Ekonomi
"2018 ve izleyen yıllardaki hedefimiz Güney Kore'yi geçmek"
Türk Eximbank Genel Müdürü Yıldırım, "2018 ve izleyen yıllardaki hedefimiz Güney Kore'yi geçerek dünyada ihracatçısına en fazla destek olan exim kuruluşu olmaktır." dedi.
Türkiye İhracat Kredi Bankası AŞ (Türk Eximbank) Genel Müdürü Adnan Yıldırım, Anadolu Ajansı'nın (AA) 100. Yıl Vizyonu çerçevesinde geliştirdiği ve AA Finans Haberleri Terminali'nden (aafinans.com) canlı yayınlanan AA Finans Masası'na konuk oldu.
Yıldırım, ihracatta 2017nin iddialı bir yıl olduğunu, rakamların da bunu gösterdiğini belirterek, Türk Eximbank'ın isim olarak banka olsa da, dünyada bilinen versiyonuyla ihracat kredi destek kuruluşu olduğunu söyledi.
Dünyadaki exim'lerin ihracatı içeriden veya dışarıdan bir boyutuyla desteklediğini ifade eden Yıldırım, şunları kaydetti:
"Biz her boyutuyla ihracatı destekliyoruz. İçeriden kredi, sigorta, bundan sonra uygulamalarını başlatacağımız garanti uygulamaları... Yurt dışında alıcı kredileri, başka ülkelerin kamu kurum ve kuruluşlarının projelerini finanse etmek gibi ihracatı içeriden ve dışarıdan destekleyerek her şeyi bir arada yapan bir exim kuruluşuyuz. Türk Eximbank, ihracatçılarımız için vazgeçilmez bir kuruluş. Bize ulaşamayan ihracatçılarımız var. Türkiye'de 70 bine yakın ihracatçı var. Bir de döviz kazandırıcı faaliyetler, yurt dışı müteahhitlik projeleri dediğimiz zaman Türkiye'de, benim tahminin, Türk Eximbank'ın çalışabileceği 100 bin civarında şirketler portföyü var. Biz bunlardan kabaca 8 bin 800'ü ile çalışıyoruz. Benim göreve başladığım 2016 Kasım sonu itibarıyla yüzde 14 artırdık. Sadece teminat mektubu ile çalışan Türk Eximbank'ı banka teminat mektuplarının dışında da çalışabilir hale dönüştürdük. Biz artık ihracatçılarımızı gidip bulup, Eximbank'ı onlarla çalıştırır hale getirdik. Uluslararası ilişkilerimizi de pekiştiyoruz."
İhracatçıya verdikleri desteği bir önceki yıla göre artırmalarının önemine işaret eden Yıldırım, "Türk Eximbank'ın 2017 yılının ilk 8 ayında ihracatçılara sunduğu toplam finansman desteği geçen yıla göre yüzde 18 artarak 21,7 milyar dolardan 25,5 milyar dolara yükseldi. Türk lirası bazında ise yüzde 39'luk artış sağladık. Bu anlamda sınavımızı başarıyla verdiğimizi söyleyebilirim. Bu desteğin 16,1 milyar doları nakdi kredi, 9,4 milyar doları ise alacak sigortası olarak sağlanmıştır. Geçtiğimiz yıl sonu itibarıyla Türk Eximbank'ın ihracat kredisi ve sigorta desteği Türkiye ihracatının yüzde 23'ü idi. Biz şimdi bu yıl için yüzde 26 hedefi koyduk. Ağustos sonu itibarıyla yüzde 25'e yaklaştık." şeklinde konuştu.
"2018 ve izleyen yıllardaki hedefimiz Güney Kore'yi geçmek"
Adnan Yıldırım, yıl sonuna kadar ihracatçıya 39,8 milyar dolar finansman desteği hedefi koyduklarını anımsatarak, "Bakanımız onu 40 milyar dolar olarak düzledi. Biz de inşallah onu mahcup etmeyeceğiz. 2018 ve devamı için verilen hedef, Türk Eximbank'ın dünyada ihracatçısına en fazla destek veren kuruluş olması. Bugün itibarıyla en fazla destek veren Güney Kore exim kuruluşları. Onların yüzde 28'e yakın destek profili var. 2018 ve izleyen yıllardaki hedefimiz Güney Kore'yi geçerek dünyada ihracatçısına en fazla destek olan exim kuruluşu olmaktır." ifadelerini kullandı.
