Sosyal Medya

Güncel

Katalonya'da gerilim tırmanıyor: Oy kağıtları ve sandıklar toplatıldı

1 Ekim'de bağımsızlık için referanduma gitme hazırlıkları yapan Katalonya'da, İspanyol Jandarması, saklanmış oy sandıkları ile 2,5 milyon oy kağıdı ve zarf topladı.



İspanya, pazar günü bağımsızlık konusunda referandum düzenlemekte ısrar eden Katalonya bölgesinde küçük uçaklara ve helikopterlere uçuş yasağı getirdi. Bu arada İspanyol jandarması, yasa dışı ilan edilmesine rağmen 1 Ekim'de Katalonya'da yapılmak istenen bağımsızlık referandumunu önlemek için operasyonlarına devam etti. Jandarma, referandumla ilgili 2,5 milyon oy kağıdı ve 4 milyon zarf ele geçirdi.

İspanya basını, İspanya sivil havacılık kurumunun özerk bölge Katalonya'nın başkenti Barcelona'nın hava sahasını 2 Ekim'e kadar küçük uçak ve helikopterlere kapattığını duyurdu.

El Mundo gazetesinin haberine göre, kısıtlamanın amacı 1 Ekim'de yapılması planlanan bağımsızlık referandumu öncesinde gerçekleşebilecek gösterilerden havadan görüntü alınmasını engellemek.

"TEPKİ ÇOK BÜYÜK"

Öte yandan, Katalonya bölgesinde yasa dışı olmasına rağmen 1 Ekim'de yapılmak istenen bağımsızlık referandumuna karşı olanlar ev ve iş yerlerine İspanya bayrağı asarak tepki gösterdi.

BaÅŸkent Madrid baÅŸta olmak üzere ülkede birçok kentte binalara bayraklar asıldığı görülürken, "Sosa Dias" adlı bir firma da Katalonya'da yaÅŸanan olayların etkisiyle Ä°spanyol bayrağı satışlarının 3 kat arttığını açıkladı.

Ayrıca Ä°spanya İçiÅŸleri Bakanlığının talimatıyla Katalonya bölgesine takviye jandarma ve polis gönderildi.Güvenlik güçleri için düzenlenen törenlere katılan bazı vatandaÅŸlar, "Katalonya, Ä°spanya'dır""YaÅŸasın Ä°spanya""YaÅŸasın polis""Ä°spanya pes etme" sloganları attı.

bay

"SABAHLAYIN, UZUN KUYRUKLAR OLUÅžTURUN"

Öte yandan, Katalonya'daki bağımsızlık yanlısı sivil giriÅŸimlere öncülük eden "Katalonya Ulusal Asamblesi" (ANC) adlı sivil toplum kuruluÅŸu da 1 Ekim'deki bağımsızlık referandumu için vatandaÅŸlara "Sabahlayın, oy kullanma yerlerinde uzun kuyruklar oluÅŸturun, Katalan polisiyle direkt temasa geçmeyin." uyarısında bulundu.

ANC'den yapılan açıklamada, referandum için oy kullanma iÅŸleminin saat 09.00'da baÅŸlayacağı belirtilerek, oy kullanma yerlerinin önünde saat 07.00'den itibaren "protesto amaçlı" kuyrukların oluÅŸturulması, gidenlerin yanlarında yiyecek, su ve ÅŸemsiye götürmesi istendi. ANC, referandumda kullanılacak oy pusulalarının gönüllüler tarafından sandık başında dağıtılacağını duyurdu.

Bu arada Katalonya özerk yönetimi hükümetinin Barselona'da düzenlediği, Katalonya Güvenlik Konseyi toplantısına İspanya hükümeti adına Devlet Güvenlik Sekreteri Jose Antonio Nieto da katıldı.

Nieto, toplantının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, Katalonya özerk yönetimi hükümetine referandumu iptal etmesi çaÄŸrısını yinelediklerini söyledi. Kimsenin ifade özgürlüğünü kısıtlamak istemediklerini vurgulayan Nieto, "EÄŸer yasal düzen korunursa ÅŸiddet olması için bir sebep yok." dedi.

Aynı zamanda, Katalonya'daki bağımsızlık referandumu girişiminden dolayı 30 Eylül ve 1 Ekim'de Madrid'de referanduma karşı olanların ve destek verenlerin ayrı ayrı toplam 5 gösteri yapacakları kaydedildi.

"YAPILMAYACAK!"

Anayasa Mahkemesi tarafından yasa dışı ilan edilen, Ä°spanya BaÅŸbakanı Mariano Rajoy'un "yapılmayacak" ÅŸeklinde açıklamada bulunduÄŸu bağımsızlık referandumda ısrar eden Katalonya yerel yönetimi, resmi olarak açıklanmış oy kullanma yerleri, seçim görevlileri veya oy sandıkları olmamasına raÄŸmen Katalan halkını 1 Ekim Pazar günü referandumda oy kullanmaya çağırıyor.

Savcılığın talimatıyla, 1 Ekim'de Katalonya'daki tüm kamu binalarının kapalı tutulması için polis, jandarma ve Katalonya yerel polisinin görevlendirildiÄŸi açıklansa da bağımsızlık yanlısı sivil toplum örgütleri halka "sabahlayın, oy kullanma yerlerinde uzun kuyruklar oluÅŸturun, Katalan polisiyle direkt temasa geçmeyin" Ã§aÄŸrısı yapıyor.

bay2

 
 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.