) Genel Kurulunda, Katalonya'daki bağımsızlık referandumu konulu oturum düzenlendi. Oturumda görüş bildiren temsilcilerden en dikkat çekeni, Ä°spanyol polisinin ÅŸiddet uygulamasına parmak basan aşırı sağı temsil eden Raymond Finch'di. 

"YANGIN DAHA BAÅžKA YERLERE YAYILACAK"

Aşırı sağı temsil eden Uluslar ve Özgürlükler Avrupası (ENF) adına söz alan Raymond Finch ise Madrid yönetiminin ÅŸiddetli müdahalesini eleÅŸtirerek, "Ä°spanya neden referandumun sonucunu geçersiz ilan etmek yerine ÅŸiddetle bastırmayı tercih etti. Bu böyle devam ederse yangın daha baÅŸka yerlere yayılacak” ifadeleriyle referandumun yenilenebileceÄŸi uyarısında bulundu.

Oturumda görüş bildiren Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Birinci Başkan Yardımcısı Frans Timmermans, AB Komisyonu'nun da görüşünü AP üyeleri ile paylaştı.

"HUKUK DEVLETÄ°NE SAYGI TEMEL KURALDIR"

Timmermans, "Åžiddet siyasette hiçbir çözüm getirmez fakat hukuk devletini koruma söz konusu olduÄŸunda orantılı bir ÅŸekilde baÅŸvurmak zorunda kalınabilir. Hukuk devletine saygı temel kuraldır. Hukuk devleti tek dayanağımızdır ve güçsüzleri güçlülere karşı koruyan temel dayanağımızdır. Bazıları demokrasiyi hukuk devleti prensiplerini alaÅŸağı etmek için kullanıyor." ifadelerini kullandı.

"REFERANDUM GEÇERLİ DEĞİLDİR"

Oturumda söz alan AP'deki Hristiyan Demokratlar Grubu (EPP) Başkanı Manfred Weber de AB üyesi bir ülke olan İspanya'nın toprak bütünlüğünü savunduklarını ifade etti.

Weber, "Åžimdilik herkes ayrılıkçıların düşüncelerini konuÅŸuyor. Kimsenin ülkenin geri kalanının ne dediÄŸiyle ilgilendiÄŸi yok. Katalan yönetimi yasa dışı açıklamalara son vermelidir. Referandum geçerli deÄŸildir. Gösterileri onaylamıyoruz. AB'nin Ä°spanya'nın iç iÅŸi olan bu konuya müdahale hakkı yoktur." dedi.

“Ä°spanya'yı terk eden AB'yi de terk eder.” diyen Weber, Katalan yönetimine gelecekte olabilecekler konusunda sorumluluklarını bir kez daha gözden geçirme çaÄŸrısı yaptı.

Taraflara diyalog ve destek çaÄŸrısını yineleyen Sosyal Demokrat Grup (S&D) BaÅŸkanı Gianni Pittella da "Tek taraflı bağımsızlık ilanı baÅŸka provokasyonlara ve yangının alevlenmesine neden olabilir." ifadelerini kullandı.

"BU REFERANDUM BÄ°R SORUMSUZLUKTUR"

Hukuk dışı bir referandumun gerçekleÅŸtirilemeyeceÄŸi ve hukuki olmayan sonuçla Katalonya'nın yönetilemeyeceÄŸini dile getiren Liberal Grup (ALDE) BaÅŸkanı Guy Verhofstadt da "Bu referandum bir sorumsuzluktur. Sadece AB veya Ä°spanya için deÄŸil Katalonya için de bir sorumsuzluktur. Yasa dışıdır. Tüm tarafları gerilimi düşürmeye bir masa etrafında müzakereye davet ediyorum." deÄŸerlendirmesinde bulundu.

Katalan yönetiminin baÅŸarısız bir strateji yürüttüğünü iddia eden YeÅŸiller Grubu EÅŸ BaÅŸkanı Ska Keller de, "Ä°spanya yönetimi ve polisinin yürüttüğü baskıcı tavrı kınıyorum. (AB Komisyonu BaÅŸkanı) Juncker, Brüksel'de oturup olan biteni izleyemez. Åžiddete karşı diyaloÄŸu ortaya çıkarmalıyız." dedi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.