Sosyal Medya

Güncel

Yıldıray Oğur / Belki de papazdır

Belki adını duyunca tanıdık gelmemiş olabilir. O, meşhur papaz takasındaki İzmir’de tutuklu Amerikalı papaz.



Yıldıray Oğur - KARAR

Manisa’da ticaretle uÄŸraÅŸan 25 yaşındaki M.A.E, Eren, 1 Nisan 2011 günü Manisa’da bir silah maÄŸazasından birer kurusıkı ve hava gazlı tabanca, kırma tüfek ve fiÅŸek aldı ve Ä°zmir’e gitti. Alsancak’taki DiriliÅŸ Kilisesi’nin çevresinde keÅŸif yaptı. Milliyetçi olan E., misyonerlik faaliyetlerinden rahatsızlık duyuyordu. 

Kilisenin önünde daha önce Manisa’da gördüğü papazı görünce kuru sıkı tabancasını çıkardı 5 el ateÅŸ açtı.  Sama kurÅŸunlar ne papaza ne de yanındaki kiÅŸiye isabet etmedi. Bunun üzerine çantasından tüfeÄŸini çıkardı, papaza doÄŸru yürüdü. Papaz adama sarılarak durdurmaya çalıştı, bu arada tüfekle havaya iki el daha ateÅŸ attı. Sonra papazın arkadaşı adamın elinden tüfeÄŸi aldı, çevredekilerin yetiÅŸmesiyle etkisiz hale getirilen saldırgan hala bağırıyordu:

“Vatan hainleri, Manisa’daki kiliseyi kapatacaksınız. Manisa’daki kiliseyi bombalayacağız. Bunun hesabını El Kaide soracak, hepiniz göreceksiniz.”

Savcıya “borcum var cezaevine, borç yüzünden içeri girmemeyim, bir eylem yapıp gireyim” diye düşündüğünü anlattığı arkadaşının “bari bir örgüt adı var” dediÄŸini o yüzden El Kaide adını verdiÄŸi gibi tuhaf bir hikaye anlattı. Daha sonra adını verdiÄŸi arkadaşının El Kaide’yle iliÅŸkisi olduÄŸu tespit edildi.

http://www.radikal.com.tr/turkiye/en-tuhaf-el-kaide-davasi-bugun-basliyor-1070145/

2011 yılında gazetelere haber olmuÅŸ bu tuhaf olayda saldırıya uÄŸrayan papazın adı; Andrew Craig Brunson.

Belki adını duyunca tanıdık gelmemiÅŸ olabilir. O, meÅŸhur papaz takasındaki Ä°zmir’de tutuklu Amerikalı papaz.

Brunson, Kuzey Karolinalı, Evanjelik Presberiteryan Kilisesi’ne baÄŸlı 48 yaşındaki bir misyoner.

Misyoner bir anne babanın oÄŸlu olarak Meksika’da büyümüş. 80’ler ve 90’ların başına kadar babasının öğretmenlik yaptığı Kuzey Karolina’daki Montreat Koleji çevresinde yaÅŸamış. Kolejde, yine misyoner bir ailenin kızı olan Norine’la tanışmış ve evlenmiÅŸler. Illinois’teki Trinity Evangelical Divinity adlı Hrisitiyan üniversitesinde öğretim görmüş.

Sonra anne ve babalarının yolunu takip edip eÅŸiyle birlikte misyonerlik çalışmaları için 1993 yılında Türkiye’ye gelmiÅŸler. 23 yıldır Ä°zmir ve çevresinde merkezi Alsancak’taki DiriliÅŸ Kilisesi olan misyonerlik çalışmaları yürütmüşler.

Alsancak’ta eski bir Ä°ngiliz konsolosluk binasından çevrilmiÅŸ kilisesinin 30-40 arasında deÄŸiÅŸen bir cemaati var. En büyüğü 18 yaşında olan üç çocukları da Türkiye’de doÄŸmuÅŸ ve büyümüş.

***

Çıkan haberlere göre, Türkiye’deki misyonerlik çalışmalarının finansmanını ABD’de papaz Brunson’un babasının da üyesi olduÄŸu Christ Community adlı presberiteryan kilise çevresi tarafından karşılanıyordu.

