Sosyal Medya

Güncel

"New York'taki en yüksek binalardan birisi de Türkevi'miz olacak"

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, yeni Türkevi binasına ilişkin, "New York’un dünyaca ünlü silüetine, kendi zenginliğimizi, kendi rengimizi katacağız. En yüksek binalardan birisi de bizim Türkevi'miz olacak." dedi.



DışiÅŸleri Bakanı Mevlüt ÇavuÅŸoÄŸlu, Türkiye'nin BirleÅŸmiÅŸ Milletler Daimi TemsilciliÄŸi ve New York BaÅŸkonsolosluÄŸunun yer alacağı yeni Türkevi binasına iliÅŸkin, "New York’un dünyaca ünlü silüetine, kendi zenginliÄŸimizi, kendi rengimizi katacağız. En yüksek binalardan birisi de bizim Türkevi'miz olacak. Bu özellikleriyle hepimizin gurur duyacağı, önemli bir yapı olacak. Türk-Amerikan toplumunun birlik ve beraberliÄŸinin pekiÅŸmesine de hizmet edecek." dedi.

Yeni Türkevi binasının temel atma töreni, CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan'ın katılımıyla gerçekleÅŸtirildi.

ÇavuÅŸoÄŸlu, New York'ta BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM) Genel Merkezi'nin karşısındaki yeni Türkevi binasının temel atma töreninde yaptığı konuÅŸmada, tarihi bir ana hep birlikte ÅŸahit olduklarını söyledi. 

Türkevi'nin, BM merkezinin tam karşısındaki konumuyla New York’ta adeta bir buluÅŸma, referans noktası olduÄŸunu söyleyen ÇavuÅŸoÄŸlu, ÅŸunları kaydetti:

"Türkevi, ana vatanından binlerce kilometre uzakta yaşayan vatandaşlarımız için adeta bir sıla işlevi gördü. Bu hissi en iyi bilenlerden birisi de bendenizim. 1989-1991 yılları arasında burada öğrenciyken Türkevi'ne geldiğimiz zaman katlarda Türkçe konuşurken, özellikle de dalgalanan şanlı Türk bayrağımızı görünce kendimizi evimizde hissediyorduk ve o dönem birçok etkinliğe de burada Türkevi'nde katılma fırsatı bulduk. Dolayısıyla Türkevi'nin, bu adı sonuna kadar hak ettiğine bizzat şahidiz."

"New York’un silüetine, kendi rengimizi katacağız"

Çavuşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sayın CumhurbaÅŸkanımız tüm dünyadaki temsilciliklerimizin ülkemizin itibarına yaraşır binalar ÅŸekilde inÅŸa edilmesine çok önem veriyor. Yurt dışına yaptığımız her ziyarette Sayın CumhurbaÅŸkanımız sorduÄŸu ilk soru ÅŸudur; 'Buradaki Büyükelçilik binası ve arsası bizim mi?' EÄŸer bizim deÄŸilse mutlaka o ülkede, o baÅŸkentte mutlaka en iyi yerde yeni bir büyükelçilik inÅŸaası için bir arsa tahsis edilmesi konusunda hükümet ve devlet baÅŸkanlarıyla temasta bulunarak birçok ülkede kendi arsalarımıza sahip olmamıza imkan veren CumhurbaÅŸkanımıza çok teÅŸekkür ediyorum. New York’ta da Sayın CumhurbaÅŸkanımızın yönlendirmeleriyle hem ülkemizin hem de dost, kardeÅŸ ve akraba topluluklarımızın hizmetinde olabilecek bir bina tasarladık. Bu bina, BirleÅŸmiÅŸ Milletler nezdindeki Daimi TemsilciliÄŸimiz ile New York BaÅŸkonsolosluÄŸumuza ev sahipliÄŸi yapacak. Burada yaÅŸayan tüm vatandaÅŸlarımızın da evi olacak."

Selçuklu mimarisinden izler taşıyan yeni Türkevi'nin en modern tekniklerle inÅŸa edileceÄŸini belirten ÇavuÅŸoÄŸlu, "Böylece New York’un dünyaca ünlü silüetine, kendi zenginliÄŸimizi, kendi rengimizi katacağız. En yüksek binalardan birisi de bizim Türkevi'miz olacak. Bu özellikleriyle hepimizin gurur duyacağı, önemli bir yapı olacak. Türk-Amerikan toplumunun birlik ve beraberliÄŸinin pekiÅŸmesine de hizmet edecek." ifadelerini kullandı.  AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.