Sosyal Medya

Dünya

ABD 800 bin göçmeni sınır dışı etmek için düğmeye bastı

ABD Başkanı Trump aileleri tarafından yasa dışı şekilde ABD'ye getirilen çoğunluğu Latin Amerikalı 800 bin göçmeni korunyan (DACA) programını iptal etme kararı aldığını açıkladı.



Beyaz Saray'dan yapılan yazılı açıklamada, Trump'ın, yasa dışı olarak ABD'ye getirilmiÅŸ göçmen çocukların ülkede kalmasını saÄŸlayan ve kamuoyunda DACA(Deferred Action for Childhood Arrivals) olarak bilinen programı iptal ettiÄŸi belirtildi. Program 6 ay içerisinde kaldırılacak.

Trump, "Başkan olarak en önemli önceliğim Amerikan halkını ve anayasasını korumaktır. Çoğu şu anda yetişkin olan çocukları, ebeveynlerinin eylemlerinden dolayı cezalandırmayı savunuyor değilim. Ancak yasalar ülkesi olduğumuz için fırsatlar ülkesi olduğumuzu da kabul etmeliyiz." değerlendirmesinde bulundu.

OBAMA'NIN KARARINA ELEÅžTÄ°RÄ°

Trump, açıklamasında 2012 yılında yasa dışı göçmen çocukların kabulüyle ilgili kararı alırken dönemin Başkanı Barack Obama'nın "Kongreden yasa çıkarmak yerine başkanlık kararnamesi ile hareket ettiğini ve bunun anayasal olmadığını" savundu.

Kongrenin harekete geçme zamanı geldiğini belirten Trump, yürütme olarak üzerilerine düşeni yaptıklarını ve yasamanın da göçmenlerle ilgili yasal çalışmayı bir an önce yapmasını beklediklerini vurguladı.

Konuyla ilgili Adalet Bakanı Jeff Sessions da ABD Adalet Bakanlığında gerçekleştirdiği basın açıklamasında "Obama yönetimi döneminde uygulamaya konulan ve DACA olarak bilinen programın kaldırıldığını açıklamak üzere buradayım." dedi.

Trump'ın Amerikan halkına, DACA programının iptal edilmesi için seçim döneminde söz verdiğini anlatan Sessions, Kongrenin konuyla ilgili yeni bir yasa yapmasını arzu ettiklerini vurguladı.

6 AYLIK GEÇİŞ SÜRECİ

Kararlarının uygulanması için 6 aylık bir geçiş süreci öngören Sessions, bu süre dolmadan Kongreden çıkarılacak ilgili yasaya göre adım atacaklarını dile getirdi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.