Sosyal Medya

Güncel

Türkiye sayesinde arıtılmış suya kavuştular!

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından gerçekleştirilen projeyle Sudan’da Sinnar Eyaleti halkı Nil Nehri’nin arıtılmış suyunu kullanmaya başladı.



Afrika’nın pek çok ülkesinde deÄŸiÅŸik su projeleri gerçekleÅŸtiren TÄ°KA, Sudan’ın Sinnar Eyaleti El Ä°ncifav Bölgesinde bu kapsamda bir ilki gerçekleÅŸtirdi. Su kuyusu açarak  su temin etmek yerine  Sudan’ın güneyinden kuzeyine geçtiÄŸi bölgelere hayat veren veren Nil Nehri’nin suyu,  ilk kez gerçekleÅŸtirilen TÄ°KA  projesi ile Sudan halkının kullanımına sunuldu. Nil Nehri ana isale su boru hatlarından saplama yapılarak 3 km uzunluÄŸundaki yüksek yoÄŸunluklu polietilen boru hattı ve 40 tonluk su deposu ile El Ä°ncifav Bölgesi merkezli olmak üzere yaklaşık 10.000 kiÅŸinin kullanımına sunuldu.

2016 yılı Eylül ve 2017 yılı Åžubat ayı içerisinde Sinnar Eyaletine yapılan saha tetkiklerinde Sinnar ValiliÄŸinin talebi kapsamında detaylı bir inceleme yapılmış ve El Ä°ncifav köyü merkezde olmak  Ã¼zere bu  bölgeye temin edilecek temiz su ile önemli bir problemin çözülmüş olacağı deÄŸerlendirilmiÅŸti. Söz konusu köy ve civardaki köylerin   kontamine olmuÅŸ  suyu  içtikleri, böbrek hastalıkları baÅŸta olmak üzere diÄŸer saÄŸlık sorunlarının da  bu yüzden yaygınlaÅŸtığı gözlendi.   

Civardaki diÄŸer köylerle beraber yaklaşık 10.000 kiÅŸinin temiz su ihtiyacının karşılayacak olan El Ä°ncifav Su Projesinin tamamlanması ile basit tamir ve  bakım iÅŸlemleri gerektirmesi sebebiyle ekonomik olarak kazanımlar saÄŸladı. Ayrıca, Nil Nehri’nin suyu kullanılması projenin  sürdürülebilir olmasını saÄŸladı. Arıtılmış su kullanıldığı için de halkın  suya baÄŸlı saÄŸlık problemlerinin önüne geçildi.

Proje kapsamında 3 km su boru hattının yanısıra  6 m yükseklikte 40 tonluk su deposu, çeÅŸmeler, su doldurma ünitesi, çamaşır yıkama yeri, elektrikli pompa motoru ve pompa odası tamamlanarak yetkililere teslim edildi. Projenin Sinnar Eyaleti ValiliÄŸine teslimi dolayısı ile yapılan törende konuÅŸan Sinnar Eyaleti Valisi Mohamed Mahi Eldou bölgelerinde kuyu kazmadan su tedarik ederek Nil Nehri’nin arıtılmış suyunu, 40 tonluk su deposunu, çeÅŸme ve diÄŸer su kullanma ve tedarik bölümlerini gerçekleÅŸtirip halkın kullanımına sunan TÄ°KA’ya teÅŸekkürlerini iletti. Aynı duygu ve temennileri paylaÅŸan Since Kaymakamı Abu Algasım Fadlallah projenin öneminden bahsederek, bir ilki gerçekleÅŸtiren TÄ°KA’ya teÅŸekkür ederek, Nil Nehri boyunca benzer projelerin yapılmasını talep ederek, önümüzdeki dönemde TÄ°KA nın gerçekleÅŸtirdiÄŸi bu proje ile halkın çok daha saÄŸlıklı olacağını belirtti.

Sudan’ın hemen tamamında pek çok proje gerçekleÅŸtiren TÄ°KA’nın imkanları ölçüsünde Sinnar’da da bu tür temiz suya ulaşım projelerini gerçekleÅŸtirmek istediÄŸini belirten TÄ°KA Sudan Koordinatörü Celalettin Güngenci,  Ã¶nümüzdeki dönemde de Sudan halkının en ihtiyaç duyduÄŸu bu konuda da hizmet etmeye devam edeceklerini belirtti. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.