Yıldırım, bu yıl yurt dışından sağladıkları maliyet avantajını kredi faizlerine yansıttıklarını, faiz oranlarını düşürdüklerini belirterek, "KOBİ'ler Türkiye için önemli. İhracatçı profilimizde yüzde 55 KOBİ ile çalışıyoruz ama toplam rakamların içinde KOBİ'lerin bizden sağladığı finansman daha düşük. Bunu artırmak için uygun maliyetli özel bir Türk lirası kaynağımızı tamamen KOBİ'lere kullandırıyoruz." diye konuştu.
"Maliyetlerimizdeki düşüşü ihracatçılarımıza yansıttık"
Adnan Yıldırım, bu yıl içerisinde İngiltere, Belçika ve Japonya'nın ihracat kredi kuruluşlarıyla önemli anlaşmalar yaptıklarını belirterek, şunları kaydetti:
"Yılın kalan bölümünde de Güney Kore, Fransa ve Almanya'nın da aralarında bulunduğu ülkelerin ilgili kuruluşlarıyla 3-4 anlaşma yapmayı hedefledik. Önümüzdeki yıllarda bunların sayısını artıracağız. Bu anlaşmalarla, sağladığımız kredilerin içeriğini de genişletiyoruz. Bu anlaşmaların kağıt üzerinde kalmasını istemiyoruz. DEİK iş konseylerinin iki tarafı olan Türk ve ilgili ülke şirketlerini bir araya getirecek organizasyonlar planlayacağız."Yıldırım, yurt dışından kaynak temin ederken dünyanın her yerinde Türk Eximbank'a ve Türkiye ekonomisine yönelik son derece olumlu algı ve ilgi gördüklerini söyledi.
Yıldırım, eurobond ihraç sürecinin de tamamlanma aşamasında olduğunu bildirdi.
Kararını aldıkları sukuk ihracı süreciyle ilgili işlemlerin de devam ettiğini ve bu yılın son çeyreğinde bunu tamamlayacaklarını belirten Yıldırım, "Şu andaki planlamamız 500 milyon dolar. Ama sendikasyonlara çıkarken de genellikle hedeflediğimizin üzerinde olumlu sonuçlarla karşılaşıyoruz. Bunun ne kadar olacağını da ayrıca görmek gerekir." şeklinde konuştu.
"13 ülke ile barter modeli uygulayacağız"
Türk Eximbank Genel Müdürü Yıldırım, barter modeliyle ihracata ilişkin de değerlendirmelerde bulunarak, bu modeli en fazla uygulayan ülkenin Çin olduğunu söyledi.
Diğer ülkelerin de barter modelini belirli bir düzeyde uyguladığını, farklı uygulama teknikleri bulunduğunu anlatan Yıldırım, şöyle devam etti:
"Biz de sayın bakanımızın verdiği talimat üzerine kendimize uygun yeni bir barter modeli üzerinde çalışmayı başlattık. Yeni bir uygulama olacağı için pilot uygulamalar veya proje bazında başlatacağız. 13 ülke için bu çalışmaları yapıyoruz. Bir sonraki hafta da hafta sonu çalışmalarıyla bu konudaki hazırlıklarımızı Türk Eximbank olarak bitireceğiz. Son çalışmalarımızın geldiği aşamayı sayın bakanımıza da arz edip bizim planlamamıza göre, kasım ve aralık itibarıyla 13 ülkeden bazılarıyla bu modelle ticaretin başlamasına aracılık edeceğiz."
Barter modeliyle ihracat için pilot çalışma yaptıkları ülkelerden 8'inin Afrika, 5'inin de Orta Asya olduğunu belirten Yıldırım, bu ülkeleri Gana, Gine, Sudan, Kenya, Kongo, Ruanda, Tanzanya, Ekvator Ginesi, Senegal, Özbekistan, Kazakistan, Türkmenistan ve Moğolistan şeklinde sıraladı.
AA
Henüz yorum yapılmamış.