Sosyal Medya

Güncel

Meksika'daki şiddet silahlı örgütü pes ettirdi

Yalnızca geçen yıl 23 bin cinayetin işlendiği Meksika’daki şiddet olayları öyle bir boyuta geldi ki, ülkenin en büyük silahlı örgütü Zapatistalar Ülkede çok şiddet var’ diyerek silah bırakacağını açıkladı.



Meksika'da yerlilerin yaşadığı Chiapas bölgesinde 1994 yılından bu yana faaliyet gösteren Zapatista Ulusal Kurtuluş Ordusu (EZLN), Meksika'daki şiddet olaylarının ayyuka çıkması gerkeçesiyle artık silahlı eylem yapmayacağını açıkladı.

'SİLAHLAR TAMAMEN GÖMÜLMEDİ, RAFA KALKTI' MESAJI

Ulusal Yerli Kongresi'nin sözcüsü Carlos Gonzalez “Åžu anda silahlanmamız ihtimal dışı. Bu çok kanlı bir seçenek” diye konuÅŸtu. Buna karşın Gonzalez, örgütün gelecekte tekrar silahlı eylemler yapması konusunda açık kapı da bıraktı.

Meksika, ülkenin çeÅŸitli bölgelerinde faaliyet gösteren uyuÅŸturuc kartelleri nedeniyle ÅŸiddete teslim olmuÅŸ durumda. Hükümetin kartellere karşı ilan ettiÄŸi savaşın üzerinden 10 yıl geçtiÄŸi ve bu sürede yüz binden fazla insanın öldüğü, 30 bin kiÅŸininse ‘kaybedildiÄŸi' belirtiliyor.

Bu durum, Zapatistaların siyasi faaliyetlere yönelmesini beraberinde getirdi. Örgüt, mayıs ayında bir Meksike yerlisi olan Maria de Jesus Patricio Martines'i cumhurbaÅŸkanlığı seçimlerinde destekleyeceÄŸini açıkladı. Ulusal Yerli Kongresi Sözcüsü Carlos Gonzalez, seçimleri Meksika'daki yerli toplulukların sorunlarını anlatacak bir platform olarak gördüklerini, seçimlere katılmaktaki asıl amaçlarının da bu platformu kullanmak olduÄŸunu söyledi. “BaÅŸkanlık hiç umrumuzda deÄŸil” diyen Gonzalez, hedeflerinin düzeni yıkmak olduÄŸunu ifade etti.

Ä°lk kez 1994 yılında silahlı eylemlere baÅŸlayan EZLN, Chiapas bölgesinde yerlilerin yaÅŸadığı alanlarda fiili olarak kontrolü elinde bulunduruyor. Hakimiyet saÄŸladığı bölgelerde eÄŸitim ve saÄŸlık alanındaki hizmetlere ağırlık veren örgütün sözcüsü Subcomandante Marcos, daha önce “Ölümü deÄŸil, yaÅŸamayı seçtik. Silah depolarımızı büyütmektense okullar, hastaneler yaptık. YaÅŸama ÅŸartlarımızı iyileÅŸtirdik” demiÅŸti.

23 YILLIK YERLÄ° AYAKLANMASI

Meksika'daki Maya yerlilerinin 1983 yılında kurduğu Zapatista Ulusal Kurtuluş Ordusu (EZLN), adını 1910-1920 yıllarındaki Meksika devriminin lideri Emiliano Zapata'dan alıyor. EZLN, dünyaya adını 1 Ocak 1994'te, NAFTA ticaret anlaşmasının imzalandığı gün Chiapas bölgesinde yaptığı harekatla çeşitli noktaları ele geçirerek duyurdu. Bu olay, EZLN'nin Meksika'nın hem içinden hem dışından çok sayıda taraftar toplamasını sağladı. 12 gün süren isyanın ardından hükümetle barış görüşmeleri yapıldı. Şubat 1996'da hükümet ve EZLN arasında imzalanan San Andres Anlaşması'nın ardından Meksika yerlilerinin hakları kısmen kabul edildi.

FARC PARTÄ° KURUYOR

Kolombiya'da 53 yıldır devam eden çatışmaların ardından silahlarını teslim eden FARC örgütü, siyasi parti kurma yolunda ilk adımı atıyor. Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri'nin üyelerinden oluÅŸan bin kiÅŸilik delege, milletvekili adaylarını seçecek kurucu kongre için baÅŸkent Bogota'da biraraya geliyor. 1 Eylül'e kadar devam edecek olan kongrede gelecek yıl düzenlenecek seçimlere katılmaya hazırlanan partiye bir isim bulunacak. Eski gerilla komutanı Ivan Marquez düşünülen isimler arasında “Kolombiya'nın Alternatif Devrimci Gücü”nün yer aldığını söyledi. FARC lideri Rodrigo Londoro ise partiye isim arayışlarında sosyal medya üzerinden nabız yoklamıştı. Twitter kullanıcıları arasında en çok beÄŸenilen isim “Yeni Kolombiya” olmuÅŸtu. Kolombiya'da gelecek yıl hem cumhurbaÅŸkanlık seçimleri hem de parlamento seçimleri düzenlenecek.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.