Sosyal Medya

Dünya

Almanya'dan Adil Öksüz cevabı

Türkiye'nin Adil Öksüz'ün Almanya'da olduğuna yönelik iddialar üzerine Almanya'ya nota vermesinin ardından Almanya'dan yanıt geldi. Adil Öksüz'ün ülkelerinde bulunduğuna ilişkin bir bilgilerinin olmadığını belirten Alman yetkililer bunu Türkiye ile paylaştıklarını ifade etti.



Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgilere göre, FETÖ’nün sözde "hava kuvvetleri imamı" firari Öksüz hakkında çıkan son haberler üzerine Türkiye üst düzeyde diplomatik giriÅŸimde bulundu.

Alman DışiÅŸleri Bakanlığına verilen notada, basına yansıyan haberlerde Öksüz’ün Almanya’nın farklı kentlerinde görüldüğünün ifade edildiÄŸi hatırlatılarak, bu konuda Alman makamlarının bilgisi olup olmadığı soruldu ve haberlere yansıyan iddiaların araÅŸtırılması istendi.

Öksüz'ün 15 Temmuz 2016'daki darbe giriÅŸiminin kilit isimlerinden olduÄŸuna iÅŸaret edilen notada, firari sanığın Almanya’da bulunduÄŸunun tespit edilmesi durumunda yakalanarak suçluların iadesi anlaÅŸması uyarınca Türkiye'ye iadesi talep edildi.

ALMANYA'DAN YANIT GELDÄ°

DW Türkçe’ye bilgi veren Alman diplomatik kaynaklar, Türkiye’nin giriÅŸimini doÄŸrularken “Adil Öksüz’ün Almanya’da olduÄŸuna dair bilgi yok” dedi ve Türk tarafına da bu yanıtın verildiÄŸini aktardı.

Farklı eyaletlerde yapılabilen sığınma baÅŸvuruları ile ilgili olarak özellikle de siyasi olarak önem taşıyan isimler hakkında normal koÅŸullar altında Alman DışiÅŸleri Bakanlığı’na bilgi veriliyor. Ancak Alman yetkililer ÅŸu aÅŸamada Öksüz ile ilgili olarak kendilerine ulaÅŸmış bir bilgi olmadığına vurgu yapıyor.

Öte yandan uluslararası sözleşmelerden kaynaklanan yükümlülükler nedeniyle Almanya sığınma başvurusunda bulunanlarla ilgili resmi açıklama yapmıyor, bilgi vermiyor.

Konuyu yakından takip eden diplomatik kaynaklar, Öksüz hakkındaki haberlerin çelişkili olduğunu, aynı anda aynı kişinin farklı kentlerde olduğu yönünde iddiaların bulunduğunu, bu bilgilerin bazı kişilerin ihbarlarına dayandırıldığına dikkat çekiyor. Alman kaynaklar, enzer iddiaların daha önce de firari savcılar Zekeriya Öz ve Celal Kara ile ilgili olarak gündeme getirildiğine işaret etti.

ALMANYA'DA OLDUÄžU Ä°DDÄ°A EDÄ°LÄ°YOR

Geçen hafta Türk basınında çıkan haberlerde, Almanya'daki Türk vatandaÅŸlarının Adil Öksüz'ü Frankfurt ve Ulm kentlerinde gördükleri, Öksüz'e Almanya’nın Baden-Württemberg eyaletinde geçici oturum verildiÄŸi iddia edilmiÅŸti.

Almanya’da iltica talepleri, DışiÅŸleri Bakanlığı tarafından deÄŸil Federal Göçmen ve Mülteci Dairesi tarafından ele alınıp karara baÄŸlanıyor.

Alman makamları, uluslararası sözleşmelere dayanan yükümlülüklerini gerekçe göstererek iltica talebinde bulunan kişiler hakkında bu kişilerin geldiği ülkelerle bilgi paylaşımı yapmıyor.

Daha önce Alman basınında çıkan haberlerde, 15 Temmuz darbe giriÅŸiminden bu yana yaklaşık 4 bin FETÖ üyesinin Almanya’ya geldiÄŸi belirtilmiÅŸti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.