Sosyal Medya

Güncel

AkÅŸener ne yapar?

partiler çok interaktif bir siyasi sürece girmiş bulunuyor. “Başarı” tahminleri çok çok ihtiyat gerektiriyor. Büyük – küçük her yapı için.



Ahmat TaÅŸgetiren - STAR

 

“AkÅŸener ne yapar?” sorusunun cevabı bir noktada“MHP ne yapar?” sorusu ile baÄŸlantılı.

Bir baÅŸka noktada “BileÅŸenler ne yapar?” sorusu ile baÄŸlantılı.

Bir noktada “Tayyip ErdoÄŸan ne yapar?” ile, ve tabii biraz da “CHP ne yapar?” ile baÄŸlantılı.

Biraz açalım:

MHP ile baÄŸlantılı Ã§Ã¼nkü, MHP'nin içindeki sancının ürünü. Bahçeli MHP'deki sancıyı, Hükümet'le iÅŸbirliÄŸi yaparak atlattı ve muhalif kesimi parti dışına attı. Muhalif kesim, dışarı atılan birkaç isimden ibaret olsaydı mesele yoktu, ama onun MHP'de bir toplumsal tabana tekabül ettiÄŸi açık. “MHP ne yapar?” sorusu, Bahçeli'nin öncü isimleri attıktan sonra partiyi derleyip toparlama kapasitesini ilgilendiriyor. Ortada bir tür ortaklık var, muhtemel ki bu ortaklık, CumhurbaÅŸkanlığı seçimlerinde Tayyip ErdoÄŸan'ı destekleme noktasına da varacak, çünkü bütün siyasi yorumlar, Ak Parti'nin 2019 hesabını bu ortaklıkla birlikte düşündüğü noktasında toplanıyor. Bahçeli muhalefeti tasfiye için bu ortaklıktan istifade etti, bunun yanında tabanı teskin edecek bürokratik getiriler de söz konusu. Taban CumhurbaÅŸkanı seçimleri dahil, Bahçeli'nin peÅŸinden giderse, AkÅŸener'in MHP tabanına yönelik hesabı çöker. Ancak AkÅŸener ve arkadaÅŸlarının çıkışı, MHP tabanının olan bitenden rahatsız olduÄŸu, ve bu yeni harekete güç vereceÄŸi umudundan kaynaklanıyor. Bakalım.

“BileÅŸenler ne yapar?” sorusu ile baÄŸlantılı çünkü, bileÅŸenlerin bileÅŸmesi kolay oldu gözükmüyor. Zorluk potansiyel bir durum zaten. MHP'den ayrıldılar, ihraç edildiler, zaman zaman bir araya geldiler, koptular ve ÅŸimdi üç isim bir arada: AkÅŸenerÖzdaÄŸAydın. AkÅŸener bir adım öne çıktı, bunun da ÖzdaÄŸ ve Aydın tarafından kabul edildiÄŸi gözleniyor. Bir tür “EÅŸitler arasında birincilik” sistemi. Ortak akıl hesabı. Bunlar tanıdık olgular. Ama ÅŸunu söyliyeyim, Ak Parti yola çıkarken bunları konuÅŸtuÄŸunda çok daha homojen bir arkadaÅŸlık, çok daha ortaklaşılan bir “Dava” vardı, ama orada bile sonra problem yaÅŸanması önlenemedi.

“Tayyip ErdoÄŸan ne yapar?” ile baÄŸlantılı. AkÅŸener'in partisinin ulaÅŸmak isteyeceÄŸi toplumsal zeminin Ak Parti ile yakınlığının bulunduÄŸu belli. Öncelikle muhafazakarlık ve yurdum insanı boyutunda bir alana yönelecektir AkÅŸener'in sesi. Neyi görüyor, neyi umuyorlar? Gördükleri FETÖ mücadelesi sırasında oluÅŸan maÄŸduriyet alanı. FETÖ mücadelesinin, “Gerçek FETÖ'cülük”ten öte bir alanda maÄŸduriyet oluÅŸturduÄŸundan hareketle, o alana ulaÅŸabilmeyi ümid ediyorlar. Bu alanın Ak Parti dünyası tarafından da görüldüğü bir gerçek. Tayyip ErdoÄŸan bu konuda ne yapar? Hem FETÖ ile mücadele hem de maÄŸduriyet oluÅŸturmama dengesi kurulabilir ve AkÅŸener'in bu hesabının önüne geçilir mi? Yoksa “AkÅŸener'i FETÖ'cülükle suçlayıp” o alandaki duyarlılığı kazanmak mı tercih edilir?  Bakalım. 

Ve tabii “CHP ne yapar?” ile baÄŸlantılı. Çünkü yeni sistem, partileri aÅŸan bir siyasi yapı getirmiÅŸ durumda. CumhurbaÅŸkanlığı seçimi, nasıl Ak Parti ile MHP'yi ortaklığa zorlamışsa, diÄŸer partileri de birlikte harekete zorlayacaktır. Kaldı ki,  ÅŸu anda Ak Parti oy oranı itibariyle bütün partilerden daha avantajlıdır. Buna raÄŸmen, MHP ile iliÅŸkide hassasiyet sergiliyor. Ana muhalefet olan CHP de bileÅŸke arayışında. HDP var, Saadet var, Vatan Partisi var, ve AkÅŸener'in kuracağı parti var. Yazıya AkÅŸener'in ÅŸansı çerçevesinde girdiÄŸimiz için o eksende deÄŸerlendirme yapıyoruz. Aslında yüzde 50 artı 1 hesabı, herkesi kara kara düşündürecek bir hesaptır. Önceki gün Koray Aydın'ın AkÅŸener'i CumhurbaÅŸkanı adayı olarak ilan etmesinin bile ilerdeki bileÅŸim müzakerelerine artı-eksi etkisi olacaktır.

Elhasıl partiler çok interaktif bir siyasi sürece girmiÅŸ bulunuyor. “BaÅŸarı” tahminleri çok çok ihtiyat gerektiriyor. Büyük – küçük her yapı için.

....

AK PARTÄ° DÄ°LÄ° DEĞİL: CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan siyaseten söyledi ama bana pek “Ak Parti dili” gibi gelmedi. Åžunlar: 

“Atatürk’ün fanilalı fotoÄŸrafı var mı?”

"Yıllarca havalimanı dendi, bunlar 'istemezük' dedi, kim bunlar? Komünistler, komünistler. Bu komünistler, sol görüşlüler vatansever değildir."

Siz ne dersiniz?

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.