7 Ekim 2016 günü Ä°zmir'de oturma izin biten Brunson ve eÅŸi, tekrar oturma izni almak Göç Ä°daresi Müdürlüğü'ne baÅŸvurdu. Fakat Ankara’dan gelen cevap G-82 (Milli GüvenliÄŸimiz Aleyhine Faaliyet tahdit) kodu ile misyoner karı-kocaya oturma belgesi verilmemesi yönündeydi. Brunson ve eÅŸi  sınır dışı edilmek üzere Harmandalı Geri Gönderme Merkezi’ne gönderildiler. 12 gün boyunca burada tutuldular. 19 Ekim günü eÅŸi, Türkiye’den ayrılmamak  ÅŸartıyla serbest bırakıldı. Papaz Brunson ise 8 Kasım 2016 gününe kadar yani toplam bir ay burada tutulduktan sonra bir gece yarısı Terörle Mücadele’ye getirildi. 9 Kasım 2016 günü hakim karşısına çıkarılan papaz, FETÖ suçlamasıyla tutuklandı. 1 yıla yakındır hapiste. Haberlere göre Ä°zmir’de 8 kiÅŸilik bir koÄŸuÅŸta 22 FETÖ tutuklusuyla birlikte kalıyor.

Papazın neden tutuklandığıyla ilgili dava dosyasında gizlilik olduğu çıkan haberlerden ancak bir fikir sahibi olabiliriz.

Tutuklandıktan sonraki ilk haberlerdeki kısıtlı bilgilere göre deliller bir gizli tanık ifadesi, FETÖ’cülerle irtibat ve isminin geçtiÄŸi bir ÅŸemaydı.

 

Gizli tanık ifadesinin ne olduğu ve diğer iddialarla ilgili daha ayrıntılı haberlerse 9 ay sonra çıktı.

http://www.sabah.com.tr/gundem/2017/07/19/fetocu-papazin-dosyasi-kabarik-cikti

 

Sabah gazetesinin ulaştığı bilgilere göre Papaz Brunson,

“bir din adamı olarak Ä°zmir DiriliÅŸ Kilisesi BaÅŸkanı sıfatıyla FETÖ/PDY ile baÄŸlantısı olduÄŸu, Kürt kökenli vatandaÅŸlara belirli bir amaç doÄŸrultusunda ayrışmayı öneren ve telkin eden vaazlar verdiÄŸi ve bu kapsamda Ä°zmir ilinde gerçekleÅŸtirilen Protestan Kiliseleri Önderler Toplantısı'nda FETÖ/PDY ile baÄŸlantıya geçilmesi konusunda bir konuÅŸma yaptığı” tespit edilmiÅŸti.

Dosyasına giren ifadesinde gizli tanık ise “Papaz'ı 2003 yılından beri tanıdığını, Kaya Prestij Oteli'nde, kilise toplantısı görünümünde daha çok bir beyin yıkama faaliyeti gerçekleÅŸtirdiÄŸi, bu toplantıda 25 tane Türk üniversite öğrencisinin Amerikan Milli Marşı eÅŸliÄŸinde yemin ederken gördüğünü, papazın Dünya Kiliseler BirliÄŸi'ne ve Kanada yetkili makamlarına bir ÅŸikayet mektubu yazarak; Türkiye'de Hristiyan azınlığa ve Tuncelili Kürt kökenli ailelere baskı yapıldığı, evlerinin basıldığı ve dövüldüklerini belirterek Kanada'ya iltica etmeleri için alt yapı hazırlanmaya çalıştığını, PKK Ã¼yelerinin cezaevinden çıktıktan sonra kiliselere baÅŸvurup Hristiyan olduklarını” gibi iddialar ileri sürmüştü.

FETÖ iliÅŸkisi için ifadesinde “2004-2005 yıllarında Brunson'ın yer aldığı kilisenin Pazar ayini çıkışında kendisine yaklaÅŸan birinin istihbarat kimliÄŸini göstererek yardım istediÄŸini ve Kestane Pazarı'nda faaliyet gösteren FETÖ/PDY yapılanması ile kilise topluluÄŸu arasında iliÅŸki olduÄŸunu söylediÄŸini, topluluÄŸun Dinlerarası Diyalog adı altında karşılaÅŸtıkları her türlü problemi FETÖ/PDY ile çözdüklerini” söyleyen gizli tanığın kilisenin cemaatinden biri olduÄŸu anlaşılıyor.

Tanık ayrıca “FETÖ/PDY baÄŸlantılı bir avukatın Brunson ve beraberindekilerle bir toplantı yaparak dernekleÅŸme yoluyla bu yasağın aşılabileceÄŸi yönünde tavsiyede bulunduÄŸunu” anlatmış Savcılık da bu tavsiyeyi veren kiÅŸinin Ege’nin bölge Ä°mamı olduÄŸunu tespit etmiÅŸ.

