Sosyal Medya

Güncel

'Suu Çii, ahlaki otoriteyi Arakan halkının acılarına dikkat çekmek için kullanmalı'

İngiltere Dışişleri Bakanı Johnson, "Suu Çii Myanmar’ı askeri cuntanın on yıllar süren baskısından kurtardı. Demokrasi mücadelesini takdir ediyorum. Ancak şu anda bu ahlaki otoriteyi Arakan halkının acılarına dikkat çekmek için kullanmalı." dedi.



Ä°ngiltere DışiÅŸleri Bakanı Boris Johnson, Myanmar DışiÅŸleri Bakanı ve Devlet BaÅŸkanlığından Sorumlu Devlet Bakanı Aung San Suu Çii'nin sahip olduÄŸu ahlaki otoriteyi Arakan halkının acılarına dikkat çekmek için kullanması gerektiÄŸini söyledi.

BaÅŸkent Londra’da ABD’li mevkidaşı Rex Tillerson ile düzenlediÄŸi ortak basın toplantısında konuÅŸan Johnson, Myanmar yönetiminin, Arakan Müslümanlarına (Rohingya) yönelik saldırılarıyla ilgili deÄŸerlendirmelerde bulundu.

Bir gazetecinin, geçen hafta yaptığı açıklamada Suu Çii'yi "Çağımızın en çok ilham veren figürlerinden biri" olarak nitelendirmiÅŸ olmaktan dolayı piÅŸman olup olmadığını sorması üzerine Johnson, "Suu Çii Myanmar’ı askeri cuntanın on yıllar süren baskısından kurtardı. Demokrasi mücadelesini takdir ediyorum. Dünyada pek çok insan bunu paylaşıyor. Ancak ÅŸu anda bu ahlaki otoriteyi Arakan halkının acılarına dikkat çekmek için kullanmalı." yanıtını verdi.

Myanmar'da yaşananları "trajedi" olarak nitelendiren Johnson, Arakan Müslümanlarının insan haklarının ihlal edildiğini söyledi.

"Hiç kimse olup bitenleri hafife almamalı." ifadesini kullanan Johnson, 370 bin kişinin yerinden edildiğini hatırlattı.

Myanmar'da hiç kimsenin askeri rejime geri dönüldüğünü görmek istemediÄŸine dikkati çeken Johnson, "Ama sivil hükümetin ve Suu Çii’nin ÅŸimdi bu insanların Myanmar’a dönmelerine izin verileceÄŸini açıkça söylemesi, insan hakları ihlallerini ve yüzlerce, hatta binlerce kiÅŸinin öldürülmesinin sona ereceÄŸini açıkça söylemesi hayati önem taşıyor." diye konuÅŸtu.

 "(Myanmar için) belirleyici bir süreçteyiz"

Tillerson da Myanmar'la ilgili bir soru üzerine, "Ortada güç paylaşımına dayalı bir yönetim olsa da bence şu anda pek çok bakımdan yeni bir demokrasi için belirleyici bir süreçteyiz." değerlendirmesinde bulundu.

Suu Çii'nin içinde bulunduğu durumun zorluğunu ve karmaşıklığını bildiklerini belirten Tillerson, "Uluslararası toplumun, insanların etnik kökenine bakılmadan muamele görmesi, şiddetin, kovuşturmanın, pek çoklarının etnik temizlik diye nitelendirdiği olayların sona ermesi için desteğini dillendirmesi gerekiyor." diye konuştu.

Bu sürecin Myanmar'ın alacağı istikameti belirleyeceÄŸini ifade eden Tillerson, "Suu Çii'nin liderliÄŸine destek vermeliyiz ancak güç paylaşımındaki askeri kanada da bunun kabul edilemez olduÄŸunu açık ve şüpheye yer bırakmayacak ÅŸekilde söylemeliyiz." görüşünü dile getirdi. 

AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.