Sosyal Medya

Güncel

"Biz, AB'nin güçlü bir dostu ve partneri olmak istiyoruz"

Birleşik Krallık Başbakanı May, ülkesinin Avrupa Birliği’nden ayrılması sonrasında güçlü bir dost ve partner olarak ilişkilerini sürdürmek istediğini söyledi.



BirleÅŸik Krallık BaÅŸbakanı Theresa May, Ä°talya’nın Floransa kentinde, Santa Maria Nuova yerleÅŸkesi içindeki eski jandarma kışlasında yaptığı konuÅŸmada, Brexit (AB'den ayrılma) için yumuÅŸak bir ayrılma süreci ve Brexit sonrasında da stratejik partnerlik temelinde bir gelecek öngördüğüne dair mesajlar verdi.

May, Rönesans’ın kendilerine eÄŸer zihinlerini açarlarsa halklarına daha iyi bir gelecek sunabilmeyi gösterdiÄŸini ifade ederek, “Ben de bugün burada buna odaklanmak istiyorum. Bugün AB ile BirleÅŸik Krallık arasında kritik bir süreçteyiz. BirleÅŸik Krallık, AB’den ayrılıyor. BirleÅŸik Krallık, küresel serbest ticaretini yapan bir ulus olmak istiyor. Birçok kiÅŸi endiÅŸeyle bakıyor bu sürece ama ben iyimserim.” diye konuÅŸtu.

AB’nin biçimine yönelik tartışmaların sürdüğünü ve ülkesinin buna engel olmak istemediÄŸini vurgulayan May, “Biz, AB’nin güçlü bir dostu ve partneri olmak istiyoruz.” dedi.

BirleÅŸik Krallık'taki AB vatandaÅŸlarının hakları 

Brexit müzakerelerinin en tartışmalı alanlarından biri olan ve BirleÅŸik Krallık’ta yaÅŸayan AB vatandaÅŸlarını ilgilendiren konuda Theresa May, “Ben, istiyorum ki AB vatandaÅŸları kalmaya devam etsin. Onlar, Brexit sonrasında da bugünkü haklarıyla kalabilirler. Onların haklarını garanti etmek benim amaçlarımdan biri.” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

AB vatandaÅŸlarının haklarıyla ilgili olarak AB ile varılacak anlaÅŸmayı Ä°ngiliz yasal mevzuatı haline getireceÄŸini dile getiren May, böylece Ä°ngiliz mahkemelerinin vereceÄŸi kararın anlaÅŸmaya uygun olacağını anlattı.

Müzakeredeki ekonomik ve ticari boyut

BirleÅŸik Krallık’ın AB’den ayrılmasının geride kalan 27 üyenin vergi mükelleflerine AB bütçesi baÄŸlamında ek yük getirmesini istemediklerini belirten May, bununla ülkesinin bu konudaki yükümlülükleri ile ilgili olarak dile getirilen bazı iddiaların abartılı olduÄŸunu ve sorunun çözümüne katkı yapmadığını söyledi.

May, "Ortaklarımızın, bizim ayrılma kararımız yüzünden mevcut bütçenin geri kalan döneminde daha fazla ödeme yapıp daha az katkı almaktan korkmalarını istemiyorum. Birleşik Krallık, üyeliği süresince bulunduğu taahhütlere sadık kalacaktır." ifadesini kullandı.

Güvenlik ve adalet konuları 

Brexit sonrasında Avrupa Adalet Divanı'nın veya Birleşik Krallık mahkemelerinin çıkabilecek anlaşmazlıklar için uygun hakemler olmayacağını belirten May, bu yeni çerçeve içinde anlaşmazlıkları çözecek bir mekanizmanın bulunması gerektiğini kaydetti.

Karşı karşıya kalınan güvenlik tehditlerinin aynı olmadığını ancak barış, demokrasi gibi ortak deÄŸerleri olduÄŸuna iÅŸaret eden May, “BirleÅŸik Krallık, hiçbir ÅŸart sürmeden Avrupa’nın güvenliÄŸini sürdürmeye kararlıdır. Brüksel ile güvenlik ve adalet konularında yeni bir anlaÅŸma istiyoruz.” diye konuÅŸtu. AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.