Haberden bir başka bölümü okuyalım:

“Ayrıca, DiriliÅŸ Kilisesi'nin Güney DoÄŸu'da kürt kökenli vatandaÅŸlara yönelik ayrı bir topluluÄŸu olduÄŸu ve bu topluluÄŸu Brunson'ın yönettiÄŸi ifade edildi.DiriliÅŸ Kilisesi'nin inancına göre, kayıp 13. bir kutsal kabile olduÄŸu ve bu kabilenin Kürtler olduÄŸu, bu nedenle ayrı bir Kürdistan kurulması ve kürtlerin layık olduÄŸu Hristiyanlık diniyle buluÅŸmaların temin edilmesi gerektiÄŸine inanıldığı”

***

Papaz Brunson’la ilgili tutuklanmasından sonra gazetelerde çıkmış en tuhaf iddia bu deÄŸil kuÅŸkusuz.

Bunlar da tahmin edilebileceÄŸi gibi Takvim’den:

ÇÜNKÃœ papaz BRUNSON Ã§ok özel görevlerin dışında National Ground Intelligence Center (NGIC) da bulundu...

Peki Türkiye bu ismi ne zaman duydu? Ne zaman öğrendi!

PASTÖR TUTUKLANDIKTAN 20 gün sonra!

Pastör ne zaman alındı?

Ekim'de alındı ama 9 Aralık'ta tutuklandı!

Tam yılbaşına denk gelen günde Türkiye'de ne oldu?

Hatta dünya neyi konuştu?

EVET! REINA SALDIRISINI...

O gece ORTA ASYA'dan gelen katil, masum insanları katletti ve kayboldu. 17 gün sonra yakalandı!

"Saldırıdan geriye ne kaldı?" diye sorsam cevabınız ne olur?

Tabii...

Tekerlekli sandalye ile havalimanında gülümseyerek poz verip gazetecilere konuÅŸan JAKE RAAK!

Gittikten sonra herkesin "BU ADAM KESÄ°NLÄ°KLE AJAN!" dediÄŸi isim yani...

Peki Jake Raak nerede görevliydi.

Gittikten sonra ortaya çıkan ve bizi şaşırtan neydi?

JAKE RAAK'ın ayağından yaralandığı, tedavi için ülkesine gittiÄŸi ve National Ground Intelligence Center Ã¼yesi olduÄŸu!

YANÄ° ABD ORDUSUNUN Ä°STÄ°HBARATÇILARINDANDI!

Reina'daydı!

Katliama katıldı mı katılmadı mı bilemiyorum.

Ama bildiÄŸim PASTÖR ile kendisinin aynı TEÅžKÄ°LATA Ã‡ALIÅžMIÅž OLDUKLARI....

Burada olaylar daha da karışıyor:

***

“Bunlardan biri daha önce de yazdığım PASTÖR ANDREW BRUNSON'du... Brunsonlar asker kökenli bir aileydi... Kuzey Carolinalı hepsi...

Dede Robert Brunson, KORE kahramanı... Baba Brunson da Rusya'da uzun süre örtülü operasyonlar yapan biri...

Dönelim PASTÖRE...

Andrew Brunson ve eşi Norine, yıllar önce İzmir'e yerleşti. 20 kişilik bir cemaat için dünyanın hiçbir kilisesi Pastör göndermez.

Zaten Andrew Brunson da pastör değildi.

Andrew Brunson, ABD için çok önemli ve özel yetiştirilmiş biriydi. Zamanla çok farklı kişilerle çalıştı.

CIA ile iç içe geçti. Farklı kulvara evrildi. İngiltere ile yakın çalışmaya başladı. Bütün bunlar gözden uzak tutulan İzmir'de oldu...

CIA'nın adamı olan PASTÖR, MI6 ile de çalışıyordu. Daha çok Ä°ngilizler'le iÅŸ tutuyordu...

İngiltere ile yakın çalıştığı için Türkiye'de daha da güçlendi.

Birçok önemli Türk işadamı ile yakın ilişkiler kurdu.

Bunları konuşan yok nedense! Kimdi bu patronlar!

Devam...

Bunun nedeni Londra'ydı.

Brunson Ä°ngiltere'nin Ä°zmir üzerinden Türkiye'de etkili olmasını saÄŸlayan 'Sahil Hattı' projesinin de mimarıydı!

***

Londra alan açıyor, PASTÖR koÅŸuyordu...

Özellikle Ege kıyılarına bakarsanız, İngilizler'in ağırlıkla yerleşim yeri satın aldığını görürsünüz.

Bu plan 10 yıldır devredeydi.

İngiltere'nin İstanbul ve Ankara'da çok güçlü olduğunu düşünürsek, İzmir de stratejik olarak İngilizler'in olmalıydı.

