YaÅŸam
Tarlada yaşanan bolluk üreticiye yaramadı
Enflasyon artışının gıdadan kaynaklanmadığını belirten çiftçiler, ürün bolluğu sebebiyle haziran-temmuz aylarında fiyatlardaki düşüşten şikayetçi. TÜİK verilerine göre, her yıl hasat zamanı tarlada fiyatlar sert olarak düşüşe geçiyor.
Yaz aylarıyla birlikte gıdada bollaşma ve tarla ürünlerindeki geçiş üretici fiyatlarını vurdu. Bununla birlikte üreticilerde bir yandan hasatla sevinirken diğer taraftan fiyatlardaki düşüşten kaygılı. Tarla ile market arasındaki zincirin kırılmasını isteyen çiftçiler, ucuz alınan ürünün raflarda da ucuza satılmasını istiyor. Fiyatlardaki düşüşün bazen toplama maliyetine bile yetmediğine değinen üretim tarafı, emeğinin karşılığını arıyor.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Temmuz ayında gıda fiyatlarında yüzde 0.71 geri çekilme görüldü. Yıllık ortalama enflasyon ise tarlada yüzde 8,14 olurken, tüketicide yüzde 9,44 olarak kayıtlara geçti. Bu oranlarla birlikte ise enflasyonun gıdadan ve tarladan kaynaklanmadığı ortaya çıkıyor. Hatta bu rakamlarla gıdadaki artışın tarladan kaynaklanmadığı gerçeği de gösterilmiş oluyor. Tarım ürünleri üretici fiyat endeksi ve değişim oranlarına göre son 15 yılın Haziran-Temmuz-Ağustos aralığında ürün fiyatları sürekli düşüş kaydetti.
Mayıs ayına kadar sürekli artı olan fiyatlarda, Haziran’a gelindiÄŸinde -1,07, Temmuz’da ise -1,74’e düşüş yaÅŸandı. Son 15 yılın verilerini incelediÄŸimizde, 2013 yılının Ocak ayına bakıldığında neredeyse hiç düşüş görülmezken, Haziran ve Temmuz aylarında da ürün bolluÄŸuyla fiyatlarda hiç artış görülmüyor.
Tarım ürünleri üretici fiyatları yılın ilk yedi ayında yüzde 9.08, yıllık bazda yüzde 10.13 ve on iki aylık ortalamalara göre ise yüzde 8.14 arttı. Aylık bazda değişimler; tarım ve avcılık ürünlerinde yüzde 2.36, ormancılık ürünlerinde yüzde 1.08 ve balıkçılıkta yüzde 0.68 azalış olarak gerçekleşti. Aylık en fazla azalış çok yıllık bitkisel ürünler ana grubunda gerçekleşti. Ana gruplarda bir önceki aya göre değişim; canlı hayvanlar ve hayvansal ürünlerde yüzde 0.94 artış, tek yıllık bitkisel ürünlerde yüzde 0.07 ve çok yıllık bitkisel ürünlerde yüzde 10.24 azalış olarak gerçekleşti.
FİYATLAR HAZİRANDA İNİŞE GEÇTİ
Türkiye Ziraat Odaları BirliÄŸi (TZOB) Genel BaÅŸkanı Åžemsi Bayraktar, yıllık bazda ocak ayında yüzde 7,36 olan tarımda üretici fiyat artışının, ÅŸubatta yüzde 9,29’a, martta yüzde 12,7’ye, nisanda yüzde 17,25’e çıktığını, mayısta yüzde 15,08, haziranda yüzde 12,23, temmuzda ise yüzde 10,13 seviyelerine indiÄŸini anımsattı. Ocakta aylık bazda yüzde 9,51 yükselen tarımda üretici fiyatlarının ÅŸubatta yüzde 1,36, martta yüzde 2,05 gerilediÄŸini, mayısta yüzde 3,79 arttığını bildiren Bayraktar, tarımda üretici fiyatlarının haziranda yüzde 1,46, temmuzda yüzde 2,28 düşerek, yıllık enflasyonu da tek hanelere yaklaÅŸtırdığını vurguladı. Bayraktar, TÃœFE’deki enflasyonun altında gerçekleÅŸtiÄŸinin görüldüğünü belirtti.
ENFLASYON SORUMLUSU ÇİFTÇİ DEĞİL
Åžemsi Bayraktar, temmuz ayı itibarıyla TÃœFE’de yıllık enflasyon yüzde 9,79, 12 aylık ortalamalara göre yüzde 9,44, gıda ve alkollü içeceklerde yıllık enflasyon yüzde 10,07, 12 aylık ortalamalara göre yüzde 9,27 düzeyindeyken, tarımda üretici fiyatlarının yıllık yüzde 10,13 iken 12 aylık ortalamalara göre yüzde 8,14’te kaldığına iÅŸaret ederek, bu durumun tarımda fiyat dalgalanmalarının sık ve yüksek olmasından kaynaklandığını kaydetti. Enflasyonun sorumlusunun tarım ve gıda olarak lanse edildiÄŸini ama bunun gerçekleri tam olarak yansıtmadığını ifade eden Bayraktar, ÅŸu bilgileri verdi: “Enflasyonun sorumlusu olarak çiftçinin görülmesinden vazgeçilsin.”
Henüz yorum yapılmamış.