Sosyal Medya

Güncel

NATO, soğuk savaş iklimini yeniden yaratmaya çalışıyor

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, "NATO, soğuk savaş iklimini yeniden yaratmaya çalışıyor." dedi.



Rusya DışiÅŸleri Bakanı Sergey LavrovNATO'nun soÄŸuk savaÅŸ iklimini yeniden yaratmaya çalıştığını söyledi.

Lavrov, BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM72. Genel Kurulu’nda yaptığı konuÅŸmada son çeyrek yüzyıl boyunca, ülkesinin SoÄŸuk SavaÅŸ mirasını ortadan kaldırmak için üzerine düşeni dürüstçe yerine getirdiÄŸini belirtti.

Dünyada ve Avrupa-Atlantik’te güven ve karşılıklı anlayışı güçlendirmek için pek çok ÅŸey yapıldığına dikkat çeken Lavrov, bu hususta Batılı ortaklardan karşılık alamadığını ifade etti. Lavrov, “NATO, SoÄŸuk SavaÅŸ iklimini yeniden yaratmaya çalışıyor.” ifadesini kullandı.

Batı’nın "kim bizden, kim bizim karşımızda" ilkesi ile hareket ettiÄŸini kaydeden Lavrov, NATO’nun doÄŸuya doÄŸru geniÅŸleyerek eski Sovyet coÄŸrafyasında istikrarsızlığı kışkırttığını ve Rus karşıtlığını teÅŸvik ettiÄŸini vurguladı.

Suriye deÄŸerlendirmesi

Suriye’deki durum ile ilgili de deÄŸerlendirmelerde bulunan Lavrov, 14-15 Eylül’de Astana’daki Suriye konulu toplantıda dört çatışmasızlık bölgesinin RusyaÄ°ranTürkiyeABDÃœrdün ve BM’nin katılımı ve pek çok ülkenin desteÄŸiyle oluÅŸturulduÄŸunu hatırlattı.

Ayrıca Lavrov, Suriye’de boÅŸaltılan bölgelere derhal insani yardım organize edilmesi çaÄŸrısında bulundu.

Ukrayna krizi ile ilgili olarak Lavrov, Rusya’nın Ukrayna’nın doÄŸusuna yönelik önerdiÄŸi BM Barış gücünün, krizin çözümünü saÄŸlayacağını savundu. Lavrov, bu konuyla ilgili Avrupalı ortaklar ve ABD’den yapıcı etkileÅŸim umduÄŸunu dile getirdi.

Kuzey Kore'nin BM Güvenlik Konseyi kararlarına aykırı olan nükleer füze maceralarını şiddetle kınadıklarını söyleyen Lavrov, askeri histerilerin tırmandırılmasının sadece çıkmaz bir yol değil, aynı zamanda yıkıcı bir yol olduğunu belirtti.

ABD'nin Ä°ran'a yönelik tek taraflı yaptırımlarının, Tahran’ın nükleer programı konusundaki anlaÅŸmanın uygulanmasını tehlikeye soktuÄŸuna iÅŸaret eden Lavrov, "BirleÅŸmiÅŸ Milletler Güvenlik Konseyi tarafından öngörülen yaptırımların ötesinde tek taraflı yaptırımlar uygulanması gayrimeÅŸrudur ve uluslararası çabaların kollektif niteliÄŸini zayıflatmaktadır.” ÅŸeklinde konuÅŸtu.AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.