Sosyal Medya

Dünya

THY pilotu Afgan mültecinin hayatını kurtardı

İngiltere’de ülkesine dönerse öldürüleceğini söylemesine rağmen İngiliz yetkililerin sınır dışı etmekte ısrar ettiği 22 yaşındaki Afgan mültecinin hayatını, Türk Hava Yolları’nın pilotu kurtardı.



Ä°ngiliz basınında geniÅŸ yer bulan olayda, uçağı kaldırmayacağını söyleyen THY’nin Türk pilotu Afgan gencin sınır dışı edilmesini engelledi.

Ä°ngiltere’ye iki sene önce gelen ve sığınma baÅŸvurusunda bulunan 22 yaşındaki Afgan Samim Bigzad’ın Afganistan’a sınırdışı edilmesi durumunda “öldürüleceÄŸini” söylediÄŸi ancak Ä°ngiliz yetkililerin bu sözleri ciddiye almayarak sınır dışı sürecinden vazgeçmediÄŸi belirtildi. THY’nin Londra-Ä°stanbul uçağına bindirilen Samim, pilot tarafından uçuÅŸ güvenliÄŸini tehlikeye düşürebileceÄŸi gerekçesiyle uçaktan indirilince ülkeden sınır dışı edilmedi.

Samim Bigzad’ın arkadaÅŸları ve ailesi, gözaltına alındığı ve Ä°stanbul üzerinden Afganistan’ın baÅŸkenti Kabil’e zorla geri yollanacağı için endiÅŸe ve korku içinde olduklarını söyledi.

Afgan mülteciye uygulanacak prosedürün ne olacağı şu anda bilinmiyor. Fakat sınırdışı işleminin ertelenmesi ve iltica talebinin yeniden gözden geçirilmesi için 3 binden fazla kişinin imzası toplandı.

Mülteciler için mücadele eden insan hakları savunucuları Heathrow havalimanında yolculara konu hakkında daha duyarlı olmaları için broşürler dağıtıyor. Fakat özellikle bu gibi durumlarda uçuÅŸu reddetme yetkilerini kullanmalarını pilotlardan talep ediyorlar. THY pilotunun bu yetkiyi hayatı tehlikede olan bir sığınmacı için kullanması Ä°ngiliz kamuoyundan destek aldı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.