Sosyal Medya

Güncel

Barzani referandum kararını yeniledi

IKBY Başkanı Mesut Barzani tarafından referanduma saatler kala yapılan açıklamada, referendumdan geri dönüş olmadığı ifade ederek, yarın referandumun yapılacağını belirtti.



Barzani, IKBY'nin bu kararı almasına BaÄŸdat'ın zorladığını belirtti. Canlı yayında konuÅŸan Barzani, referandumun ertelenmeyeceÄŸini belirtti. Barzani "25 Eylül'de yani yarın, kararımızı vereceÄŸiz" ifadesini kullandı.  

Mesut Barzani, "BaÄŸdat hükümeti PeÅŸmergeye tek fiÅŸek göndermediÄŸi gibi maaÅŸ ve bütçeyi de kesti. Kürdistan'ı yok sayma retoriÄŸini terk etmediler. Tüm bu sorunların çözümü için çok çalıştık. Ama BaÄŸdat bunu kabul etmedi" ifadesini kullandı. 

'HALKIMIZ KARARINI VERDÄ°'

Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani kabul ettiği BM Genel Sekreteri'nin Irak Özel Temsilcisi Jan Kubis'e "Halkımız kararını verdi, kararından dönmeyecek, yarın referandum yapılacak" dedi.

Ä°RAN HAVA SAHASINI BARZANÄ°'YE KAPTTI

İran Yüksek Ulusal Güvenlik Konseyi'nde bu sabah yapılan olağanüstü toplantıda, İran hava sahası Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) topraklarından kalkan tüm uçaklar için yasaklandığı belirtildi.

Konsey Sözcüsü Keyvan Hüsrevi, konuya ilişkin yaptığı açıklamada," İran'ın tüm hayırsever siyasi çabalarına rağmen IKBY yetkilileri referandum isteğinde ısrar edince böyle bir karar alındı " diye konuştu.

Kararın, Bağdat yönetiminin talebi üzerine alındığını kaydeden Hüsrevi, İran'dan Kuzey Irak'a yapılan tüm uçuşların da durdurulduğunu söyledi.

Sözcü Hüsrevi, "IKBY 'deki bazı yetkililerin aceleci referandum kararı, Kürt halkı, Irak ve bölge güvenliğini ciddi zorluklarla karşı karşıya getirecektir" değerlendirmesinde bulundu.

IKBY'DEKÄ° TARTIÅžMALI REFERANDUM

IKBY BaÅŸkanı Barzani, 7 Haziran'da siyasi partilerle bir araya geldikten sonra 25 Eylül'de Kerkük ve diÄŸer tartışmalı bölgeleri de kapsayacak ÅŸekilde referandum yapacaklarını duyurmuÅŸtu. 

Irak BaÅŸbakanı Haydar el-Ä°badi, IKBY'nin tek taraflı referandum kararının "anayasaya aykırı" olduÄŸunu belirterek sonucu tanımayacaklarını söylemiÅŸ, Irak Federal Mahkemesi de aynı gerekçeyle referandumun geçersiz olduÄŸuna ve durdurulmasına karar vermiÅŸti. 

ABD ise büyük tartışmalara neden olan referandum kararı hakkında "seçilen yolun çok riskli olduğunu" kaydederek kararın ivedi bir şekilde iptal edilmesini istemişti.

TAHRAN/DHA/AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.