Sosyal Medya

Dünya

Çin, Pakistan'ı hedef gösterdi!

Pakistan, eski müttefiki Çin’in bölgedeki ‘terör örgütleri’ hakkında yaptığı açıklamadan dolayı diplomatik sıkıntı içinde.



Çin, Pakistan’ın bazı ‘terör örgütlerini’ alenen ve gizli biçimde desteklediÄŸini belirterek Amerika BirleÅŸik Devletleri ABD BaÅŸkanının benzer açıklamalarından iki hafta sonra dikkatleri yeniden Pakistan üzerinde topladı.

ABD BaÅŸkanı Donald Trump da Pakistan’ın cihat yanlısı örgütlere ‘güvenli barınak’ saÄŸladığını belirtmiÅŸ ve ‘teröre’ destek sunanlara karşı askeri yaptırımlar uygulanacağını bildirdiÄŸi açıklamasında Hindistan’la da iliÅŸkilerin geliÅŸtirileceÄŸini söylemiÅŸti.

Brezilya, Çin, Hindistan, Rusya ve Güney Afrika’dan oluÅŸan BRICS, Pakistan Devleti tarafından desteklendiÄŸini düşündüğü örgütleri ‘Afgan Talibanı ve alt kuruluÅŸları Hakkani Åžebekesi, LeÅŸkeri Taybe ve CeyÅŸi Muhammed’ olarak sıraladı.

BRICS tarafından yapılan açıklamada ÅŸunlar söylendi: “Biz, bu açıdan, Taliban, DEAÅž, El Kaide ve baÄŸlı örgütler Türkistan Ä°slam Partisi, Özbekistan Ä°slam Hareketi, Hakkani Åžebekesi, LeÅŸkeri Taybe, CeyÅŸi Muhammed, Tahriki Taliban Pakistan ve Hizbut Tahrir gibi örgütlerin neden olduÄŸu bölgedeki güvenlik durumları ve çatışmalardan dolayı kaygılarımızı ilan ederiz.”

Asya’nın Sesi Haber Merkezi, ABD’li Yetkililer Donald Trump ve Rex Tillerson’ın Pakistan’ı tehdit eden açıklamalarından sonra ABD’nin Pakistan’a direkt savaÅŸ açamayacağını, muhtemelen Hindistanlı bir örgütle vekalet savaşı yürütebileceÄŸini öngörmüştü.

Çin ve Rusya öncülüğündeki BRICS ülkelerinin ise Sovyetler BirliÄŸinin Afganistan iÅŸgalinde olduÄŸu gibi ABD’den önce davranarak Pakistan’ı iÅŸgal edebileceÄŸi deÄŸerlendiriliyor.

Asya’nın Sesi Haber Merkezi’ne göre Çin’in Kuzey Kore’yi ABD ile savaÅŸa teÅŸvik etmesine karşılık ABD de Hindistan’ı Çin’e karşı kışkırtıyor. Çin Yönetiminin ise Hindistan’la iliÅŸkilerin geliÅŸtirilmesi yönünde açıklamalar yaptığı gözleniyor.

BRICS’in Pakistan hakkındaki açıklamasında ayrıca ‘iÅŸlenenler, örgütlenme ya da destekleme faaliyetlerinin hesabı sorulmalı’ denildi ve ‘terör üslerinin yok edilmesi’ çaÄŸrısında bulunuldu.

ABD’nin Pakistan hakkındaki açıklamalarına cevap veren Pakistan DışiÅŸleri Bakanlığı, ABD BaÅŸkanı Donald Trump’ın Pakistan’ın ‘kaos ajanları’ olarak nitelediÄŸi cihat yanlıları için ‘güvenli barınak’ olduÄŸu yönündeki ifadelerini reddetmiÅŸti.

Pakistan DışiÅŸleri Bakanlığınca verilen cevapta ‘Pakistan, topraklarının hiçbir ülkeye karşı kullanılmasına izin vermez. Yanlış rivayetlere dayanmak yerine ABD’nin terörizmi yok etmek için Pakistan’la birlikte çalışması gerekir’ denildi.

DışiÅŸleri Bakanlığı ‘ABD’nin Pakistan halkının terörizme karşı gösterdiÄŸi fedakarlıkları görmezden gelmesini hayal kırıklığı’ olarak nitelemiÅŸti.

Türkistan Ä°slam Partisi’nin Pakistan’da varlık göstermesi, Çin Yönetimi için tahammül edilemez bir durum. Pakistanlı yetkililer ‘Türkistan Ä°slam Partisi’nin belini kırdık’ ÅŸeklinde açıklamalar yapsa da Çin’in bölgeye bizzat müdahale edebileceÄŸi düşünülüyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.