Sosyal Medya

Güncel

24 kişinin öldüğü tur faciasının nedeni belli oldu

Bilirkişi ekipleri, aracın fren hidroliğinin boşalması sonucu frenlerin kaza sırasında tutmadığını ifade etti



Ä°zmir'den Anneler Günü kutlaması için geziye çıkanları taşıyan tur midibüsünün, MuÄŸla-Marmaris karayolunun Sakar Geçidi´nde kontrolden çıkıp, alt yola savrularak bir otomobilin üzerine düşmesi sonucu 24 kiÅŸinin öldüğü, 10 kiÅŸinin yaralandığı kazanın bilirkiÅŸi raporu hazırlandı. BilirkiÅŸi raporunda kaza yapan aracın fren sistemini deÄŸiÅŸtiren araç sahibi Bülent ÇetindaÄŸ 'asli kusurlu' bulundu.

DHA'nın haberine göre, İzmir'den geçen 13 Mayıs'ta Anneler Günü kutlaması için yola çıkan, kadın ve erkeklerin bulunduğu 34 yolcuyu taşıyan Armağan Serttaş yönetimindeki 03 FR 747 plakalı tur midibüsü, Muğla- Marmaris karayolunun Sakar Geçidi'nde, keskin virajların bulunduğu rampada kontrolden çıktı. Yolcuların çığlıkları arasında, virajda 30 metreden alt yola savrulan midibüs, 35 AL 1645 plakalı otomobilin üzerine düştü. Kazada 24 kişi öldü, 10 kişi yaralandı. Kazada can verenler İzmir, Çanakkale, Ankara ve Adıyaman'da son yolculuklarına uğurlandı.

FREN AKSAMINDA TEKNÄ°K ARIZA

Kaza soruÅŸturmasıyla yakından ilgilenen MuÄŸla Cumhuriyet BaÅŸsavcısı Necip Topuz'un talimatıyla, midibüsteki arızanın belirlenebilmesi için hem akademisyen, hem de çekirdekten yetiÅŸmiÅŸ tamirciden oluÅŸan bilirkiÅŸi heyeti oluÅŸturuldu. Hurdaya dönen midibüs üzerinde inceleme yapan bilirkiÅŸi heyeti raporunu hazırladı. BilirkiÅŸi heyetinde trafik bilirkiÅŸileri olarak Komiser Yardımcısı Can Kurt, polis memurları Ergün Peker, Åžahin ÇavuÅŸ, teknik bilirkiÅŸiler Ege Ãœniversitesi MYO Otomotiv Prg. öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Bülent Emir, Ege Ãœniversitesi MYO Otomotiv Prg. öğretim elemanı Recep Erken, ISUZU Mekanik Teknik uzmanları Mustafa Ãœnal ve Yusuf Kenan Kurt yer aldı. Trafik bilirkiÅŸileri olarak Komiser Yardımcısı Can Kurt, polis memurları Ergün Peker, Åžahin ÇavuÅŸ´un hazırladığı raporda kazanın aracın fren aksamındaki teknik arızadan meydana geldiÄŸi belirtildi.

Raporda, "03 FR 747 plakalı araç 03.10.2002 tarihinde trafiğe çıkmıştır. 2003 model olan araç yaklaşık, 14 yaşında 20 yolcu + sürücü koltuklu kapasitelidir. 11.10. 2013 tarihi itibariyle Bülent Çetindağ adına kayıtlı olduğu tespit edilmiştir. Olay günü aracı kullanan sürücü direksiyon hakimiyetini kaybederek önce bölünmüş yol arasındaki bariyerlere, daha sonra da yolun sol tarafındaki beton bariyerleri aşıp alt yola düşmesi sonucu ölümlü, yaralanmalı ve maddi hasarlı trafik kazası meydana gelmiştir" denildi.

FRENLER TUTMAMIÅž

Ayrıca kazadan yaralı olarak kurtulan yolcuların aracın frenlerinin boşaldığı yönündeki ifadesi doğrultusunda inceleme yapan bilirkişi ekipleri, aracın fren hidroliğinin boşalması sonucu frenlerin devre dışı kalarak frenlerin kaza sırasında tutmadığını ifade etti.

Kazanın meydana gelmesini iki nedene baÄŸlayan bilirkiÅŸi heyeti, birinci neden olarak, saÄŸ arka tekerlekte bulunan fren teker silindiri o-ringinin yırtılmasıyla saÄŸ arka tekerlekten fren hidroliÄŸinin tamamen boÅŸaldığını belirledi. Ä°kinci neden olarak ise, araç sahibinin aracın orijinal fren sistemi üzerinde yaptığı deÄŸiÅŸikliÄŸi gösterdi. Raporda aracın mekanik yapısına uygun olmayan ÅŸekilde fren sisteminin deÄŸiÅŸtirildiÄŸi yazıldı. Makine Mühendisleri Odası ve Türk Standartları Enstitüsü´nden (TSE) izin alınmadan yapılan bu iÅŸlemle aracın orijinal fren sisteminin deÄŸiÅŸtirilmesi sonucunda arka tekerlekteki hidroliÄŸin boÅŸalmasıyla frenlerin devre dışı kaldığı ve frenlerin tutmadığı belirtildi. Araçtaki bu yasal olmayan deÄŸiÅŸikliÄŸi yapan Bülent ÇetindaÄŸ, raporda `Asli kusurlu´ olarak görüldü. Kazayı yapan ÅŸoför ArmaÄŸan SertbaÅŸ´Ä±n ise kaza sırasında yapması gerekenleri yaptığı, aracı durdurmak için çaba gösterdiÄŸi ancak araçtaki teknik aksaklıklar nedeniyle kazada kusurunun olmadığı belirtildi. Ayrıca kazanın meydana geldiÄŸi karayolunda kazanın oluÅŸumuna neden olacak herhangi bir kusurun olmadığı da açıklandı.

Teknik bilirkiÅŸiler Ege Ãœniversitesi MYO Otomotiv Prg. öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Bülent Emir, Ege Ãœniversitesi MYO Otomotiv Prg. öğretim elemanı Recep Erken, ISUZU Mekanik Teknik uzmanları Mustafa Ãœnal ve Yusuf Kenan Kurt´ta hazırladıkları raporda aracı kullanan ÅŸoför ArmaÄŸan SertbaÅŸ´Ä±n aracı durdurmak için el frenini dahi kullandığı fakat yolun eÄŸimli olmasından dolayı baÅŸaramadığı ifade edildi. Teknik bilirkiÅŸiler de kazanın asil sorumlusunun araç üzerinde yasal olmayan deÄŸiÅŸikliÄŸi yapan Bülent ÇetindaÄŸ´Ä± gösterdi.

Bilirkişi tarafından hazırlanan rapor soruşturmayı yürüten savcıya teslim edildi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.