Sosyal Medya

Genel

Ahmet Taşgetiren: Hep eğitim utancını konuşmak

Her şeyden önce Türkiye, hani bu alanda en gelişmiş İslam ülkeleri arasında bulunan Türkiye, eğitimdeki açığı nasıl kapatacak sorusunun cevabı kolay değil.



Ahmet TaÅŸgetiren - STAR

Astana'da İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) 1. Bilim ve Teknoloji Zirvesi'nin açılış oturumu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşuyor:

"Bizler, ilk emri 'ikra' yani ‘oku’ olan, beÅŸikten mezara kadar ilim öğrenmeyi tavsiye eden bir dinin mensuplarıyız. Ä°slam medeniyeti, özünde bir ilim ve irfan medeniyetidir.

Müslümanların dünya siyasetine yön verdikleri dönem aynı zamanda bilginin, ilmin, yeniliğin merkezi oldukları dönemdir.

Ne zaman ki Müslümanların hayatında okuma, ilim tahsil etme, araştırma, sorma, sorgulama ikinci plana düşmüştür işte o zaman gerileme ve çöküş de başlamıştır.

“Bugün Ä°slam dünyasındaki nüfusun yüzde 55’i okuma yazma dahi bilmiyor.

OECD ülkelerinde milli gelirden eÄŸitime ayrılan payın ortalaması yüzde 5.2 iken bu oran Ä°slam dünyasında yüzde 1’i dahi bulmuyor.

En başarılı çocuklarımızı, en parlak beyinlerimizi Batılı kurumlara ve ülkelere kaptırıyoruz.

Günümüzün en önemli güç kaynağı olan enformasyon ve bilgi teknolojileri konusunda üreten değil tüketen konumundayız.

Bu durum bizi milli güvenliğimiz başta olmak üzere birçok açıdan kırılgan hale getiriyor.

Altını çizerek ifade etmek isterim ki dün olduÄŸu gibi bugün de güçlü ülke olmak, bilgiyi üretmekten ve bilgiyi en iyi ÅŸekilde iÅŸleyebilmekten geçiyor.”

Bunlar sorunu da çareyi de içinde barındıran sözler.

Sorun ne? OECD ülkelerinde eğitime ayrılan payın ortalaması yüzde 5.2 iken İslam ülkelerinde yüzde 1'i dahi bulmuyor olması.

Yani eğitime kaynak ayırmıyoruz. Yani eğitim ana gündemimiz değil.

Ondan sonrası geliyor.

Sayın CumhurbaÅŸkanı bu konuÅŸmayı, Türkiye'nin yeni bir eÄŸitim mevsimine girdiÄŸi, bu sırada, 15 yıl içinde eÄŸitim ve kültürde yeterli baÅŸarı gösterilemediÄŸi için bir “hamle”niteliÄŸinde gerçekleÅŸtirilen yeni müfredatı tartıştığı, o arada da mesela bir karikatürde ayıya yaptırılan müstehcen bir iÅŸaretin kitaplardan nasıl çıkarılacağına kafa yorulduÄŸu, Matematik kitabında Atatürk'ün nasıl yer alacağı noktasında bir uzlaÅŸmaya varılamadığı bir zamanda yapıyor...

Bilmiyorum Sayın Cumhurbaşkanının zirvede yaptığı konuşmanın kendisini dinleyen İslam ülkeleri liderlerindeki yansıması ne olmuştur.

Ama işin kolay olmadığı, hele bilginin dev boyutlarla katlandığı bir zamanda tren bir yerde kaçırılırsa mesafeyi kapatmanın imkansızlaştığı bir zamanda işin hiç kolay olmadığı bir gerçek.

Her şeyden önce Türkiye, hani bu alanda en gelişmiş İslam ülkeleri arasında bulunan Türkiye, eğitimdeki açığı nasıl kapatacak sorusunun cevabı kolay değil.

Geçen gün, bir gençle karşılaÅŸtım. Dedi ki: Hocam, bundan yıllar önce bizimle yaptığınız bir sohbette, “Bir maraton koÅŸuyoruz, demiÅŸtiniz, rakiplerimizle pistin bir yerinde yan yana geliyoruz, ama onlar 30'uncu kilometrede koÅŸuyor, biz 3'üncü kilometrede. 10 tur fark atılmış. Sorun, bizim bu mesafeyi nasıl kapatacağımız sorunu.” EÄŸitimimi tamamladım ve bugün biliyorum ki o sözlerinizden çok ilerde deÄŸiliz.”

Ne dersiniz bu gence?

Onun için en baÅŸarılı beyinlerimizi Batılı ülke ve kurumlara kaptırırız. Biz, en geliÅŸmiÅŸ Ä°slam ülkesi olarak Türkiye böyle ise diÄŸer Ä°slam ülkeleri ne olacak? 

Ben, bu derdin sancısı içinde yetiÅŸen Ak Parti kadrolarının bu iÅŸi çözeceÄŸini ümit etmiÅŸtim. 15 yıl geçtikten sonra “Bu iÅŸi baÅŸaramadık” demek olmuyor.

Kim gelip de çözecek bu işi?

Bir anne-baba çocuğunu ilkokula gönderecek, fellik fellik öğretmen arıyor.

Bir anne-baba, neredeyse varını yoğunu ortaya koyarak çocuğunu özel okula vermeye çalışıyor.

Genç nüfusumuz var. Allah vermiş insan sermayesini. Al o beyni işle. Oku, oku, oku. İlim ve irfan yükle. Medeniyet inşa et. Dünyadan beyin getir, beyin göçüne imkan verme. Üniversiteler her on yılda bir bilim adamlarının şu veya bu gerekçeyle biçildiği bir mezbahaya dönüşmesin.

Açık söyleyeyim, bunu Ak Parti döneminde söylemek hiç içime sinmiyor. Orada biraz da kendi dünyama kabahat buluyorum.

Tıpkı Ä°slam dünyası zirvesinde en baÅŸa “ÇözülmemiÅŸ EÄŸitim sorunu”nun girmesinde suçluluk hissettiÄŸim gibi.

Bu işi aşamazsak daha çok zaman ezilmişliği, mazlumiyeti, utancı konuşuruz.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.