Öyle de oldu.

Pastör'le!

ABD, sadece İzmir'deki NATO üssünde güçlüydü.

İzmir'de parti teşkilatları veya sivil toplum kuruluşlarının tümü Brunson sayesinde İngilizler'in oldu. Az şey değildi bu!

ABD ile İngiltere arasındaki kavga burada da sürüyordu.

Görmüyorduk!

Andrew Brunson ve eÅŸi Norine Brunson 7 Ekim 2016'da gözaltına alındı. 13 gün sonra Norine Brunson, sınırdışı edildi. Norine, AVUSTURYALI

Rudolf STEÄ°NER'in kızıydı!

Sonraki süreçte Türkiye, Brunson'un Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatı CIA ile ilişkilerini ortaya çıkardı.

15 Temmuz darbe girişiminin arkasında olan FETÖ ile yakınlığı da ortalığa saçıldı...

Bu ağ Brunson'u çok değerli yaptı. Ancak cevap bekleyen çok soru vardı...

Kasım'da Trump Başkan seçildi, göreve gelmeden Andrew Brunson hakkında bilgilendirme verildi. Beyaz Saray'a adım atan Trump, Brunson'un ABD'ye getirilmesi için her yolu denemeye başladı..

*** 

Çok ciddi iddialar. Herhalde bu Rudolf Steiner, 20. Yüzyıl başında yaşamış meşhur ezotorist Avusturyalı yazar olan değildir.

Daha önce FETÖ’den tutuklanan Brunson, 23 AÄŸustos 2017’de yeniden adliyeye getirildi ve bu kez casusluk ve darbeden de tutuklandı.

Hürriyet’in haberinden okuyalım

“Ä°zmir 2. Sulh Ceza HakimliÄŸi'ne çıkartılan papaz Brunson'a "devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasi veya askeri casusluk amacıyla temin etme, Türkiye Büyük Millet Meclisini ortadan kaldırmaya teÅŸebbüs etmek, Anayasal düzeni deÄŸiÅŸtirmeye teÅŸebbüs " suçlamaları yöneltildi. 

Suçlamaları kabul etmeyen papaz Brunson ise ifadesinde , " Ben Ä°sa mesihi savunan biriyim. Kilise kuran ve bunu devletin bilgisinde yapan bir din adamıyım. Hiç bir Ä°slami hareketi asla desteklemem. Hayatımda da tanıdığım hiç bir FETÖ'cü yoktur " dedi.”

http://www.hurriyet.com.tr/trumpin-iadesini-istedigi-papaza-casusluk-ve-darbe-tutuklamasi-40560412

Papaz Brunson’un hikayesi böyle. Onun için Amerika’da baÄŸlı bulunduÄŸu kiliseler birliÄŸinin öncülüğünde kampanyalar yapılıyor, kiliselerde dualar ediliyor. EÅŸi de facebook sayfaları üzerinden herkesi Pazar günleri duaya davet ediyor. Bir taraftan da Ä°zmir’de olaylar üzerine kapanması gündeme gelen kilise için yardım topluyor. https://www.facebook.com/AndrewAndNorine/

Amerikan medyasında hakkında sürekli haberler çıkan papazın adı bir yıldır ABD-Türkiye temaslarında sürekli masanın üzerinde.

Son olarak CumhurbaÅŸkanı’nın “ver papazı, al papazı” teklifiyle konu yeniden bütün Amerikan medyasında yer aldı.

Henüz iddianamesi çıkmadığı için hakkındaki iddialarının ne kadarının ciddi olup olduğunu bilmiyoruz. Bazı iddiaların pek ciddi olmadığı kesin.

Bir de ÅŸu kesin;

Ä°zmir’de 23 yıldır küçük bir kiliseyle misyonerlik yapan bir Amerikalı papazla eÅŸitlenmek herhalde en çok Türkiye’de darbe yapmaya çalışıp, 250 insanı öldürtüp, meclisi bombalamış bir kanlı örgütün lideri olan Fethullah Gülen’in hoÅŸuna gitmiÅŸ olmalı.

Bugüne kadar adını bile duymamış sıradan bir Amerikalı Hristiyan için artık o, bir Müslüman ülke tarafından “papaz” diye suçlanan ve bir misyoner papazla takas edilmek istenen biri.  Ayrıca bu aleni takas talebi de, iade edilmesini bir Amerikan gururu ve kamuoyunun gözünün üzerinde olacağı bir adalet meselesi haline getirmiÅŸ olabilir.

Ne diyelim, herkese geçmiş olsun.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.