Sosyal Medya

Güncel

Hollanda, Srebrenica'da 'kısmen sorumlu' olduğunu inkar etti

Hollanda, Lahey Mahkemesi'nin Srebrenitsa'da 300 Boşnağın ölümünden 'kısmen sorumlu' olduğu yönündeki karar için Yargıtaya başvurdu



Hollanda, Lahey Temyiz Mahkemesinin Srebrenitsa'da 1995'te 300 BoÅŸnak erkeÄŸin ölümünden Hollanda hükümetinin "kısmen sorumlu" olduÄŸu kararı için temyize baÅŸvurdu.

Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, Hollanda devletinin verilen kararla ilgili mahkemeyle aynı fikirde olmadığını ve Hollanda taburunun söz konusu ölümlerden sorumlu tutulmasına anlam veremedikleri belirtildi. 

Bu kapsamda, kararla ilgili Yargıtaya baÅŸvurulduÄŸu kaydedildi. 

Lahey Temyiz Mahkemesi, Srebrenitsa'da 1995'te yaklaşık 300 BoÅŸnak erkeÄŸin ölümünden Hollanda hükümetinin "kısmen sorumlu" olduÄŸuna 3 ay önce hükmetmiÅŸti. 

Mahkeme ayrıca, kurbanların yakınlarının talep ettiÄŸi tazminatın yüzde 30'unun karşılanacağına karar vermiÅŸti. 

Srebrenitsa Anneleri DerneÄŸinin Hollanda aleyhinde 2007'de açtığı davanın sonucunda, Lahey Bölge Mahkemesi 2014 yılında Srebrenitsa'nın iÅŸgali sırasında BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM) bünyesinde görev yapan Hollandalı tabura sığınan 300 sivil BoÅŸnak'ın Sırp askerlerine teslim edilmesinden dolayı Hollanda'yı kısmen suçlu bulmuÅŸtu. 

Kararın ardından Srebrenitsalı kurban yakınlarının avukatı Semir Guzin, Hollada'nın kısmen suçlu bulunmasından memnun olmadıklarını, yasal çerçeve içerisinde kararı temyize götüreceklerini söylemişti.

Bosna'daki savaÅŸ sırasında BM'nin koruması altında olan Srebrenitsa, 11 Temmuz 1995'te Sırp General Ratko Mladiç'in başında olduÄŸu Sırp birliklerince iÅŸgal edildi. BM bünyesinde görev yapan Hollandalı askerlere sığınan çok sayıda BoÅŸnak, Hollandalı askerler tarafından Sırplar'a teslim edilmiÅŸ ve bu kiÅŸilerin çoÄŸunluÄŸu götürüldükleri ormanlık alanlarda ve depolarda katledilmiÅŸti. Srebrenitsa'da yaÅŸananlar Avrupa Parlamentosu ve BM tarafından daha sonra soykırım olarak kabul edildi. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.