Sosyal Medya

Güncel

Barzani'nin en yakınlarından peş peşe Erdoğan mesajları

Kuzey Irak referandumuna sayılı günler kala Türkiye'nin sert tepkileri sonrası Barzani cephesinden peş peşe Erdoğan paylaşımları yapıldı.



Gazeteci Taha DaÄŸlı, 25 Eylül’e iki gün kala Barzani cephesinin, CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’a peÅŸ peÅŸe mesaj gönderdiÄŸini yazdı.

İşte Dağlı'nın o yazısı:

Bu paylaşımlar Kuzey Irak Bölgesel Yönetiminin iki önemli ismine ait.
O isimlerden biri Mesut Barzani’nin saÄŸ kolu sayılan, sürekli yanında bulunan danışmanı Barham Hasan Mustafa diÄŸeri ise Barzani’nin partisi KDP’nin Parlamento Grup BaÅŸkanı Omed Xoshnaw.

Barzani’nin adamlarından biri, “Sayın Recep Tayyip ErdoÄŸan biz kardeÅŸiz, bizi unutmayın” diyor.

DiÄŸeri ise Recep Tayyip ErdoÄŸan biz dostuz, bizi kaybetmeyin” diyor.

 

25 Eylül’e birkaç gün kala Barzani cephesi, CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’a peÅŸ peÅŸe mesaj gönderiyor. Önce Mesut Barzani’nin yeÄŸeni ve Kuzey Irak Bölgesel Yönetimin BaÅŸbakanı Neçirvan Barzani, “Sayın CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan, Türkiye-Kuzey Irak iliÅŸkilerinde temel rol oynadı, kesinlikle Türkiye ile iliÅŸkilerin bozulmasını istemiyoruz” dedi.

Ardından Barzani’nin danışmanıyla, partisinin parlamento grup baÅŸkanı ErdoÄŸan mesajları yayınladı.

Bir süre öncesine kadar Barzani cephesi, “Türkiye ile dostuz, PKK’ya biz de karşıyız, bu referandumda amacımız kesinlikle Türkiye’ye zarar vermek deÄŸil” ÅŸeklinde yorumlar yapıyor, referandum konusunda Türkiye’ye “bizden size kötülük gelmez” diye sesleniyordu.

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’ın “Bugüne kadar Erbil’i hiçbir zaman yalnız bırakmadık, hep yanlarında olduk” deyip, referandumun bir bedelinin olacağı uyarısını yapmasının ardından ise Barzani, CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’a yönelik mesajlarında bir üst kademeye geçti.

Mesut Barzani, 2013’ten itibaren Kuzey Irak’ta tasfiye edilmek istenen bir isim oldu.
BaÄŸdat’ın petrol paylaşımındaki tekeli Erbil’de ekonomik kriz çıkmasına yol açtı.
Ä°ran’ın Talabani ile Goran hareketi üzerinden baÅŸlattığı baskı ise Barzani’yi siyaseten bitirmeye yönelikti.

Ekonomik ve siyasi baskının yanı sıra 2014’te DAEÅž terör örgütünün Musul’dan sonra Erbil’e yönelmesi Barzani’nin askeri açıdan da kıskaca alınmasını saÄŸladı.

Ekonomik, siyasi ve askeri olmak üzere tam 3 koldan saldırıya uÄŸrayan Barzani, bu süreçte Türkiye’nin uzattığı el ile ayakta kaldı.
2013’teki petrol anlaÅŸması o dönem için ABD ile BaÄŸdat’ın “kesinlikle olmaz” diye direttiÄŸi bir süreçti. Türkiye pes etmedi, Gezi kalkışmasına raÄŸmen Kuzey Irak petrolünün Ä°skenderun üzerinden satışında ısrar etti ve bu ticaretten her iki taraf da kazançlı çıktı.

Ekonomik baskı bu ÅŸekilde hafifletildi ardından terör tehdidine karşı Erbil’in davetiyle Türk askeri BaÅŸika’ya konuÅŸlandı.
Barzani hem ekonomik hem askeri yönden kayıplarını kazanıma çevirerek, siyasi krizi de yönetir hale geldi.

Ä°ÅŸte böyle bir ortamda Barzani’nin referandum ısrarı nereden bakarsanız bakın Türkiye için “kabul edilebilir” bir durum deÄŸil.
Cumhurbaşkanı Erdoğan zaten başından itibaren referandum konusundaki tavrını çok net şekilde belirledi ardından açıklamalarda vites yükseltildi.
Bir sonraki aşamada Türk askeri sınıra indi, Kuzey Irak gündemiyle MGK toplandı ve iş tezkereye kadar gitti.

Barzani bir yerde dursaydı, Türkiye referandum konusunda üst düzey tedbirlere başvurmak zorunda kalmazdı.
Ama ısrar devam edince Türkiye, sınırdaki bu risk karşısında gerekeni yaptı.

Erbil yönetimi Türkiye için bir öneme sahip. Ama Türkiye Erbil için olmazsa olmaz konumunda.
Arada böyle bir fark var.

Türkiye kapıyı kapatırsa zarar görebilir ama bu zararı başka yerden telafi etme şansına sahiptir.
Ancak Erbil, Türkiye kapıyı kapattığında alternatifsiz kalır, boğulur. O zaman Kuzey Irak Türkiye için bambaşka bir noktaya evrilebilir.

Barzani cephesinden son birkaç günde ısrarla yapılan “Sayın Recep Tayyip ErdoÄŸan biz kardeÅŸiz, bizi unutmayın, bizi kaybetmeyin, kesinlikle iliÅŸkileri kesmek istemiyoruz” ÅŸeklindeki üst düzey isimlere ait açıklamalar gösteriyor ki, Barzani referandum meselesinin ne kadar ciddi boyutlara geldiÄŸini ve bir adım daha atarsa o adımın sonunun karanlık olduÄŸunun farkına vardı.

Bu saatten sonra Türkiye sözünü söyledi.
Ä°stemeyerek de olsa bazı tedbirler devreye girebilir. Bu tedbirler Barzani’yi Erbil’de boÄŸdurmak için deÄŸil tehlikeli ısrarından caydırmak amaçlıdır.

Yanı başımızda bir taş yerinden oynuyor, o taş yerinde kalmalıdır, yok olmamalıdır, yerine başka taş konulmamalıdır, Türkiye kıpırdatılan taşı gediğine oturtmalıdır.
Aslında Türkiye’nin referandum meselesine bakışı tam anlamıyla budur.

Söz söyleme sırası ÅŸimdi Erbil’de.

Tamam Türkiye’ye ve CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’a karşı olan muhabbetinizin farkındayız.
Ama bu farkındalığın içeriÄŸinde “Türkiye olmadan ciddi sıkıntılar yaÅŸarsınız” ÅŸeklinde bir tercüme de var.

Herkes bunun da farkında.

O halde yapılacak iÅŸ, tuzaÄŸa düşmeden, “zararın neresinden dönülürse kardır” denilerek, BaÄŸdat’tan alacağınızı alıp, geri adım atmaktır.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.