Sosyal Medya

Güncel

İtalyanların iddiası: 'Reina' katliamının talimatı ABD'den geldi!

İtalya’da yayımlanan haftalık haber dergisi L’Espresso, DEAŞ’ın İstanbul’daki Reina saldırısı emrinin ABD'nin Teksas eyaletinden verildiğini iddia etti



Ä°talya’da yayımlanan haftalık haber dergisi L’Espresso, DEAÅž’ın Ä°stanbul’daki Reina gece kulübünde gerçekleÅŸtirdiÄŸi saldırının emrinin, ABD’nin Teksas eyaletinde yaÅŸayan bir örgüt mensubu tarafından verildiÄŸini öne sürdü.

Dergi bu iddiayı, FBI’ın yürüttüğü bir soruÅŸturmaya dayandırdı.

Uluslararası soruÅŸturmalar, küresel terör örgütü DEAÅž'ın kanlı eylemlerinin ÅŸifrelerini çözmeye çalışıyor. L’Espresso dergisi de, Suriye’den baÅŸlayıp, Ä°talya ve ABD’ye kadar uzanan, örgütün Avrupa’daki saldırılarının baÄŸlantılarına iliÅŸkin Federal SoruÅŸturma Bürosu’nun (FBI) ve Ä°talyan makamlarının yürüttüğü bir soruÅŸturmanın bazı ayrıntılarını sayfalarına taşıdı.

MANCHESTER’DAKÄ° KONSER SALONU Ä°LE REINA’YA SALDIRI EMRÄ° AYNI KİŞİDEN

“Terörün iÅŸverenleri” baÅŸlığıyla duyurulan habere göre; Ä°ngiltere’nin Manchester kentindeki Arena konser salonuna yönelik 22 Mayıs’ta düzenlenen ve 22 gencin yaÅŸamını yitirdiÄŸi saldırı ile Ä°stanbul'da yılbaşı gecesi 39 kiÅŸinin ölümüyle sonuçlanan Reina saldırısının emri aynı kiÅŸi tarafından verildi.

Dergi, “gizemli bir Teksaslı” diye nitelediÄŸi bu şüphelinin, ABD’nin Dallas ÅŸehrinde yaÅŸayan, Ãœrdünlü bir ailenin oÄŸlu olarak bu ülkede doÄŸan 40 yaşındaki Said Azzam Mohamed Rahim olduÄŸunu yazdı.

FBI’ın soruÅŸturmasının merkezinde yer aldığı belirtilen Rahim’in, örgütte “iÅŸveren” konumunda olduÄŸu iddiasıyla Reina saldırısından 5 gün sonra Dallas’ta gözaltına alındığı, ancak DEAÅž'lA baÄŸlantısını inkâr etmesinin ardından serbest bırakıldığı kaydedildi.

Dergi, yalan beyanlarda bulunduÄŸu tespit edilen Rahim’in, geçen Mart ayında yeniden gözaltına alınarak, tutuklandığını aktardı.

ferferggg

“ZELLO” PROGRAMINDAN TALÄ°MAT VERDÄ°: SADECE YETKÄ°LÄ°LERÄ° DEĞİL, GECE KULÃœPLERÄ°NÄ° DE HEDEF ALIN

Derginin haberinde Teksaslı Rahim’in, 10 bine yakın örgüt elemanının, polisin dinlemesine takılmamak için kullandığı “Zello” programı üzerinden talimat verdiÄŸi belirtiliyor.

Buna göre Rahim, 16 Aralık’taki yazışmalarında “Türkiye’de yaÅŸayan imanlı kardeÅŸleri”ne seslenerek, DEAÅž'e sadakat yemini etmelerini ve sadece yöneticileri deÄŸil, sivilleri, turistik yerleri, limanları ve gece klüplerini de hedef almaları emrini veriyor. Bundan iki hafta sonra Reina’ya saldırı düzenlenirken, FBI dedektifleri harekere geçerek, Rahim’i 5 Ocak 2017’de gözaltına alıyor.

Dedektiflerce sabaha karşı evi basılan Rahim’in tüm bilgisayar, telefon ve diÄŸer bilgi içeren eÅŸyalarına el konuyor.

Ancak daha sonra serbest bırakılan Rahim, DEAÅž'ın Suriye-Irak birimlerine katılmak için Ãœrdün’e gitmekte iken Mart ayında tekrar gözaltına alınarak, cezaevine konuyor.

