Sosyal Medya

Güncel

BM İnsan Hakları Konseyinden Suriye kararı

BM İnsan Hakları Konseyi, Esed rejiminin "sistematik" olarak sürdürdüğü insan hakları ihlallerini kınayan karar tasarısını kabul etti.



BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM) Ä°nsan Hakları KonseyiEsed rejiminin Ã¼lke genelinde "sistematik" olarak sürdürdüğü insan hakları ihlallerini sert dille kınayan karar tasarısını kabul etti. 

Ä°nsan Hakları Konseyinin 36. oturumunun son gününde Suriye'deki insan hakları ve insani durumun kötüleÅŸmesine iliÅŸkin karar tasarısı 27 evet, 7 hayır ve 13 çekimser oyla kabul edildi.

Konseyin kabul ettiÄŸi karar tasarısında, Türkiye ve Rusya'nın Suriye'deki ÅŸiddeti sona erdirmek için gösterdiÄŸi gayretin desteklendiÄŸi vurgulandı. Astana görüşmeleri baÅŸta olmak üzere ülkedeki ÅŸiddeti sona erdirmeyi amaçlayan her türlü inisiyatifin desteklendiÄŸi belirtildi.

BM Ä°nsan Hakları Konseyine baÄŸlı Uluslararası Bağımsız Suriye AraÅŸtırma Konseyinin Ã§alışmalarından övgüyle söz edilen karar tasarısında, konseyin yayımladığı raporda BeÅŸÅŸar Esed rejiminin Ä°dlib ilindeki Han Åžeyhun'da sarin gazı kullandığını açıklanmasından derin endiÅŸe duyulduÄŸu kaydedildi.

"Suriye makamları tarafından sürdürülen sistematik ve geniÅŸ çaptaki ağır insan hakları ihlalleri ve istismarları ile uluslararası hukukun çiÄŸnenmesini güçlü ÅŸekilde kınıyoruz." ifadesine yer verilen karar tasarısında, rejime baÄŸlı milis gruplar, Hizbullah ve diÄŸer rejim yanlısı yabancı savaşçıların "ağır insan hakları ihlallerine" imza attığı belirtildi. 

Son günlerde İdlib'te sivillere, insani yardım çalışanlarına, okullara ve sağlık kuruluşlarına yapılan bombardımana da atıfta bulunan karar tasarısında, Esed rejimi ve müttefiklerinin sivillere yönelik hedef gözetmeksizin sürdürdüğü saldırılara acilen son verilmesi çağrısında bulunuldu.

Karar tasarısında ayrıca terör örgütü DEAÅž'in sivillere yönelik saldırıları kınandı ve tüm tarafların uluslararası yükümlülüklerin yerine getirmesi istendi. 

Tasarıya, Bolivya, Burundi, Çin, Küba, Irak, Filipinler ve Venezuela'nın hayır oyu vermesi dikkat çekti. 

İnsan Hakları Konseyi daha önce yaptığı oturumlarda da Esed rejimini kınayan sayısız karar almıştı. Konseyin kararlarının bağlayıcı özelliği bulunmuyor. AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.