Sosyal Medya

Coğrafyamız

Somali'deki Türk üssü Eylül'de açılacak

Üste 200 askerin yaklaşık 10 bin Somalili askeri eğitmesi planlanıyor.



Türkiye'nin ülke dışındaki en büyük askeri üssü olarak nitelendirilen MogadiÅŸu'daki üssün Eylül ayında resmen açılması bekleniyor. DW'nin haberine göre, Somali'nin Hiiraan Online adlı haber portalı Türkiye'nin Somali Büyükelçisi Olgan Bekar'ın MogadiÅŸu‘daki askeri eÄŸitim kampının açılışı için görevli Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) mensuplarıyla birlikte dün Somali baÅŸkentine vardığını duyurdu. Hiiraan, Cezire bölgesindeki üssün Eylül ayında açılmasının beklendiÄŸini bildirdi.

Türk basınında Mart ayında yer alan haberlerde yaklaşık 50 milyon dolara mal olan 400 hektarlık alan üzerine kurulu üssün Nisan ayında açılacağı kaydedilmiÅŸti. Ãœste 200 Türk askerinin yaklaşık 10 bin Somalili askeri eÄŸitmesi planlanıyor.Türk Genelkurmay BaÅŸkanlığı 22 AÄŸustos tarihli açıklamasında, "Somali Türk Görev Kuvveti‘nin (STGK) Somali Silahlı Kuvvetlerinin teÅŸkilat, eÄŸitim, öğretim, askerî altyapı ve lojistik sistemlerinin iyileÅŸtirilmesi ile eÄŸitimine destek saÄŸlamak maksadıyla Somali'de görevlendirildiÄŸini” ve "Somali’de görev yapacak Türk birliÄŸinin 22 AÄŸustos 2017 tarihinden itibaren MogadiÅŸu'da göreve baÅŸladığını" bildirmiÅŸti.

"Mogadişu hükümetine 1 milyar dolarlık yardım"

Somali haber portalı Hiiraan, Türkiye'nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2011'deki ziyareti sonrasında ülkedeki faaliyetlerini artırdığını ve şimdiye kadar 1 milyar dolarlık yardım ve destek sağladığını belirterek, geçen hafta bir Türk Havayolları uçağının Mogadişu'ya 60 tonluk gıda yardımı taşıdığı bilgisini verdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Nisan ayında Somali Cumhurbaşkanı Muhammed Abdullah Fermacu ile görüşmesi sonrası düzenlenen basın toplantısında "Önümüzdeki dönemde Mogadişu'da inşaatı tamamlanmakta olan askeri eğitim tesisimizin açılışını yapacağız. Burada eğitim görecek Somalili askerler Somali ordusundaki yerlerini alacaklar. Bu askerler Somali'nin en büyük ihtiyacı olan güvenliğin tesisine ciddi katkı sağlayacaktır. Terörle mücadelede Somali'nin ciddi sorunları var. Yetişmiş kadroya ihtiyacı var" diye konuşmuştu.

MogadiÅŸu hükümeti, El Kaide örgütünün Somali'deki yapılanması olarak bilinen EÅŸ Åžebab örgütüne karşı savaşıyor. Halen ülkede geniÅŸ bölgeleri elinde bulunduran yapılanma Somali'de bağımsız bir Ä°slam devleti kurmayı hedefliyor. Ãœlkede Afrika BirliÄŸi'ne baÄŸlı 22 bin asker, ABD'nin de desteÄŸiyle EÅŸ Åžebab'a karşı savaÅŸa destek veriyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.