Sosyal Medya

Güncel

Kılıçdaroğlu'ndan yeni anayasa çağrısı

2019 seçimlerine bir plan çerçevesinde hazırlandıklarını belirten Kemal Kılıçdaroğlu, yeni anayasa ile ilgili çağrı ve değerlendirmelerde bulundu.



CHP'nin Çanakkale Kocadere'de düzenlediği Adalet Kurultayı üçüncü gününü geride bıraktı.2019 seçimlerine bir plan çerçevesinde hazırlandıklarını belirten Kemal Kılıçdaroğlu, yeni anayasa ile ilgili çağrı ve değerlendirmelerde bulundu.

Kurultayı takip eden ve aralarında Gazete Habertürk'ten Düzgün Karadaş'ın da olduğu bir grup gazeteci ile sohbet eden Kılıçdaroğlu, özetle şunları söyledi:

“Bu ülkenin insanları, düşünürleri, sivil toplum örgütleri olarak bir araya gelip bir Anayasa çalışması yapmamız ve bunu hayata geçirmemiz gerek. Türkiye'nin toplumsal uzlaÅŸmaya ve yeni bir Anayasa'ya ihtiyacı var. BaÅŸka bir vesayete ortam hazırlamadan hepimiz oturup tartışmalıyız, uygarca konuÅŸmalıyız ve birbirimizi anlamalıyız” dedi. 

2019 PLANI

2019'a kadar bir plan çizdik kendi kafamızda. Onu adım adım uygulamaya çalışıyoruz. Bu Adalet Kurultayı'ndan memnun muyum? Memnunum. Düşündüğümden daha iyi, daha güzel geçiyor. Düşünsel yönü ağır bu kurultayın. Çünkü pek çok konuda akademisyenler, sivil toplum örgütlerinin yöneticileri, kadınlar, gençler, kendilerine göre özel toplantılar yapıyorlar. Adalet temalı ve hayatın değişik alanlarıyla ilgili toplantılar yapıyorlar. Ben panelleri izliyorum. Samimi söylemek gerekirse yararlanıyorum.

TEMÄ°Z HAVA GÄ°BÄ°DÄ°R

EÄŸer bir ülkede adalet tartışılıyorsa aslında o ülkede demokrasi yoktur. Demokrasi olsa adaleti tartışmanın zaten bir gereÄŸi yok. Adaleti, bir konuÅŸmacı “havaya” benzetti. DoÄŸru. Tıpkı nefes aldığımız hava gibi. Rahatlıkla nefes aldığımızda hiç aklımıza gelmez ama hava kirlendiÄŸi zaman aklımıza gelir, ÅŸikâyetçi oluruz. GeldiÄŸimiz ortam da adaletin olmadığı, baskının olduÄŸu bir ortam. Bir düşüncenin topluma mutlaka dayatılması gerekiyor diye bir anlayışın iktidar olduÄŸu bir süreçteki rahatsızlıklar dile getiriliyor.

YENÄ° ANAYASA ÅžART

Buradan yeni bir ÅŸey çıkar. Bu ülkenin insanları olarak, düşünürleri olarak, akademisyenleri, sivil toplum örgütleri olarak bir araya gelip hepimizin en azından büyük bir çoÄŸunluÄŸun uzlaÅŸabildiÄŸi Anayasa çalışması yapmak ve bunu hayata geçirmemiz gerekiyor. Türkiye'nin toplumsal uzlaÅŸmaya ve yeni bir Anayasa'ya ihtiyacı var. Bu toplumsal uzlaÅŸma çok önemli, artık bu ülkede sivil otorite, yönetim diyorsak. Daha çok sivil “baskıdan arınmış” kiÅŸiler, kurumlar olarak düşünüyoruz. BaÅŸka bir vesayete ortam hazırlamadan hepimiz oturup tartışmalıyız, uygarca konuÅŸmalıyız ve birbirimizi anlamalıyız.

ADALET UZLAÅžMASI

Adalet Kurultayı'ndaki Hafıza Sokağı'nda asılan fotoÄŸraflarda, MHP'li genç de var Deniz GezmiÅŸ de var, BaÅŸbaÄŸlar da var, Erol Olçok da var. Artık biz siyaseti farklı bir deÄŸer ölçüsüyle ele almak ve deÄŸerlendirmek durumundayız. Siyasetçiler o noktaya gelmeli. Böyle bir süreci aslında Adalet Yürüyüşü ve Kurultayı ile baÅŸlatmak istedik. Ne ölçüde baÅŸarırız bilmiyorum ama toplumun desteÄŸini alabilirsek, toplum ‘Evet ben huzurlu bir ülke istiyorum, farklılıkları zenginlik olarak kabul ediyorum, farklılıklar bir gerginlik, ayrışma unsuru olmamalı' diye kabul eder ve toplumu o noktaya taşıyabilirsek bence siyasete en büyük katkıyı yapmış oluruz.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.