Sosyal Medya

Güncel

'Myanmar'daki şehitliklerimiz birer emanet olarak görülüyor'

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Büyükelçi Müftüoğlu, "Myanmar'daki şehitliklerimiz birer emanet olarak görülmekte, bu emanetleri en titiz ve duyarlı biçimde koruma azmiyle hareket edilmektedir." dedi.



DışiÅŸleri Bakanlığı Sözcüsü Büyükelçi Hüseyin MüftüoÄŸlu, Myanmar'daki Türk ÅŸehitlikleri hakkında bir gazetede yayımlanan makalede, çarpıtılmış iddiaların yer aldığına iÅŸaret ederek, "Türkiye’nin Myanmar’da devam eden krize çözüm bulma, Müslüman Rohingya halkına insani yardım ulaÅŸtırma konularındaki yoÄŸun çabalarının yegane umut olarak görüldüğü ve uluslararası toplumca takdir edildiÄŸi bir sırada, bu tarz bir yazının ne maksatla kaleme alındığı açıktır." deÄŸerlendirmesinde bulundu.

Sözcü MüftüoÄŸlu, Myanmar’daki Türk ÅŸehitlikleri hakkında yayınlanan bir makaleye iliÅŸkin yaptığı yazılı açıklamada, "Myanmar’daki ÅŸehitliklerimiz hakkında bugün bir gazetede yayınlanan makalede birtakım çarpıtılmış iddialar yer almaktadır. Türkiye’nin Myanmar’da devam eden krize çözüm bulma, Müslüman Rohingya halkına insani yardım ulaÅŸtırma konularındaki yoÄŸun çabalarının yegane umut olarak görüldüğü ve uluslararası toplumca takdir edildiÄŸi bir sırada, bu tarz bir yazının ne maksatla kaleme alındığı açıktır." ifadelerini kullandı.

Thayet ÅžehitliÄŸi'nin, güç yerel koÅŸullara ve Myanmar’daki çeÅŸitli hassasiyetlere raÄŸmen uzun ve zorlu çalışmanın sonucunda, DışiÅŸleri Bakanı Mevlüt ÇavuÅŸoÄŸlu’nun Myanmar’a resmi ziyaretinde geçen yıl haziran ayında açıldığını hatırlatan MüftüoÄŸlu, ÅŸehitliÄŸin gerek mimari tasarımı gerek inÅŸasında kullanılan en yüksek kalitedeki malzeme itibariyle iftihar edilecek bir anıt olarak ÅŸehitlerin aziz hatırasına yaraşır nitelikte olduÄŸunu belirtti.

Müftüoğlu, şehitlerin mukaddes hatırasına ve Türk milletine yakışan bir şehitliğin gelecek nesillere miras bırakılması için Türkiye'nin sürecin her aşamasında azami özen ve çaba gösterdiğinin altını çizdi.

Şehitliğin bakım ve korunmasının, Thayet şehri yerel makamlarıyla yakın iş birliği içinde titizlikle sürdürüldüğünü belirten Müftüoğlu, Türkiye'nin Nepido Büyükelçiliği mensuplarının da anılan şehitliğe düzenli olarak denetim ve kontrol ziyaretleri yaptığını vurguladı.

Myanmar’daki Meikhtila ÅžehitliÄŸi'nin ise Myanmar ordusuna ait askeri bölgede yer aldığını kaydeden MüftüoÄŸlu, ÅŸehitliÄŸin yeniden inÅŸasına 2013 yılında baÅŸlandığını anımsattı.

Müftüoğlu, açıklamada şunları kaydetti:

"Ancak o dönemde bölgede meydana gelen ÅŸiddetli toplumlar arası çatışmalar nedeniyle inÅŸa süreci Myanmar makamlarının talebi üzerine durdurulmuÅŸtur. Meikhtila ÅŸehitliÄŸimizin inÅŸasına yeniden baÅŸlanması için Myanmar makamları nezdindeki giriÅŸimlerimiz aralıksız ÅŸekilde sürdürülmektedir. Myanmar’daki ÅŸehitliklerimiz birer emanet olarak görülmekte, bu emanetleri en titiz ve duyarlı biçimde koruma azmiyle hareket edilmektedir."

AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.