Sosyal Medya

Dünya

AB, Türkiye'ye verdiği taahhütlerin arkasında duruyor

Almanya Başbakanı Merkel, AB'nin sığınmacı krizinin çözümünde Türkiye’ye verdiği taahhütlerinin arkasında olduğunu söyledi.



Almanya Başbakanı Angela Merkel, başkent Berlin'de düzenlediği basın toplantısında, gazetecilerin iç ve dış politikaya ilişkin sorularını yanıtladı.

AB ile Türkiye arasındaki sığınmacı mutabakatı ve Türkiye ile iliÅŸkilerin geleceÄŸi hakkındaki soruya Merkel, AB’nin Türkiye'ye verdiÄŸi taahhütlerin arkasında olduÄŸunu belirtti.

Merkel, "AB, mali yardımlar konusunda taahhütlerini yerine getiriyor. 3 milyar avroluk kaynağın büyük bir bölümü için proje sözleÅŸmeleri yapıldı. Bu projelerin tümü henüz hazır deÄŸil. Bu nedenle tüm para akışı yapılmış deÄŸil ancak kaynaklar bu projelere ayrılmış durumda. AB taahhüdünün arkasında duruyor. 3 milyar avro kullanıldıktan sonra bir kez daha 3 milyar avroluk kaynak saÄŸlanacak.” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

AB-Türkiye mutabakatının unsurlarından olan vize muafiyeti konusunda da henüz tüm kriterlerin yerine getirilmediÄŸini savunan Merkel, özellikle Terörle Mücadele Yasası’na iliÅŸkin hususlarda görüş ayrılıkları bulunduÄŸunu kaydetti.

Almanya Başbakanı Merkel, Türkiye ile son dönemde ilişkilerde yaşanan gerginlikler hakkında da "Elbette Türkiye ile daha iyi ilişkilere sahip olmak isterdim ancak gerçeklere bakmalıyız." ifadelerini kullandı.

Teröre destek şüphesiyle Türkiye'de haklarında soruşturma açılan ve halen tutuklu bulunan Alman vatandaşlarının serbest bırakılması çağrısında bulunan Merkel, ilişkilerde yeniden normalleşme sağlanmasının buna bağlı olduğunu ifade etti.

Hükümetin, Türkiye politikasında değişikliğe gitmesinin gerekli olduğunu iddia eden Merkel, bu durumun iki ülke arasındaki ekonomik ilişkileri de olumsuz yönde etkilediğini belirtti.

Merkel, "Bu durumdan üzüntü duyuyorum ancak bunları gerekli görüyorum." dedi.

 

GÜMRÜK BİRLİĞİ'NİN YENİLENMESİ

AB ile Türkiye arasında Gümrük BirliÄŸi’nin güncellenmesinin hatırlatılması üzerine Merkel, bu konuda Türkiye ile resmi müzakerelerin baÅŸlayabilmesi için AB üyesi ülkelerin oybirliÄŸiyle AB Komisyonu'na yetki vermesi gerektiÄŸini hatırlattı.

Merkel, "Tabi AB içinde hazırlık çalışmaları yapılıyor. Ancak Gümrük BirliÄŸi'nin geniÅŸletilmesi konusunda müzakereler için bir yetki verilmesini, mevcut ÅŸartlar altında mümkün görmüyorum.” diye konuÅŸtu.

 

AFD’YE TEPKÄ° GÖSTERDÄ°

Aşırı saÄŸcı Almanya için Alternatif (AFD) Partisinin baÅŸbakan adayı Alexander Gauland’ın, Uyumdan Sorumlu Devlet Bakanı Aydan ÖzoÄŸuz'a yönelik ırkçı sözlerini nasıl karşıladığının sorulması üzerine de Merkel, açıklamaları sert ifadelerle kınadı.

Merkel, konuşmasında şunları kaydetti:

"Devlet Bakanı Özoğuz'a karşı söylenen sözler ırkçıdır. Mutlaka kınanmalı. Devlet Bakanı Özoğuz gibi tüm kabine üyeleri de bunun bizzat kendilerine yönelik olduğunu düşünüyor. Bunun yapılış şekli kabul edilemez. Şunu da söylemek gerekir ki bu tür denemeler hep aynı tarzda yapılıyor. Önce kışkırtıyorlar, ardından biraz geri çekiliyorlar."

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.