Sosyal Medya

Güncel

BM'den 'Siviller Hedef Değildir' kampanyası

Birleşmiş Milletler, dünyanın çeşitli bölgelerinde meydana gelen çatışmalarda, artan sivil kayıplara dikkat çekmek için bir kampanya başlattı



BirleÅŸmiÅŸ Milletler, dünyanın çeÅŸitli bölgelerinde meydana gelen çatışmalarda, son yıllarda giderek artan sivil kayıplara dikkat çekmek için dev bir kampanya baÅŸlattı. Uluslararası kampanyanın startı New York’ta Times Meydanı’nda verildi.

Çatışmalarda sivillerin hedef olmaması gerektiÄŸini belirten BirleÅŸmiÅŸ Milletler yetkilileri, tüm dünyayı, sivil kayıpları durdurmak için ‘#NotATarget’ hashtagiyle baÅŸlattıkları kampanya katılmaya davet etti.

‘19 AÄŸustos Dünya Ä°nsani Yardım Günü’ New York’un ünlü Times Meydanı’nını dolduran binlerce kiÅŸi de ‘#NotATarget’ kampanyasının baÅŸlatıldığı etkinliÄŸi izledi.

Times Meydanı’nın ışıklı reklam panolarının arasına, sivil kayıplarını önlemek ve bu konuya dikkat çekmek için baÅŸlatılan ‘#NotATarget’ sloganı da girdi.

Kampanya’nın startını BirleÅŸmiÅŸ Milletler Genel Sekreter Yardımcısı ve Ä°nsani Ä°ÅŸler Dairesi (OCHA) BaÅŸkanı Stephen O’Brien verdi. Times Meydanı’nda kurulan sahnede bir konuÅŸma yapan O’Brien, çatışma bölgelerinde zor durumda bulunan sivillere yardım götüren insani yardım görevlilerinin bile acımasızca hedef haline dönüştüğünü, ÅŸimdiye kadar çok sayıda yardım görevlisinin yaÅŸamını yitirdiÄŸini söyledi.

O’Brien, tüm dünyaya, baÅŸlattıkları kampanyaya katılma çaÄŸrısında bulundu. Kampanyaya katılımın sayısının, milyonlar hatta milyarlarca kiÅŸiye ulaÅŸabileceÄŸinin altını çizdi.

Kampanyanın başlangıcı için düzenlenen etkinlikte, çatışmalarda ateş arasında kalan sivillerin yaşadıkları hüzün dolu anlar kendi ifadeleriyle anlatıldı. Etkinlikte, çatışma bölgelerinde görev yapan gazeteci, insani yardım görevlileri ve sivillerin bölgede hedef haline dönüşmesiyle ilgili görüşler de açıklandı.

Times Meydanı’nda startı verilen küresel kampanyanın resmi programı sonrasında, Amerika’nın Sesi’ne konuÅŸan BirleÅŸmiÅŸ Milletler Genel Sekreter Yardımcısı ve Ä°nsani Ä°ÅŸler Dairesi (OCHA) BaÅŸkanı O’Brien, #NotATarget'  hashtagiyle baÅŸlattıkları kampanyaya kamuoyundan çok büyük bir destek aldıklarını söyledi.

O’Brien, “Genç veya yaÅŸlı, Times Meydanı’nda turist veya New Yorklu veya yurt dışında yaÅŸayan insanlar. Çok büyük destek ve katılım var“ dedi.

O’Brien, yapmak istedikleri ÅŸeyin, dünyanın bir çok bölgesinde süren çatışmalardaki insani yardım görevlilerinin, sivillerin hayatını korumak veya kurtarmak için verdiÄŸi çabaya, gereken evrensel saygınlığı kazandırmak olduÄŸunu ifade etti. O’Brien, “Bu çalışmalarla daha da fazla kamuoyu desteÄŸi saÄŸlamak istiyoruz“ dedi.

Dünyada meydana gelen afetlerde yapılan insani yardım çalışmalarında görev yapanların da unutulmaması gerektiÄŸini hatırlatan O’Brien, insani yardım görevlilerinin hayatları pahasına da olsa büyük bir cesaret örneÄŸi göstererek çalışmalarını dünyanın dört bir tarafında sürdürdüğünü belirtti, bu kiÅŸilerin bazılarının da görev bölgelerinde yaÅŸamlarının yitirdiÄŸinin altını çizdi.

O’Brien, ‘Dünya Ä°nsani Yardım Günü’ bu cesur insanların adına yapılıyor. ‘NotATarget’ etiketi insanların bu kampanyanın arkasında olmaları için bir fırsat. Sorumluluklarını bilerek küresel vatandaÅŸlar olarak görevlerini yapmaları için bir fırsat” diye konuÅŸtu.

BirleÅŸmiÅŸ Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, ‘19 AÄŸustos Dünya Ä°nsani Yardım Günü’ nedeniyle bir mesaj yayınladı. Guterres, dünyanın dört bir yanında çatışmaların ortasında kalmış sivillerin durumlarına dikkat edilmesi gerektiÄŸini belirtti. Çatışma bölgelerinde yardıma muhtaç kiÅŸiler için çalışan yardım görevlilerinin hedef alındığını belirterek bugün bu cesur insanların anıldığını söyledi. Guterres, saÄŸlık ve insani yardım çalışanlarının, insani yardımları ulaÅŸtırmak için her gün hayatlarını riske atan yetkililerin ve uluslararası kuruluÅŸ çalışanlarının saygı ile anıldığını belirti.

Guterres, “SaÄŸlık ve insani yardım çalışanları da aralarında olmak üzere pek çok sivil, yoÄŸun çatışmaların en ağır yüküyle karşılaşıyor. Saldırıya uÄŸruyorlar. Yardım malzemelerine ulaşımları engelleniyor. Ä°nsani yardım depoları ve hastaneleri yaÄŸmalıyor. Evler, marketler, okullar tahrip ediliyor” dedi

65 milyon insanın evlerini terk etmek zorunda bırakıldığını ifade eden Guterres, “Dünya Ä°nsani Yardım Günü’nde, küresel liderleri çatışmaların ortasında kalmış insanları korumak için ellerindeki tüm gücü kullanmaya davet ediyorum. Siviller hedef deÄŸildir. Sizde worldhumantarianday.org adresinden internet üzerinden yürüttüğümüz kampanyaya katılın” dedi.

Kaynak: Amerika'nın Sesi

 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.