Sosyal Medya

Güncel

Mete Yarar / Son defa tane tane anlatalım

ABD kongresi bunun satışına engel koymuştu. İstediğimiz SİHA sayısı zannetmeyin yüzlerceydi. Yalnızca iki adet istemiştik. Onu bile PKK ile mücadelede dengeleri değiştirecek diye vermek istemediler.



Mete Yarar - Karar

Bu Silahlı Ä°nsansız Hava Araçları (SÄ°HA) ile ilgili durumu net olarak bir ortaya koyalım. Öncelikle Türkiye olarak bunu kendimiz üretmeseydik SÄ°HA’ları bize kimsenin parasıyla satacağı yoktu. Hatta ABD kongresi bunun satışına engel koymuÅŸtu. Ä°stediÄŸimiz SÄ°HA sayısı zannetmeyin yüzlerceydi. Yalnızca iki adet istemiÅŸtik. Onu bile PKK ile mücadelede dengeleri deÄŸiÅŸtirecek diye vermek istemediler. Yalnızca iki tanesinin dengeleri deÄŸiÅŸtireceÄŸini düşündüler. Peki SÄ°HA terörle mücadelede ne avantajlar saÄŸlıyor ki dengeleri bu kadar deÄŸiÅŸtirebiliyor.

1- Öncelikle bizim gibi dağlık alanlarda terörle mücadele ediyorsanız alan hakimiyetinin sağlanması birinci önceliktir. Bunu ya karakol kurarak sağlayabilirsiniz ya da bölgede sıklıkla operasyon yaparak. İkisi de içinde onlarca riski barındırır. Bugüne kadar terörle mücadele kapsamında verdiğimiz şehitlerin hayatlarını nasıl kaybettiği olay kayıtlarından incelendiğinde ortaya şu sonuç çıkmaktadır. Temas öncesi ilk ateş , karakol baskınları veya mayın. SİHA size bu ikisini de yapmadan kesintisiz bir alan hakimiyeti sağlamaktadır.

2- Bizim yaptığımız mücadele sınır ötesine dayanmaktadır. Buna benzer örnek ya güney Amerika’da ya da Afrika ülkelerinde olmaktadır. PKK eÄŸitim, lojistik üslerini Irak ve Suriye topraklarında muhafaza etmektedir. Bu da güvenlik güçlerinin iÅŸini bir kat daha zorlaÅŸtırmaktadır. Önleyici operasyon yapamazsanız teröristle temas anında karşılaÅŸmak zorunda kalırsınız. SÄ°HA, güvenlik güçlerine 24 saat sınır ötesi operasyon yapma hizmeti sunabilmektedir. Bugünlerde neden sınır ötesi yapmıyoruz sorusunun doÄŸru cevabı hep yapıyoruz olmalıdır.

3- Terörle mücadelede en büyük sıkıntı yol emniyetinin sağlanmasıdır. Aslında en büyük askeri güç de buna ayrılmaktadır. İHA ve SİHA bu görevi kesintisiz yapmaktadır.

4- SÄ°HA’lar terörle mücadelenin en önemli unsuru olan bir operasyon ÅŸeklini büyük ölçüde ortadan kaldırmıştır. Temas saÄŸlamak için geçiÅŸ güzergahları üzerine atılan pusu yöntemi tarihe karışmıştır. Her atılan 10 bin pusudan sadece birinde temas saÄŸlanabilmiÅŸtir. Pusu atmak için ayrılan güçler arazinin ayrıntılı aranması ve nitelikli nokta operasyonlar için kullanılmaya baÅŸlanmıştır. Bu sayede PKK’ya ait büyük depolar bulunabilmiÅŸtir. Pusu görevini insansız hava araçları yapmaya baÅŸlamıştır. 

5- SÄ°HA’lar teröristler üzerinde büyük bir psikolojik üstünlük saÄŸlamıştır. Duvar yazılarının ÅŸekli deÄŸiÅŸmiÅŸtir. Özel Kuvvetler için kullanılan tabirin üzerine bir de SÄ°HA yazıları söylenmeye baÅŸlamıştır. “MaÄŸaradan kafamızı çıkaramıyoruz, nereden vurulduÄŸumuzu anlamıyoruz” sözleri telsizlerden duyulmaya baÅŸlanmıştır.

6- Ä°ÅŸin bir de mali kısmı vardır ki bu herkes için önemli bir konudur. Ä°ster ABD olun ister Rusya, bu kriteri bir kenara koyamazsınız. SÄ°HA’lar operasyon maliyetlerini inanılmaz bir ölçüde düşürmüştür. Bu da terörle etkin bir ÅŸekilde mücadele ederken diÄŸer kaynaklara da ödenek ayrılmasına fırsat vermiÅŸtir. Ä°ki adeti vermeyenlere inat Türkiye her ay iki adet SÄ°HA’yı envantere almaktadır. Åžimdi sıra ANKA -S’ler sayesinde derinlikte örtülü operasyon yapma dönemidir. Kendini baÅŸka ülkelerde olduÄŸu için güvende hisseden terör örgütü mensuplarının rahatını kaçırma  dönemidir. Hizmeti geçenlerden Allah razı olsun. Bu hizmet sayesinde MehmetçiÄŸin burnu bile kanamıyor. Geçen sene yaklaşık 10 bin terörist etkisiz hale getirildi. Bunların büyük bir kısmı geliÅŸmiÅŸ teknoloji kullanılarak yapıldı. Teknoloji kullanımına uygun olarak yapılan operasyonlarda hiç ÅŸehit verilmedi. Åžehitlerimizin büyük bir kısmı sınır ötesi operasyonlarda , Fırat Kalkanı’nda veya mayınlar yüzünden yaÅŸamını yitirdi. Artan teknoloji kullanımı ve her SiHA üretimi ÅŸehit sayımızı da aÅŸağıya çekmeye devam edecektir. Ä°ÅŸte SiHA bu kadar önemli, anlamayana son kez tane tane anlattım.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.