Sosyal Medya

Güncel

Kalın: BM'nin karar alma mekanizmaları tamamen felç olmuş

İbrahim Kalın, Daily Sabah gazetesinde, 'Birleşmiş Milletler ve Küresel Düzensizlik' başlıklı makale kaleme aldı. Kalın makalesinde BM 'ye de yer verdi.



CumhurbaÅŸkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı ve Sözcüsü Ä°brahim Kalın, Daily Sabah gazetesinde, "BirleÅŸmiÅŸ Milletler ve Küresel Düzensizlik" baÅŸlıklı makale kaleme aldı. Kalın, yazısında, BM'nin yakın zamanda yayımladığı rapor hakkında da sözlerine yer verdi.

"BM'NİN KARAR MEKANİZMALARI FELÇ OLMUŞ"

Yazısında, dünya liderlerinin bu hafta New York'a giderek 72. BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM) Genel Kurulu açılışına katılacağını hatırlatan Kalın, BM'nin mevcut yapısı deÄŸiÅŸmediÄŸi sürece kritik sorunların çözümünün saÄŸlanmasının mümkün olmadığını kaydetti. Kalın, "BM'nin karar alma mekanizmaları tamamen felç olmuÅŸ durumda. BM'nin etnik temizlikleri, savaÅŸ suçlarını engelleyecek hiçbir gücü bulunmuyor." dedi.

Kalın, BM'nin kuruluÅŸundan itibaren güçlü liderlik, kaynak ve tam anlamıyla küresel bir gündem eksikliÄŸi nedeniyle zorlandığını, bu yıl da durumun farklı olmayacağını belirterek,"193 üyesi bulunan ve tarihte kurulmuÅŸ en büyük uluslararası organizasyon olan BirleÅŸmiÅŸ Milletler'de dar ve kısıtlı siyasi-ekonomik ajandalara hizmet etmek için bu küresel forumu kullanan konuÅŸma ve toplantılara ÅŸahit olacağız." ifadelerini kullandı.

Mevcut BM yapısının üye ülkeler arasında bile eşitlik ve adaleti sağlamayı başaramadığını vurgulayan Kalın, makalesinde şu değerlendirmelerde bulundu:

"BM Güvenlik Konseyi'nin hegemonyası, Suriye'den Filistin ve Myanmar'a kadar savaşların, işgallerin ve etnik temizliğin kesin olarak engellenmesi konusunda en ufak bir umut vermiyor. BM'nin karar alma mekanizmaları tamamen felç olmuş durumda. Tıpkı geçmişte Suriye'de, bugün ise Myanmar'da olduğu gibi BM'nin çatışmaları, etnik temizlikleri, savaş suçlarını ve insanlığa karşı suçları engelleyecek hiçbir gücü bulunmuyor. Son olarak Myanmar'daki Rohingya halkına karşı uygulanan şiddetin uluslararası toplum nezdinde ses getirmesi haftalar sürdü. BM gecikmiş ama doğru bir karar alana kadar 400 binden fazla Rohingya Müslümanı, Myanmar ordusu ve Budist milliyetçiler tarafından yerlerinden edilmişti."

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.