Sosyal Medya

Güncel

Abdullah Gül'ün eski yaverine müebbet hapis!

Abdullah Gül'ün yaverliğini de yapan Bolu 2'nci Komando Tugayı eski komutanı Tuğgeneral İsmail Güneşer ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı.



Bolu'da, FETÖ/PDY davasında tutuklu yargılanan, 11'inci CumhurbaÅŸkanı Abbdullah Gül'ün yaverliÄŸini de yapan Bolu 2'nci Komando Tugayı eski Komutanı TuÄŸgeneral Ä°smail GüneÅŸer, Tugay Kurmay BaÅŸkanı Yarbay Veli Ceylan ve Yüzbaşı Nuri Kıyak, ağırlaÅŸtırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılırken, tutuksuz 7 sanık beraat etti.

15 Temmuz darbe giriÅŸimi ardından Bolu Cumhuriyet BaÅŸsavcılığı tarafından baÅŸlatılan soruÅŸturma kapsamında, sıkıyönetim atama listesinde Bolu ve Düzce sıkıyönetim komutanı olarak adı geçen TuÄŸgeneral Ä°smail GüneÅŸer ile darbe gecesi tugayda bulanan Kurmay BaÅŸkanı Yarbay Veli Ceylan ve nöbetçi subay Yüzbaşı Nuri Kıyak tutuklandı. GüneÅŸer, Ceylan ve Kıyak ile 1'i yarbay, 4'ü üsteÄŸmen, 1'i teÄŸmen, 1'i astsubay 7 tutuksuz sanık, Bolu Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki karar duruÅŸmasında hakim karşısına çıktı. 'Cebir ve ÅŸiddet kullanarak, Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya teÅŸebbüs' ve 'Terör örgütüne üye olmak' suçlarından yargılanan sanıklara son sözleri soruldu.

'VİCDANINIZLA VERECEĞİNİZ KARARA KATILIYORUM'

Tutuklu sanık Tuğgeneral İsmail Güneşer, "Kumpasın içindeyiz. 3 albay bizi mezarın içine bıraktılar. Bizi buradan çıkarmak sizlerin görevi. Bu kumpasın ayak izlerini göstermeye çalıştık. Meslek hayatım boyunca onurumu ve mukaddes bildiğim değerleri ayaklar altına almadım. Vicdanınızla vereceğiniz her karara katılıyorum" dedi.

Tutuklu sanık Yarbay Veli Ceylan ise 26 yıllık asker olduğunu ifade ederek, "Milletimin bana verdiği emanete ihanet etmedim. Mesleğimden asılsız iddialarla mahrum bırakıldım. Suçsuzum. Eğer Türk halkı üzerinde hakkım varsa helal olsun" dedi.

Diğer tutuklu sanık Nuri Kıyak da, "Bağımsız ve tarafsız mahkeme olan sizlerin en doğru karar vereceğini düşünüyorum. Takdir mahkemenizindir" diye konuştu.



AÄžIRLAÅžTIRILMIÅž MÃœEBBET

Mahkeme baÅŸkanı Seyfi Han, "Åžu an vereceÄŸimiz karar vicdanımızdan süzülmüş bir karar. Bu konuda gerçekten samimiyim" diyerek kararı açıkladı. Han, tutuklu sanıklar GüneÅŸer, Ceylan ve Kıyak'a, 'Cebir ve ÅŸiddet kullanarak, Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının Ã¶ngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya teÅŸebbüs' suçundan ağırlaÅŸtırılmış müebbet hapis cezası verdi. Örgüt üyeliÄŸi suçundan ise ceza verilmedi. Mahkeme heyeti, diÄŸer tutuksuz 7 sanık hakkında kesinleÅŸmiÅŸ suç delil bulunmadığı gerekçesiyle beraat kararı verdi.

DARBE GECESÄ° 'KOKTOD' DÃœZENÄ°

15 Temmuz darbe gecesi 2'nci Komando Tugay Komutanlığı'nın bulunduÄŸu General EÅŸref Bitlis Kışlası'nda Bolu Valisi Aydın BaruÅŸ'un talimatı olmadan Koktod (Kolluk Kuvvetlerini Toplumsal Olaylarda Destekleme Timi) düzenine geçildiÄŸi, Vali BaruÅŸ'un gözaltına alınması için de ayrıca 10 kiÅŸilik bir manga oluÅŸturulduÄŸu iddia edilmiÅŸti. Darbe gecesi geçici görevle Hakkari'de bulunan ve sıkıyönetim atama listesinde Bolu ve Düzce Sıkıyönetim Komutanı olarak adı geçen TuÄŸgeneral GüneÅŸer'in, Vali ve belediye baÅŸkanının görevden alınması talimatını verdiÄŸi ileri sürülmüştü.

Darbe gecesi geçici görevde bulunduÄŸu Hakkari'de gözaltına alınarak Bolu'ya getirilen TuÄŸgeneral Ä°smail GüneÅŸer, mahkemede daha önce yaptığı savunmasında Türk Silahlı Kuvvetleri'nde 27 yıl görev yaptığını, CumhurbaÅŸkanı Abdullah Gül'ün yaverliÄŸini üstlendiÄŸini, bu süre zarfında istihbarat tarafından ailesiyle birlikte incelendiklerini, bir olumsuzluk tespit edilmediÄŸini söylemiÅŸti. GüneÅŸer, "Benim ve ailemin bu örgütle hiç bir baÄŸlantımız yok. Sözde sıkıyönetim direktifinden tesadüfen 
haberim oldu. Ben isteseydim hemen karşımdaki Irak bölgesine geçerdim. Adımın listede olması beni de ÅŸaşırttı. Darbe gecesi Vali ve belediye baÅŸkanınını gözaltına alınması yönünde bir emrim olmadı" diye konuÅŸmuÅŸtu.

Vali, belediye baÅŸkanının da bulunduÄŸu ortamda telefonda konuÅŸtuÄŸu Ä°l Emniyet Müdürü Mustafa Kızılkaya'ya, "Lojmana yaklaÅŸanın beynini alırım" dediÄŸini doÄŸrulayan TuÄŸgeneral GüneÅŸer, "O sözleri toplanan kalabalıkta olabilecek provakatörler için söyledim. Emniyet Müdürü ve Ä°l Jandarma Komutanı Albay Türker Yılmaz'dan şüphelendim. Kızılkaya, bana kumpas kurarak Vali ve BaÅŸsavcı ile birlikte toplantıdayken beni aradı. Emniyet Müdürünün laubali ve ciddiyetsiz hareketleri beni çileden çıkardı ve bağırmaya baÅŸladım. Beni kumpas ortamına getirdi. Ben vatandaÅŸları oradan uzaklaÅŸtırmasını istedim. Bana idam da verebilirsiniz, müebbet hapis cezası da. Benim vicdanım rahat. Ben gece 03.30'da ayrıca 'Asker çıkmasın' diye emir verdim" diyerek savunma yapmıştı.

KAYNAKDHA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.