Sosyal Medya

Güncel

3 ülke İdlib'e 500 gözlemci gönderecek

Astana'da tarafların İdlib'de oluşturulacak "çatışmasızlık bölgesi"nin sınırları konusunda anlaşmasının ardından İdlib'deki çatışmasızlık bölgeleri için Türkiye, Rusya ve İran 500'e gözlemci göndereceği aktarıldı.



Astana'da Türkiye, Rusya, Ä°ran ve Åžam rejiminin mutabık kaldığı Ä°dlib'te çatışmasızlık bölgeleri oluÅŸturma formülünün ayrıntıları netleÅŸmeye baÅŸladı. Buna göre çatışmasızlık bölgelerinin garantörü ülkelerin bölgeye göndereceÄŸi gözlemci sayısının 500 olduÄŸu öğrenildi. 

DIŞİŞLERİ'NDEN GÖZLEMCİ AÇIKLAMASI

Suriye konulu 6. Astana toplantısı, heyetler arası ikili ve üçlü görüşmeler sürerken toplantıların gündemini Türkiye sınırındaki Ä°dlib'de kurulacak çatışmasızlık bölgesinin sınırları ve idaresi oluÅŸturdu. 3 ülke ve Åžam yönetimi Ä°dlib'te çatışmasızlık bölgeleri oluÅŸturulması için anlaşırken, Türk DışiÅŸleri'nin konuyla ilgili ÅŸu açıklamayı yaptı: 

 "Ä°mzalanan muhtırada öngörülen Ä°dlip vilayeti ve civarını kapsayan çatışmasızlık bölgesi, 14-15 Eylül 2017 tarihlerinde yapılan altıncı Astana toplantısında ilan edilmiÅŸtir. Astana toplantılarının üç garantör ülkesi arasında saÄŸlanan mutabakat uyarınca, sözkonusu üç ülkeden gözlemciler, çatışmasızlık bölgesinin sınırlarını teÅŸkil eden güvenlikli bölgelerde oluÅŸturulacak kontrol ve gözlem noktalarında konuÅŸlandırılacaktır" ifadesi kullanıldı.

KRÄ°TÄ°K NOKTA Ä°DLÄ°B

İdlib, iç savaşın en kritik noktası olarak dikkat çekiyor. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, dün yaptığı açıklamada İdlib'in de çatışmasızlık bölgesine dahil edilmesini beklediklerini söylemişti.

Rusya lideri Vladimir Putin'in Suriye özel temsilcisi Aleksandır Lavrentiev de, İdlib üzerinde anlaşmaya çok yakın olduklarını belirtmişti. Lavrentiev, İdlib'te Türkiye, Rusya ve İran'dan gözlemcilerin yer almasını öngördüklerini aktarmıştı. Suriyeli muhalifler, İran'ın bölgeye gelmesini istemiyor.

Garantör ülkeler Türkiye, Rusya ve İran, daha önce başkent Şam'daki Doğu Guta, güneydeki Deraa ve ülkenin orta bölümündeki Humus için çatışmasızlık anlaşmasına varmıştı.

Yeni Şafak gazetesi, bugünkü haberinde 25 bin Türk askerinin İdlib'e yerleştirileceğini sayfalarına taşımıştı. Haberde Türk ordusunun Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) unsurlarıyla birlikte İdlib'in kuzeyini kontrol edeceği belirtiliyor. Söz konusu haber, henüz doğrulanmış değil.

ÖNCEKİ ASTANA TOPLANTILARINDA NE OLMUŞTU?

Astana toplantılarının ilki 23-24 Ocak'ta Türkiye ve Rusya öncülüğünde, iki ülkenin garantörlüğünde saÄŸlanan ateÅŸkesin güçlendirilmesi gündemiyle düzenlenmiÅŸti. Türkiye, Rusya, Ä°ran, BM, muhalefet ve rejim heyetleri, ateÅŸkesi izlemek için üçlü mekanizma kurulması konusunda anlaÅŸmıştı. Yalnızca garantör ülkelerin katıldığı 6 Åžubat'taki toplantıda izleme mekanizmasına iliÅŸkin teknik detaylar ele alınmıştı. Tüm taraflar, 15-16 Åžubat'taki ikinci toplantıda yeniden bir araya gelmiÅŸti. Astana 3 toplantısı da 14-15 Mart’ta yapılmıştı. Toplantıda Ä°ran'ın, Türkiye ve Rusya'nın yanı sıra ateÅŸkesin garantörü olmasında anlaşılmıştı.

Garantörler, 3-4 Mayıs'ta düzenlenen 4. toplantıda, rejim ve muhalefet arasında çatışmaların en yoÄŸun olduÄŸu Ä°dlib ili ve çevresi, Humus ilinin kuzeyindeki belli bölgeler, baÅŸkent Åžam'daki DoÄŸu Guta, Suriye’nin güneyindeki Dera ve Kuneytra illerinde "çatışmasızlık bölgeleri" kurulmasına karar vermiÅŸti.

Beşincisi 4-5 Temmuz'da düzenlenen diğer toplantıda ise garantör ülkeler, Ortak Çalışma Grubu'nun çatışmasızlık bölgelerinin sınırları üzerine çalışmasına devam etmesi kararı almıştı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.