Sosyal Medya

Güncel

Ahmet Taşgetiren: Siyaset adına sıkıntılı bir kelime Racon

Racon, şu anda kullanılan muhtevası ile, yer altı dünyasında



Racon

Ahmet TaÅŸgetiren - STAR

Aslında bir klinik vak'a söz konusu.

Ama medyamızın hastalıklı yapısı, bu tür klinik vak'aları da bir süre içinde barındırıyor, gündem olmasına imkan sağlıyor.

Adam, ya da duvar dibi yaratıklarından oluÅŸan bir internet sitesi, ya da kuÅŸtan kurttan isim seçen bir özel yapılanma, büyük harfle “DEVLET” adına racon kesiyor.

“DEVLET”in kime güvendiÄŸini, kime güvenmediÄŸini, kimin ne zaman boynunu kıracağını on(lar)dan öğreniyoruz.

Öylesine “DEVLET” adına konuÅŸuyor(lar) ki, adeta “DEVLET” gücünü kullandıklarını hissediyorsunuz.

Bir parmak oynatmasıyla yazarları deviriyor, hani deyim yerindeyse öldürüyor, diriltiyor(lar).

“Ene rabbüküm'ül âlâ”deyiÅŸi vardır ya hani Firavn'ın.

Nihayet bu yapının bu gücü CumhurbaÅŸkanı'ndan aldığı izlenimleri yaygınlaÅŸtı da ya da Ak Parti teÅŸkilatında “Bu adam(lar) bizim adımıza racon kesiyor intibaı veriyor ve bizim bunu savunmamız zorlaşıyor” gibi serzeniÅŸler yukarılara taşındı da, Sayın CumhurbaÅŸkanı,  önce, aylar önce, “Benim adıma yalnız sözcüm konuÅŸur” deme gereÄŸi duydu.

Ama yetmedi, adam(lar) devlet adına racon kesmeye devam etti. Bu defa sayın CumhurbaÅŸkanı çok daha net “Kimse benim adıma racon kesemez” dedi, bir de ilavede bulundu: “Racon kesilecekse bunu da ancak ben keserim, bu böyle biline!”

Racon böylece devlet dilimize girmiş oldu.

Racon, ÅŸu anda kullanılan muhtevası ile, yer altı dünyasında “Hakim güç” adına -ki buna Kabadayı denir, Baba denir- konulan kuralı, tayin edilen haracı ifade eder. “Buraların raconu budur” denir, “Buralarda raconu falanca baba keser” denir vs. Siyaset adına sıkıntılı bir kelime racon. Racon, hukukun ulaÅŸamadığı alanı ifade ediyor çünkü. Onun için devlet diline girmese daha iyi olur.

Devletin dışındaki alanda ise, gerçekten böyle kerameti kendinden menkul adamların racon keser hale gelebilmesi, ayrı bir pörsümeyi ifade ediyor.

Aslında dikkatli bakıldığında “DEVLET” adına konuÅŸmak, bütünüyle CumhurbaÅŸkanı adına konuÅŸmak anlamına gelmiyor.

Daha geniÅŸ bir ÅŸey var “DEVLET”te.

Bir tür Fuat Avni'lik var. Sanki MÄ°T adına da konuÅŸuyor izlenimi verilmek isteniyor. Oralardan bilgi alınıyor, birilerinin hesabının oralarda kesildiÄŸi kanaati oluÅŸturuluyor. Adam bir parmak oynatmasıyla medyaya yeni düzen verebileceÄŸini söylüyor. Bunu CumhurbaÅŸkanı yapmaz. Bunu aslında MÄ°T bile yapmaz. Emniyet Ä°stihbarat bile yapmaz. Çünkü bunların tamamı hukuka baÄŸlı çalışır. Ama bu yeni tür “Fuat Avni”lerin hukuk çerçevesi diye bir kaygıları yok. Nerede ise hukukun bile “racon kesme” formatına indirgenebileceÄŸi izlenimi vermeyi tercih ediyorlar. Bu da sanki “Bu dönemin Zekeriya Özleri” ile birlikte hareket edildiÄŸi algısını oluÅŸturuyor. “Zekeriya Öz tipi” sözümona hukuk uygulamalarında, sabahın 5'inde kimin kapısının çalınacağı bilinmezdi, öylesine güçlüydü “Zekeriya Öz tipi”, TV kanalından parmak sallayan adam(lar) ÅŸimdi böylesine racon kesiyorlar.

Racon!

Aslında bence Sayın CumhurbaÅŸkanı'nın “Benim adıma kimse racon kesemez” demesi, klinik vak'ayı çözmek adına yeterli deÄŸildir.

Belki de bir bakmak lazım! Racon kesilmiÅŸ mi, kim kesmiÅŸ, neden kesmiÅŸ, bunun maÄŸdurları var mı, adam(lar) racon kesme yetkisini kimden, nereden alıyorlar, Sayın CumhurbaÅŸkanı böyle “Falanca yerlerde racon kesebilirsiniz” gibi bir yetki vermediÄŸine, vermeyeceÄŸine göre, bunlar hangi cesaretle CumhurbaÅŸkanı adına racon kesmeye yeltenebiliyorlar? Hani böyle racon kesenler hakkında da “DEVLET”in bir tavrı olmalı deÄŸil mi? “DEVLET” ne zamandan beri böyle taÅŸeron raconcular kullanıyor olabilir ki?

Tabii ki “DEVLET”in bir takım adamlara racon kesme yetkisi vermediÄŸini biliyorum.

Ama nasıl bir ortamda yaşıyoruz ki, adam(lar) uzunca süredir üstelik BeyoÄŸlu'nun arka sokaklarında deÄŸil, medya ortamlarında “DEVLET ÅŸunu yapacak” diye racon kesiyor ve biz klinik vak'a haline gelmeden buna mani olamıyoruz. Neden, nasıl?

Bu adam(lar)ın güven mektubunu alıp temiz kağıdı oluşturanlara ise, eskiden kullandıkları temiz kağıtlarının şimdi çöpte olduğunu hatırlatmak isterim.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.