2 federal savcı ve bir grup FBI dedektifinin teknik takiplerden elde ettikleri delillerle yürüttüğü soruÅŸturma sonunda, “detayları gizliliÄŸini koruyan” bir iddianame hazırlandığı haberde yer verilen bilgiler arasında. 39 kiÅŸinin ölümü ve 79 kiÅŸinin de yaralanmasından sorumlu tutulan Reina saldırganı Abdulkadir Masharipov dahil toplam 56 DEAÅž üyesi hakkında iddianame hazırlanmıştı. 51'i tutuklu, 57 şüphelinin yargılanmasına 11 Aralık'ta baÅŸlanacak.

SURÄ°YE’DEKÄ° ÅžEYH VE Ä°TALYA’DAKÄ° Ä°LETİŞİM SORUMLUSU

Bu arada, Said Azzam Mohamed Rahim’in, Suriye’de yaÅŸayan ve “Åžeyh” diye anılan örgütün sözcüsü Ebu Muhammed el-Adnani’den icazet aldıktan aylar sonra Aralık’ta Reina katliamının; Manchester saldırısının emrini ise 2016 yazında verdiÄŸine dikkat çekiliyor.

DEAÅž'ın iki numaralı ismi olduÄŸu bilinen Åžeyh El-Adnani, ABD’nin kendilerinin düzenlediÄŸini açıkladığı bir hava saldırısında geçen yıl AÄŸustos ayında Suriye’de öldürülmüştü.

DEAÅž'ın önde gelen mimarlarından olduÄŸu belirtilen El-Adnani’nin, örgütün yurt dışı operasyonlarını ve sivillere yönelik “yalnız kurt” eylemlerini yönettiÄŸinin belirlendiÄŸi açıklanmıştı.

Öte yandan ABD’deki soruÅŸturma, Ä°talya’ya kadar uzandı. Habere göre, ABD mercileri, Ä°talyan muadilleriyle irtibata geçip, ülkenin kuzeyindeki Torino kentinde yaÅŸayan 28 yaşındaki Mouner El Aoual‘ın, DEAÅž’ın Avrupa’daki en kanlı eylemlerinden biri olan Manchester saldırısıyla ilgili sorgulanmasını talep etti.

Bunun ardından DEAÅž'la baÄŸlantısı ortaya çıkan El Aoual’ın tutuklandığı ve 4 aydır Ä°talya’da cezaevinde tutulduÄŸu belirtildi.

2008 yılından bu yana bu ülkede yaÅŸayan Fas asıllı Ä°talyan El Aoual’ın, geçen yıldan bu yana FBI’ın takibinde olduÄŸu bildirildi.

ABD’deki soruÅŸturmaya göre, “Mido” lakaplı El Aoual, yakınlarından gizli bir ÅŸekilde aylarca DEAÅž'ın iletiÅŸim ağını Ä°talya’dan yönetti; örgüte binlerce yeni üye kazandırdı ve Avrupa’daki saldırıların organizasyonunda rol aldı.

MANCHESTER SALDIRISI EMRÄ° DE ZELLO ÃœZERÄ°NDEN VERÄ°LDÄ°

Öte yandan haberde, Ä°talya’daki Mouner El Aoual ve ABD’deki Said Azzam Mohamed Rahim’in de bulunduÄŸu sadece 5 kiÅŸinin söz sahibi olduÄŸu kaydedilen “Zello” programı üzerinden, Mayıs 2017’deki Manchester saldrısının emrinin nasıl verildiÄŸine de deÄŸiniliyor.

Buna göre Said Azzam Mohamed Rahim, 28 AÄŸustos 2016 tarihinde Zello’da bir sohbet baÅŸlatıyor ve burada ismi belirtilmeyen örgütün genç bir üyesinin “Åžeyh, Büyük Britanya’da, Manchester’da, ama Müslüman olmayanlar arasında yaşıyorum ve onlar sayesinde iÅŸ buldum. Onları öldürmeme izin var mı? Bir bomba ile öldürmeleri caiz midir?” sorusu gündeme geliyor.

Åžeyh ise buna, Kur’an-ı Kerim’den olduÄŸunu belirttiÄŸi bazı ifadelerle, “O bütün putperestlerle savaşın” diye icazet veriyor ve sözü ABD’li Rahim alarak, “Allah seni korusun. Manchester’daki gence dönüyorum: tamam, onları öldürebilirsin! Sivillere merhamet gösterme, git ve öldür onları” ÅŸeklinde emir veriyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.